Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
7
2
8
0
6
7
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.01.16 21:43

Minden, amit tudnod kell a talpi bőnye gyulladásról

Az aktív életmód fontos ahhoz, hogy egészségesek és kiegyensúlyozottak maradjunk. Amikor aktív edzésben veszel rész, az agyad endorfint termel, ami megadja a kellő energiát és emellett nagyszerűen is fogod magad érezni. Ez csupán egyik előnye az edzésnek a sokból. Természetesen az edzés ezen kívül zsírt éget, formálja a tested és sokan a hosszabb élettartammal is kapcsolatba hozzák. Nem csoda, hogy amikor beleveti magát az ember a testmozgás és sport világába, könnyen a napjai részévé válhat.

A sport egy élvezetes és egészséges hobbi. Azonban mi történik, amikor a fájdalom hirtelen az utadba áll? Nagyon bosszantó tud lenni, amikor a fájdalom megakadályozza, hogy  jól érezd magad. A talpi bőnye gyulladás gyakori oka a sarokfájdalomnak és felboríthatja edzéseidet. Megpróbálhatod nem figyelembe venni a fájdalmat, tovább hajtani magad, de ez nem működik. A probléma kezelése az egyetlen megoldás, hogy újra a pályára kerülj.

Hogyan enyhítheted a talpi bőnye gyulladás tüneteit, hogy újra visszatérhess a sportba? Először is tekintsük meg, hogy mi is ez a fájdalmas probléma.

 

 

Mi is a talpi bőnye gyulladás?

Hogy megértsük a talpi bőnye gyulladást, először a talp anatómiáját kell megértenünk. A láb számos, különféle csontból, izomból, ínból, szalagból és ízületből tevődik össze, amik elég hajlékonyak ahhoz, hogy tudjunk futni, ugrani, lábujjhegyen állni és pördülni. A lábunk egy csodálatos része a testünknek, amit gyakran nem értékelünk addig, amíg nincs vele valami baj. A láb viseli el a legtöbb külső hatást, amit a testünk kap. Ezért nem meglepő, hogy a láb ki van téve a sérüléseknek és a megerőltetésnek. A futók gyakran szenvednek lábsérülésektől.

A talp alsó részén van a talpi bőnye (plantar fascia) nevezetű szalag. Ez a szalag köti össze a lábujjainkat a sarkunkkal. Akkor alakul ki talp bőnye gyulladás, amikor ez a kötőszövet meghúzódik. Akármikor meghúzol egy izmot vagy szalagot, dagadás, gyulladás és fájdalom alakulhat ki. A probléma, ha nem kezeljük, rosszabbodik, mivel folyamatosan nyomást helyezünk a lábra. Akár sportos, akár kevésbé aktív életet élsz, valószínűleg sok időt töltesz lábon állva.

 

Mik a talpi bőnye gyulladás tünetei?

A fő tünete a fájdalom a sarkunkban, de a láb egész alsó részébe is kisugározhat. Ennek a gyulladásnak még további tünetei:

. Éles fájdalom a sarokban reggel

. A fájdalom enyhül napközben

. Visszatérő fájdalom több órás állás után

. Egyre erősebb fájdalom, amikor kemény felületen állunk

 

Mitől alakulhat ki a bőnye gyulladás?

Mindenki hajlamos bőnye gyulladásra, azonban bizonyos feltételek még hajlamosabbá tehetnek valakit. Nyilvánvalóan, ha rossz cipőt viselsz kevés vagy semmi megtámasztással, rengeteg láb problémára leszel fogékony. Ezenkívül, ha olyan aktív sportokban veszel részt, mint a futás, a lábad sokkal többet fog dolgozni, mint általában. Ettől még hajlamosabb leszel a bőnye gyulladás kialakulására. Még néhány dolog, amitől kialakulhat ez a probléma:

. Túlzottan befelé forduló talpak: Ez akkor történik, amikor a lábad befelé fordul ahelyett, hogy egyenesen állna.

. Túlsúly

. A talpad megemelkedett boltívű vagy túl lapos

Hogyan könnyíthetek a talpi bőnye tünetein?

A fájdalom elmulasztása az első prioritás mindenkinek, aki ettől a problémától szenved. Mindenki másképpen reagál a fájdalomcsillapító módszerekre, ezért kísérletezni kell:

. Szedjünk vény nélküli gyulladáscsökkentőket, mint például Motrint, Aleve-t vagy Advil.

. Álljunk kevesebbet lábainkon

. Vegyünk egy kényelmes cipőt vagy ha még nincs, egy gyógycipőt

. A nap végén felváltva borogassuk jéggel és meleggel a lábunkat. A legtöbb ember szervezete a jégre reagál a legjobban, de a kettő közötti váltogatás segíthet. Ezen kívül csinálhatjuk azt is, hogy először meleg vízben áztatjuk lábainkat, aztán nagyon hideg vízbe rakjuk őket. Próbáld ki ezeket a módszereket, hogy megtudd, melyik a legjobb neked.

Van olyan gyakorlat, ami segíthet a lábadon?

Habár szükséged van pihenésre, az enyhe nyújtások és átmozgatások hasznosak lehetnek, ha talpi bőnye gyulladásod van. Ezeket az egyszerű mozgásokat akárhol megtudod csinálni.

Nyújtások: Mivel a legtöbb ember reggel érez erős, szúró fájdalmat a talpában, a nyújtás kilazíthatja a szalagokat. A lábban lévő izmok és szalagok merevek lesznek éjszaa, ettől fáj a láb reggel. Hogy a merevség elmúljon reggel, egyszerűen feküdjünk le a hátunkra kinyújtott lábbal. Aztán húzzuk a lábunkat magunk felé, majd toljuk el magunktól. Csináljuk ezt meg többször, mielőtt kilépnénk az ágyból.

 

Masszázs: Reggel, felkelés előtt néhány percig masszírozzuk meg a lábunkat a szalag mentén.

Nyújtsuk meg a lábszárat: Gyakran a megfeszült lábszár is megterhelheti a lábat. A lábszár nyújtása gyakran meglazíthatja az izmokat és segíthet a fájdalmon. Álljunk karnyújtásnyira a faltól. Helyezzük tenyerünket a falnak, az egyik lábunkat hajlítsuk a másik láb elé. Aztán dőljünk a fal felé, mialatt a hátsó lábunkat a föld felé toljuk. A lábadban lévő izmok ki fognak lazulni. Tartsuk 30 másodpercig, aztán váltsunk lábat.

Lábujj nyújtás: Nyújtsuk meg a lábujjainkat úgy, hogy kinyújtott lábbal leülünk. Húzzuk a nagy lábujjunkat magunk felé aztán toljuk vissza a másik irányba. Csináljuk ezt meg 2-4 alkalommal egy nap.

Mikor fog meggyógyulni a talpad?

Általában a talpi bőnye gyulladás egyre erősödő fájdalommal kezdődik, ami aztán stagnál, majd eltűnik. Hogy ez mennyi ideig tart, ez személyfüggő. A legtöbb ember orvosi beavatkozás nélkül meggyógyul néhány hónapon belül. Néhány ember akár néhány héten belül is javulást észlelhet. A statisztikák szerint 100 emberből csupán 5-nek van szüksége műtétre.

Nehéz dolog lábfájdalomtól szenvedni, főleg, ha minél előbb vissza szeretnék jutni a sportba. Nézz szét Mueller Sports Medicine termékeink között, hogy megtaláld a Neked való megoldást.

Webáruház készítés