Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
4
7
8
9
2
6
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2019.07.12 17:27

Mit tegyél bokarándulás esetén?

A bokasérülés nem csupán fájdalmat okoz, hanem a mozgásunkat is korlátozza, ami sok bosszúságot okoz mindennapi életünkben. Egy aktív életmódot élő személy számára azonban egy rándulás, ficam, vagy törés szinte megszokott velejárója a sportolásnak. Frusztráló érzés ilyenkor otthon ülni és arra várni, hogy meggyógyuljunk és folytathassuk a sportolást a megszokott módon. A jó hír viszont az, hogy egy pár egyszerű módszer segítségével fel lehet gyorsítani a felépülést és erősíteni lehet a bokát. De először nézzük meg részletessebben, milyen is egy bokarándulás.

Mi is a bokarándulás?

Biztosan megtörtént már veled is, hogy kibicsaklott a bokád futás közben. Olykor a boka visszaáll a helyére és futhatsz tovább, mint ha mi sem történt volna, sok esetben viszont olyannyira kifordul a helyéről, hogy talán el is esel. Egyik eset sem kellemes, de egy rándulás sokkal fájdalmasabb, ezen felül még órákkal később is heves fájdalmat érezhetsz a boka környékén. De mi is okozza a rándulást?

A rándulásnak három fajtája és fokozata van, és az, hogy éppen mennyire súlyos a sérülés, az határozza meg, hogy milyen mértékben szakadtak el a szövetek:

 

Befelé irányuló

A láb befelé kibicsaklik, ami hatására a boka laterális (külső) oldala megnyúlik és megsérülnek a rostok. A bokasérülések közül ez a leggyakoribb.

 

Kifelé irányuló

Ez akkor fordul elő, amikor a boka kifelé fordul és meghúzza a belső oldalát.

 

Szalagos összeköttetés rándulása

Ez a fajta rándulás a boka felett lévő kötőszövetes összeköttető szalagokat érinti és általában foci, kosárlabda, röplabda stb. közbeni sérülés eredménye.

 

A bokasérülés három fokozatai:

Enyhe sérülés

Ebben az esetben a boka a természetesnél jobban megnyúlik, de nem történik szakadás a rostokban. Fájdalom és duzzadás érzékelhető, de a bokafunkció ugyanolyan marad.

Második fokozat

Ilyenkor már elszakad a kötőszövet, de nem teljesen. Ez már egy komolyabb probléma, nagyobb duzzanat, erősebb fájdalom, zúzódás és mozgáskorlátozottság érzékelhető.

Harmadik fokozat

Ez a legsúlyosabb eset, mivel ilyenkor teljesen elszakadnak az ínszalagok. A láb teljesen instabil, egyáltalán nem használható, jelentős fájdalom és duzzadás jelenik meg.

 

Hogyan enyhíthető a bokafájdalom?

A mobilitás elvesztését nehéz megszokni, azonban mégis szükség lesz a boka pihentetésére. Még egy enyhe, alig érezhető rándulásnál is ajánlott szüneteltetni a mozgást és pihenni. A RICE technika tökéletesen alkalmas rándulások kezelésére. Most már biztosan jól ismered, hogy ez a szó mit takar, de nézzük át mégegyszer:

R: Pihentetés (Rest). Nem várható el, hogy napokig ágyban feküdj mozdulatlanul, ezért érdemes beszerezni egy mankót vagy járókeretet. Az, hogy mennyi ideig lesz ezekre szükséged, az attól függ, hogy milyen súlyos a sérülés. Lehet, hogy 5 napon belül rendbe jön, de szükség lehet akár 5 hétre is.

I: Jegelés (Ice). Jegeld be a lábad az első három nap során többször.

C: Kompresszió (Compress). Fáslizd be a bokád, hogy a felgyorsuljon a felgyülemlett folyadék felszívódása.

E: Felpolcolás (Elevate). Polcold fel egy pár órára úgy a bokád. Ezzel csillapodni fog a duzzadás és a zúzódás.

Miután befejezted a RICE kezelést és már túlestél a negyedik napon, egy bokarögzítő segítségével könnyebben fogsz tudni újra lábra állni.

 

Milyen gyakorlatokkal segíthetek a bokasérülésemen?

A gyógyuláshoz mozgásra is szükség lesz. El fog tartani egy ideig, mire újra tökéletes formában leszel, de ha már úgy érzed, hogy a szalagok kezdenek a helyükre jönni, megkezdheted a bokaizmok rehabilitációját. Ne feledd: ha a szükségesnél több ideig pátyolgatod és pihenteted a lábadat, az izmok merevvé válhatnak. Íme egy pár gyakorlat, amik erősítik, de kímélik a bokát:

 

Nyújtó gyakorlatok: Ezek a gyakorlatok biztosítják, hogy pihentetés közben ne merevedjen meg az Achilles ín. Nyújtsd ki magad elé a lábaid ülés közben, majd hajlítsd meg lefele és fölfele addig, amíg nem érzel egy kis feszülést a lábszáradban. Ezután fordítsd befelé a lábad és tartsd meg pár másodpercig, majd fordítsd a másik irányba ugyanúgy néhány másodpercig. Ennek segítségével hajlékony marad a lábad.

 

Mozgástért javító gyakorlatok: Ezek a gyakorlatok fontosak ahhoz, hogy a lábad megtartsa a mozgásterét és minden irányba rendesen tudjon fordulni. Ha már nem érzel fájdalmat, elkezdheted forgatni a bokád körbe.

 

Erősítő gyakorlatok: A bokának szüksége lesz erősítő gyakorlatokra és az elasztikus szalag nagyszerű segítség ehhez: ülj le és helyezz egy elasztikus szalagot a lábad köré, majd húzd magad felé gyengéden és tartsd meg egy pár másodpercig. Ezután helyezd a szalag egyik végét a lábad köré, a másikat pedig valamilyen tárgy, például egy asztal vagy székláb köré. A bokaizmoddal feszítsd meg a szalagot.

 

Egyensúly és kordinációs gyakorlatok: Hogy helyreállítsd az egyensúlyod, állj először egy párnára. Lassan emeld fel az egészséges lábad, hajlítsd be magad mögé és egyensúlyozz a sérült bokádon. Tartsd meg ezt a pózt 10 másodpercig, majd ismételd meg tízszer.

A sérülésből való felépülés hosszú időbe telik és kifejezetten fontos, hogy csak teljes felépülés után kezdj el újra sportolni. Fordíts sok figyelmet a bokádra, így gyorsabban fogsz a rehabilitációs stádiumba eljutni. A megfelelő erősítő gyakorlatokkal hamarabb helyre tudsz jönni, mint ahogyan azt gondolnád. Ne felejtsd el betekerni a bokádat a gyógyulás teljes folyamata alatt, nehogy újra megránduljon a sérült lábad!

Webáruház készítés