Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
6
6
5
2
5
9
Partnereink
Futás
2018.02.05 10:49

5 tipikus sarokprobléma sportolóknál

A sarok sokféle sérülésre hajlamos. Azonban sokszor megfeledkezünk róla, holott kulcsfontosságú szerepe van a legtöbb-féle sportnál. Amikor a sarkad fáj, az edzés rutinod felborul. A visszatéréshez szükséges, hogy megtudd a fájdalom okát és azt, hogy hogyan lehet kezelni

Íme 5 típusú sérülés, amit a sarok elszenvedhet, és a gyógymód is arra nézve, hogyan lehet őket kezelni.

 

„Stone bruise”

Ezzel a sérüléssel a legkönnyebb bánni. Ez a probléma egy mélyebb sérülést jelent a sarokban lévő zsírpárnában, és ettől úgy érzed, mintha kavics lenne cipődben, és ezen járnál. Ez a probléma előfordulhat akár egy kemény felületre való lépéstől vagy a sarokra való eséstől is. A túlhajszolás vagy régi, elkopott cipőktől is előjöhet ez a típusú fájdalom, de néha előfordulnak anatómiai problémák is a lábban, amiktől még hajlamosabb lehet az ember erre a fajta sérülésre.

Ha már előjött a baj, fontos, hogy minél többet jegeljük és pihentessük a lábunkat. Egy vény nélküli fájdalom csillapító is enyhíteni fogja a fájdalmat, amíg el nem múlik teljesen. A legjobb gyógymód az az, ha kipárnázzuk a belső felületét a cipőnknek vagy eleve egy ilyen fajta cipőt vásárolunk. Ha a fájdalom még mindig jelen van cipő csere után is, lehet, hogy olyan komolyabb problémád van, amely orvosi közbenjárást is igényel.

 

 

 

Plantar Fasciitis

Az egyik leggyakoribb oka a sarokban lévő fájdalomnak. Ez akkor fordul elő, amikor a kötőszövet, ami összeköti a sarkat a lábujjakkal begyullad. Éles, hirtelen fájdalmat okoz a talpban és a sarokban amikor reggel felkelünk vagy edzés után vagyunk. A fájdalom enyhülhet mozgással, de rosszabb hosszú ülés vagy állás után.

A futók, táncolók és ugrók hajlamosak a plantar fasciitis-re. Emellett a túlsúlyos emberek is, valamint azok, akik a lábukra rosszul illeszkedő cipőt hordanak. A lúdtalp, magas rüszt és a rossz járás is közrejátszhat. Az oka a fájdalomnak nem mindig tiszta, de az biztos, hogy egy olyan jellegű probléma, ami folyamatosan nyújtja és beszakítja a talpban lévő szalagokat.

A sarok és talp izmok nyújtása segíthet a fájdalmon. Különösen ajánlott a saroknál lévő szalagok nyújtása. Mindenképpen figyelni kell erre a problémára, mert sok ember, aki nem veszi figyelembe a fájdalmat, gyakran megváltoztatja a testtartását, hogy alkalmazkodjon a fájdalomhoz, ami viszont egyéb problémákhoz vezethet más testrészeken.

 

 

A sarokcsont repedése, törése

A sarokcsont meg tud repedni olyan erős ütésektől, mint egy esés, de kisebb repedések is kialakulhatnak akár a túlhajszolástól is, mint például amikor gyakran futunk hosszabb távokat. A nagy erőkifejtést igénylő sportokban résztvevők hajlamosabbak a sarokcsont repedésekre, különösen, ha rossz felszerelést használnak vagy nem megfelelő technikát alkalmaznak.

Egy repedés a sarokban mozgáskor fájdalmat okoz és könnyen lehet, hogy nem bír el semmiféle további terhelést. Más jelei a sarok repedésnek a duzzadás, az érzékenység és horzsolás a sarok körül. Az általános kezelések közé tartozik a gipsz vagy a sín. A repedés mértéke változó lehet, azonban néhánynál már műtétre van szükség. Akinek berepedt a sarka, annak ügyelnie kell, hogy levegye a terhet a sarokról és valószínűleg néhány hónapig mankót kell használnia, amíg összeforr a csont. A gyógytorna is segíthet a fájdalom enyhülésén és a merevségen miután már összeforrt a csont.

 

 

Sarkantyú

A sarkanytú egy abnormális kinövés a csontokon, hivatalosan osteiphytes-nek hívják. Gyakran ott nő, ahol a csontok találkoznak, de nem mindig. Az egyik legtipikusabb hely, ahol ezek a kinövések elkezdődnek az a sarok alja. Általában a sarok elején kezdődnek és a talpív felé mutatnak. A fő oka a sarkantyúnak az osteoarthitis, de sok más ok van a kialakulására. Elsősorban futóknál alakulhat ki, de bárki másnál is, aki nem megfelelő testtartással edz, vagy nem megfelelő lábbelit visel. Akinél plantar fasciitis található, azoknak körülbelül a félénél sarkanytú is van a sarkon. A lúdtalpas, vagy magas rüsztű emberek különösen hajlamosak rá.

A sarkantyúból eredő fájdalmat lehet kezelni ortopéd eszközökkel vagy egy sarok-betéttel, ami kiegyenlíti a kinövést. A gyógytorna és a vény nélkül kapható fájdalom csillapítók is segíthetnek. Ha a kinövés korlátoz mozgásodban vagy nyomja a sarokban az idegeket, az orvos lehet, hogy műtétet fog javasolni.

 

 

Nyáktömlő gyulladás

A retrocalcaneal bursa nevü hólyag a sarokcsont hátsó részén helyezkedik el. Ez bedagadhat hirtelen ütésektől, vagy ismétlődő nyomástól. Például egy nagyon kemény edzésterv megvalósítása is irritálhatja. Amikor ez történik, a sarok hátsó része melegnek érződik és bepirul, a sarok pedig fájni fog járás vagy futás közben. Rosszabbnak érződhet, amikor lábujjhegyen járunk.

Van néhány módszer amivel lehet kezelni ezt a fájdalmas állapotot. A sarok napi többszöri jegelése lenyugtatja a gyulladást, a vény nélküli, nem szteroid fájdalomcsillapító pedig szintén segíthet.

Egy másik megoldás még a sarokbetét, ami levesz valamennyi nyomást a sarokról. A boka erősítésre koncentráló gyógytorna segít a gyógyulásban és megakadályozza, hogy visszatérjen a probléma. Ha ezek közül egyik sem működik, lehet, hogy kis mennyiségű szteroid gyógyszert fogsz kapni, hogy meggyógyuljon a sarkad. A nyáktömlő gyulladás gyakran velejárója az Achilles gyulladásnak, amelynél az orvosok hetekig gipszbe rakják a bokát, hogy időt hagyjanak az egész területnek a gyógyulásra.

 

A sarokfájdalom félbeszakítja minden sportoló rutinját. A különféle tapaszok és cipőbetétek megszabadíthatnak sokféle sarok problémától, ezért ha Neked is segítségre van szükséged, nézz szét Mueller Sports Medicine termékeink között.

 

Webáruház készítés