Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
4
7
8
9
6
0
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2019.01.23 21:22

Ostorcsapás sérülés és egyéb nyaki problémák kezelése

A nyak a felépítése és szerepe miatt az egyik legsérülékenyebb testrészünk. Bármilyen sérülés éri, az súlyos következményekkel járhat, ezért érdemes komolyan venni, ha bármi baj történne vele.

Az egyik leggyakrabban előforduló nyaki sérülés a traumás nyaki gerinc szindróma, másnéven az ostorcsapás sérülés. Általában autóbaleset következménye, de előfordulhat sportoknál is, vagy bármilyen fejet érő ütés következményeként. Ilyenkor ütközés során a fej hirtelen előre, oldalra vagy hátra rándul, aminek következtében a nyak megsérül.

Az ostorcsapás sérülés tünetei általában megegyeznek a nyakrándulás tüneteivel, ugyanakkor a nyakrándulás sokszor súlyosabb, mivel ilyenkor ínszalag szakadásról is szó lehet. Szerencsére azonban mindkét sérülést hasonlóan lehet kezelni.

Diagnózis

Ha autóbalesetet szenvedtél, vagy bármi olyasmi történt, ami során a nyakad hirtelen megrándult, az első teendő a lehetséges sérülések megvizsgálása. Ez akkor különösen fontos, ha úgy érzed, hogy megrándult a nyakad. A tünetek többek közt az izommerevség, fájdalom és a nyak mozgáskorlátozottsága. Ha bármilyen problémát érzel a nyakad mozgatása közben, biztosan megsérült. A nyaksérülés tünetei közé tartozik még a nyakból sugárzó fejfájás.

Ostorcsapás sérülés esetén a legjobb azonnal orvoshoz fordulni. Hogy a nyaksérülésed ne romoljon, próbáld meg minél kevesebbet mozgatni és figyelj oda a testtartásodra, hogy egy vonalban legyen a nyakaddal.

 

 

Jég- és hőterápia

Miután egy orvos megvizsgálta és ellátta a sérülést, el lehet kezdeni a kezelést. A kevésbé súlyos sérülések általában pár napi pihentetés után rendbejönnek. Minden esetben fontos először egy jégtömlővel óránként 15 percig borogatni, hogy a gyulladás enyhüljön. Ezt legalább három napig csináld, ha nem észlelsz változást, mindenféleképpen fordulj újra orvoshoz. Nagyon fontos, hogy a jégtömlő egy törülközőbe belegyen csavarva, nehogy megsérüljön a bőröd a hidegtől.

Ha pár nap után úgy látod, hogy a duzzadás jelentősen csökkent és kevésbé gyulladt a nyak, átválthatsz a melegterápiára. Itt alkalmazhatsz egy meleg vízbe áztatott törülközőt, vagy egy meleg zuhanyt is. Ez egy nagyon jó kiegészítője a hidegterápiának és segíteni fog ellazulni a nyaki izmoknak.

 

Orvosságok

A test éjszaka során gyógyítja sebeit és sérüléseit leghatékonyabban, ezért ha a fájdalom olyan erős, hogy nem tudsz éjszaka aludni, evidens, hogy sokkal hosszabb lesz a felépülési idő. Ebben az esetben a nemszteroid, ibuprofent tartalmazó fájdalomcsillapítók segítenek a fájdalmon és egyben a duzzadáson is.

 

Nyakmerevítő

Eleinte segíthet a rögzítő gallér viselete, persze csak akkor, ha az orvos úgy ítéli meg, hogy szükség van rá. A hosszútávú viselése azonban nem ajánlott, mert a nyakizmok elgyengülhetnek a kevés használattól. De rövidtávon megtámasztja, tehermentesíti és segít megvédeni a nyakat egy újabb sérüléstől.

 

Egyéb kezelés

Hosszútávú megoldás még a nyakmasszázs, ami segít a nyakizmok ellazításában. Fontos, hogy egy ilyen téren szakképzett és gyakorlott szakember végezze el a nyakmasszázst.

Az ultrahangos terápiával segíteni lehet a nyakizmoknak: izomlazító, vérkeringés javító és fájdalomcsökkentő. Másik lehetőség még a keserűsós vízterápia. Keverj el egy csésze keserűsót egy kád meleg vízben, majd körülbelül 20 percig fürdőzz benne, ezalatt beszívódik a magnézium. A keserűsó szolgál alapul a fürdősóknak és nagyon jó izomlazítónak bizonyul.

 

A prevenció a legjobb gyógymód

Ha megsérül a nyakad, a legfontosabb teendő ilyenkor a mindenféle, nyakat megterhelő fizikai tevékenység elkerülése. Mindaddig, amíg nem javulnak a fájdalmak, duzzadások és izommerevség, ne terheld a nyakad semmivel. Mielőtt újra elkezdenél sportolni, érdemes az orvosoddal megnézetni a nyakad és egy pár nyakizom lazító gyakorlatot elvégezni. Forgasd a fejed lassan minden irányba és figyeld, hogy érzel-e még bármilyen problémát.

Emellett figyelj oda, hogy ne tartsd a nyakad túl sokáig ugyanabban a pozícióban. Számítógépezés vagy vezetés közben ez sokszor észrevétel nélkül megtörténhet. A túl vastag vagy kemény párna is gondot okoz a nyaknak. Ha ezekre odafigyelsz, elkerülhető lesz a nyaki fájdalom.

Bizonyított, hogy a nyak gyengéd, lassú mozgatása rögtön sérülés után segít megelőzni hosszútávú problémák kialakulását. A legjobb, ha egy szakértő segítségével végzed el ezeket a gyakorlatokat, hogy ne történjen semmi baj.

 

Párnák

Az ortopéd párnák, vagy egyéb hasonló célra szánt orvosi eszközök is segítenek a nyakizmok ellazulásán. Bizonyos típusok a térd és lábak elhelyezkedésén változtatnak, hogy éjszaka során úgy tudj aludni, hogy ne helyezkedjen plusz teher a nyakadra.

Több információért a nyaki sérülésekről, vagy a sportorvoslásról és más hasonló témákról, vedd fel velünk a kapcsolatot ma! Fontos, hogy sérülésed megfelelően legyen kezelve, hogy minél kevesebb időt kelljen otthon ülnöd. Sok sérülés idővel romolhat, ezért a legjobb, ha előre fel vagy készülve mindenre.

Webáruház készítés