Kategóriák
Szavazás
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
4
1
3
5
3
7
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.01.16 16:15

Az aminosavakról bővebben

Az aminosavak az emberi testben mindenhol megtalálható alapvető tápanyagaink egyikének, a fehérjéknek az alkotóelemei. A test szöveteinek képződéséhez többféle aminosavból felépülő fehérjére van szükség. A test szárazanyagtartalmának több, mint 50 %-át fehérje alkotja!

A fehérjék szerkezetének kialakításában a sokféle aminosavból mindössze 20 vesz részt. Mindegyikük molekulájában a központi helyzetben lévő szénatomhoz egy amino csoport, egy karboxil csoport, egy hidrogénatom és egy oldalláncnak nevezett csoport kapcsolódik. Az egyes aminosavak az oldalláncok felépítésében különböznek egymástól.


Az aminosavak közül vannak olyanok, amelyeket képes előállítani maga az emberi szervezet  (nem esszenciális aminosavak), míg a másik csoportba tartozó aminosavakat  (esszenciális aminosavak) a táplálékkal kell bevinnünk.

 

CSOPORTOSÍTÁSUK:

 • Esszenciális aminosavak a következök: metionin, treonin, lizin, izoleucin, valin, leucin, fenilalanin, triptofán. A hisztidin félig tekinthető esszenciálisnak, mert a szervezetnek nem minden esetben van szüksége külső forrásra az előállításához.
 • Félig esszenciális aminosavak: a szervezet nem képes elegendőt előállítani, például sportolói igények vagy stressz helyzet esetén, ilyenkor nagyobb mennyiségben van szükség rá, mint amennyit képes a szervezet előállítani. Ilyenek: arginin, glutamin
 • Nem esszenciális aminosav az alanin, aszparagin, aszparaginsav, cisztein, glutaminsav, glicin, prolin, szerin, és a tirozin. Ezek a szervezetünkön belül is kialakulnak, ha megfelelő a szerves vegyület ellátás

MELYIK AMINOSAV FONTOSABB?

 

Mindegyik fent említett aminosavra szüksége van a szervezetnek, fontossági sorrendet nem lehet felállítani. Ezeken kívül még persze több, mint 150 aminosav ismert, melyek csak kis mennyiségben, csak egyes szervekben fordulnak elő.


Az aminosavak az enzimekkel együtt több, igen fontos szerepet látnak el: sejtutánpótlás, hormontermelés, izomszövet felépítés, szervek felépítése, anyagcsere folyamatok, stb

 

MIÉRT VAN SZÜKSÉG AMINOSAVAKRA?

Az aminosavak nemcsak hogy mindenhol megtalálhatók a testünkben, hanem valamennyi funkció működéshez elengedhetetlenek. Például ételeink emésztése, máj működése, sebek gyógyulása...


Ha hiány keletkezik az aminosavakból, akkor sejtjeinket nem tudjuk ujjá termelni. Ha akár csak egyetlen esszenciális aminosav hiányzik, rögtön megmutatkozik pl. fáradtság, allergia vagy korai öregedés, emésztési problémák vagy gyengébb immunrendszer formájában. Általában az elsődleges ok a helytelen táplálkozás, vagy fehérjeszegény étrend. Ezenkívül például stressz, vagy valamilyen fertőzés is oka lehet és idős korban is gyakran előfordul.

 

Az aminosavra tehát testünk minden egyes sejtjének szüksége van. Emésztésünk során a szervezet a táplálékban található fehérjéket lebontja aminosavakká, amelyek a bélrendszerből felszívódva és a sejtekbe jutva olyan fehérjékké épülnek újjá, amilyenekre a testnek szüksége van.

Az aminosavak karbantartják a bőrt, az ínszalagokat, az izmokat, inakat, a belső szerveket, a mirigyeket, a hajat és a körmöket. Továbbá szerepet játszanak a hormonok és az ingerületátvivő vegyületek és enzimek termelésében. Mindezeken felül energiaforrásként szénhidrát-, illetve lipidképző tápanyagként is szerepet játszanak.

 

MILYEN ÉTELEK TARTALMAZNAK AMINOSAVAKAT?

Az állati eredetű táplálékok az alapvető aminosavak leggazdagabb forrásai, míg a növényi táplálékok gyakran nem tartalmazzák mindegyiket. Ez a hiányosság azonban  a vegyes étrenddel elkerülhető. Fehérjében gazdag húsok: csirkemell, pulykamell, jércemell, halak.

 

ELÉG AMINOSAVAT VISZÜNK BE A SZERVEZETÜNKBE?

Vannak azonban, akik fogyókúráznak vagy vegetáriánusok, akik nem visznek be elegendő tápanyagot, amelynek következményeképpen a szervezetben aminosavhiány keletkezik. Ilyen esetben nem képződik nagyobb izomtömeg a súlyzós edzés hatására sem, illetve a szervezet leépíti az izomszövetekben a fehérjéket, hogy a fontosabb szervek ellátását biztosítani tudja.

Az aminosav táplálékkiegészítőket tehát érdemes szedni, a megadott mennyiség fogyasztása esetén mellékhatásuk nincsen.

Az egészséges felnőttek ajánlott napi bevitele 45-65 gramm naponta, sportolók esetén és izomtömeg növelés céljából érdemes 2-2,5 g- fehérjét fogyasztani testsúlykilogrammonként. Diétázók fogyaszthatnak többet is, akár 3-4 g-ot testsúlykilogrammonként!

 

A Mikrohungária kínálatában szereplő aminosavakat itt találod.

 

AMINOSAVAK CSOPORTOSÍTÁSA

20 aminosavat különböztetünk meg

1. Esszenciális aminosavak:

 • Izoleucin (BCAA)

A hemoglobintermeléshez szükséges aminosav, illetve a regenerálódásban van nagy szerepe.

 • Leucin (BCAA)

A csontok-, az bőr-, és az izmok regenerálódásában van nagy szerepe.

 • Valin (BCAA)

Az izmok energiaforrása, illetve a sejtanyag cserében van nagy szerepe.

 • Lizin

A nitrogénegyensúlyban van nagy szerepe, illetve segíti a kalciumbeépülést a csontokba, valamint a bőr állapotát és regenerálódását fokozza.

 • Metionin

Erős antioxidáns, és erősíti az izmokat, segíti a regenerálódást.

 • Fenilalanin

Az idegsejtek közötti kommunikációt javítja, fájdalomcsillapító hatása van.

 • Treonin

A máj és a szervezet zsírégető-és anyagcsere folyamatait segíti.

 • Triptofán

A test saját növekedési hormon termelését serkenti és természetes nyugtató és altató hatású aminosav.

 • Hisztidin

A vérsejtek termelődésében van nagy szerepe, az idegsejteket védő burkot erősíti és csökkenti a vérnyomást is.

2. Nem esszenciális aminosavak:

 • Tirozin

Az idegrendszer anyagcseréjét javítja, illetve természetes kedélyjavító hatású is.

 • Arginin

Segíti a növekedési hormon termelést, nitrogén oxid fokozó hatású, és természetes libidónövelő.

 • Cisztin

Erős antioxidáns hatású aminosav és az érrendszer erősítésében van nagy szerepe.

 • Glutamin

Immunerősítő hatású, és az egyetlen olyan nem szénhidrát, amely képes feltölteni a glikogén-raktárakat.

 • Glicin

Az izmok egészséges fejlődésében van nagy szerepe, valamint segíti az izmok tápanyag felhasználásának képességét.

 • Alanin

Segíti a cukoranyagcserét és a nitrogénegyensúly kialakításában is van szerepe. Valamint segíti az izmok méregtelenítését.

 • Cisztein

Hasonló a cisztinhez, szintén erős antioxidáns.

 • Aszparginsav

Fiatalító hatású, méregtelenítő, valamint természetes kedélyjavító.

 • Treonin

Főként zsírégető hatású, és a bőr egészségéért felel.

 • Szerin

A zsírok anyagcseréjében van nagy szerepe, a DNS másolódása során fellépő degenerációk egy részét képes kiküszöbölni.

 • Prolin

A porcok, az ízületek, és a bőr kollagén termelését serkenti, valamint azok egészségében van nagy szerepe.

Webáruház készítés