Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
0
5
5
9
9
5
Futás
2019.06.24 13:45

Hőguta vagy túlhidratáltsá?

Megérkezett a nyár és végre ki lehet mozdulni a négy fal közül! Senki nem akar lemaradni a jó időről, de egy gutaütés nem fog segíteni felkészülni arra a régen várt maratonra.

A hőguta elkerülése az egyik legfontosabb szempont, ha nyáron sportolsz. Ha nagyon meleg van, érdemesebb kihagyni aznap az edzést, vagy inkább bemenni egy légkondis edzőterembe. Ha feltétlenül muszáj kint sportolnod, akkor próbáld meg kora reggel vagy késő este csinálni, amikor enyhébb az idő. Igyál sok vizet mozgás közben, mert a gyomrod sokkal gyorsabban tudja felszívni, mint a sportitalt. Inkább tartogasd a sportitalod edzés utánra. 

Igyál sokat, de figyelj oda, hogy ne vidd túlzásba. Sok kezdő atléta túlbecsüli, hogy milyen keményen dolgozik és mennyit izzad, és emiatt túl sok vizet fogyaszt edzés közben. Amellett, hogy a fölösleges vízsúly lelassít, a túlhidratálás ezen kívül komoly problémákat okozhat a testben. A dehidratáció első jele a szomj, ezért sok szakértő azt ajánlja, hogy mozgás közben csak akkor igyunk, amikor már szomjasnak érezzük magunkat. 

 

A túlhidratáltság tünetei nagyon hasonlítanak a hőgutáéra, ezért könnyen összetéveszthetők. Mindkét állapot első jele az izomgörcs. Ha nem kezelik, a túlhidratálás további tünetei a zavartság, gyengeség, hányás és fejfájás. A hőguta tünetei ugyanezek. Mindkét esetben az a legideálisabb, ha egy hűvös helyre bemész pihenni. Azonban míg a vízivás segít a hőgutáktól szenvedőknek, a túlhidratáltság esetében ez halálos is lehet. 

A hőguta és súlyos túlhidratáltság (hyponatraemia) egyaránt sürgős orvosi segítséget igényelnek, ezért feltétlenül hívni kell egy mentőt. A hyponatraemia tünetei közé tartozik még a szédülés, eszméletvesztés és esetleg rohamok is. A hőguta tünete a zavartság, gyors pulzus, ájulás és eszméletvesztés. A test hőmérsékletének megmérése segít könnyen megállapítani, hogy a kettő közül melyik állapot áll fenn.

 

Teljesen egyértelmű, hogy a hőguta sokkal nagyobb valószínűséggel történhet meg egy meleg napon, különösen akkor, ha hirtelen ált be a kánikula. Előfordult már, hogy maraton közben több tucat futót kellet körházba szállítani, miután a hőmérséklet hirtelen 30 fok fölé emelkedett. A túlhidratáltság leggyakrabban állóképességet fejlesztő sportok közben történik meg és nagyobb arányban érint kezdő sportolókat, mint gyakorlottabbakat.  

Igazítsd az edzéstervedet az időhöz és vigyázz magadra! A Mueller Sports Medicine széles kínálattal rendelkezik sportsegédeszközökből és segíteni fog formában tartani. Nyugodtan velünk a kapcsolatot, ha bármilyen kérdésed van.

Webáruház készítés