Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
1
5
6
7
6

Sportgyógyászati eszközök, tanácsok

Gyakran egy rossz mozdulat is elég a bokasérülés elszenvedéséhez. Akár a lépcsőfokokat nézted el, akár az edzés előtti bemelegítés maradt el, egy biztos: a segítőkész barátoktól kezdve egészen a lelkes internetes fórumozókig sokan sokféle tanáccsal látnak el ilyen helyzetben. Míg néhány javaslat teljesen ártalmatlan vagy akár még hasznos is lehet, mások többet árthatnak, mint gondolnád. 

Tegyünk rendet a kérdésben: melyek azok a tanácsok, melyeket gyakran hallunk bokasérülés esetén, de valójában egyáltalán nem jótékonyak?

Fáj, sajog a hátad? Nem vagy egyedül. A hát- és derékfájdalmak az egyik leggyakrabban előforduló problémák közé tartoznak és kivétel nélkül érinthetnek bárkit, függetlenül kortól vagy aktivitástól. A jó hír viszont az, hogy nem muszáj elviselned a fájdalmat, mivel rengeteg módszerrel kezelhető a probléma és enyhíthető a fájdalom anélkül, hogy százezreket kéne költened gyógyszerekre, rehabilitációra vagy műtétre. Megmutatunk neked hat egyszerű jóga pózt, amelyek segítségével csodát tehetsz a hátaddal.

 

A térdfájdalom az egyik leggyakoribb sérülés, amelyet a fizikoterapeuták vagy ortopéd orvosok naponta látnak. A térdfájdalom lehet akut, időszakos, zsémbes, vagy rendkívül fájdalmas. A fájdalom oka lehet zúzódás, ficam, húzódás, degeneráció vagy akár szakadás is. A térdmerevítő használata nagyszerű lehetőség mindenki számára, akinek akut vagy krónikus térdfájdalma van, enyhe vagy súlyos tünetekkel. A kulcs a megfelelő merevítő és a megfelelő méret kiválasztása.


A csuklópánt a modern világ egyik leggyakrabban használt orvosi eszköze. Miért? Mert hihetetlenül hasznosak. Valójában a „csuklórögzítő” hihetetlenül általános kifejezés, amely bármilyen kifejezetten hordható viseletet jelent, amelyet a csukló mozgásának támogatására, védelmére vagy korlátozására használnak.

Minden sport előtt a legfontosabb alapszabály, hogy a bemelegítést ne hagyjuk el, ha végeztünk, akkor pedig nyújtsunk le. Sokszor halljuk ezt, de sajnos gyakran mindenféle kifogással csak úgy belekezdünk a mozgásba.
Hogy miért fontos a bemelegítés, nyújtás és miért ne hagyd ki soha?

 

Az izzadás a testhőmérséklet szabályozásának természetes eszköze, fő funkciója, hogy megóvja a testet a túlmelegedéstől. Két összetevője a víz és a só. Kiemelten fontos a megfelelő hidratáció, hogy a test le tudja hűteni magát.

 

Sokszor felmerül a kérdés, hogy sportolás előtt vagy után lehet-e vagy érdemes-e kávét vagy valamilyen koffein tartalmú italt fogyasztani. Megoszlanak a vélemények, mivel a legtöbb ember máshogyan reagál a koffeinre vagy a kávéra.


Ha még mindig bűnös italként gondolsz a kávéra, amelynek a fogyasztása után bűntudat gyötör, biztosan örömmel olvasod, hogy korábbi rossz híre ellenére, valójában szuperélelmiszerről van szó. Amennyiben rendszeresen edzel, a kávé igazán hatékonnyá tudja tenni a tréningeket.

 

Több mint 1 éve olyan életet kell élnünk, amikor bizonytalan, hogy mikor mehetünk edzőterembe vagy egyáltalán szabadtéri pályára sportolni. Éppen ezért otthonra kényszerülünk az edzéssel, ami pillanatnyilag elég nehéz, hogy lassan a munkahelyünk és az edzőtermünk is az otthonunk lesz. De ha a pozitív oldalát nézzük, otthon kényelmesen elvégezhetjük azt az edzést amire szükségünk van, csak pár eszköz kell hozzá ami könnyedén beszerezhető és sok helyet sem foglal. Nézzük meg mik ezek az eszközök.

 

 

 

 

8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás. Milyen jó lenne, ha ilyen egyszerűen oszthatnánk fel a napjainkat, azonban az igaz, hogy életünk nagyjából harmadát alvással töltjük. Sokan úgy gondolnak rá, mint egy felesleges időtöltés, időpazarlás, pedig számos komoly betegség kockázata csökkenthető megfelelő mennyiségű és minőségű alvással, ráadásul alvás közben érik be a kemény edzésünk eredménye. Mégis hogyan? Katt a cikkre és ismerd meg szervezeted éjszakai üzemmódját!

 

 

 

 

Az újszülöttek kb. 75-80%-át, a felnőttek testének kb. 65-72%-a víz teszi ki. A nap folyamán, folyamatos kipárolgással, a szervezet működésével, energia égetéssel folyadékot vesztünk.

 

 

Csupán ahhoz, hogy nyugalmi helyzetben vagyunk, dolgozunk, tv-t nézünk a szervezetünk folyamatosan energiát éget. Nem véletlenül, minden szervüknek energiára van szüksége a működéshez, amit a szervezet a bevitt tápanyagokból alakít át és fedez. Éppen ezért az edzésünk legfontsabb építőkövei is, az életeleinkben lévő tápanyagok.

 

Az SMR henger egy olyan eszköz, amelynek segítségével fel tudod lazítani az izmaidat és azokat a kötőszöveteket, amelyek az izmokat borítják (Fascia). Nincsen egységesen elfogadott és tudományosan alátámasztott vélemény arra vonatkozóan, hogy mikor, mennyi ideig és milyen rendszerességgel ajánlott hengerezni, de az biztos, hogy jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen, az edzéstervbe meg minimum illik beiktatni.

 

 

Megelőzésen gondolkodsz? Már meglévő problémára keresel megoldást? Az biztos, hogy szükséged lesz egy térdmerevítőre, térdrögzítőre. Besétálsz a kedvenc sportüzletedbe vagy talán online nézelődsz és szeretnéd megtalálni a számodra megfelelőt, egy olyat, ami érzésre olyan, mintha rád öntöttek volna, és emellett megadja azt a támaszt és védelmet, amire szükséged van. Azonban rövid időn belül elveszve érezheted magad a választék mennyisége miatt. Adunk 4 tippet, amivel megkönnyítjük a választásod.

 

Az egészséges táplálkozás pontosan olyan fontos, mint a mozgás, de erről kevesebb szó esik. Ha szeretnénk energikusabbak lenni hétköznapokon, az edzést hatékonyan megtámogatni, egyszerűen fogyás a cél, vagy csak szeretnénk megőrízni egészségünket, minden a táplálkozásnál kezdődik.

Ramadan Sára alkalmazott táplálkozási szakértő segítségével szeretnénk nektek pár hasznos tipped adni, hogyan is induljatok el az egészséges táplálkozás útján.

 

A patellar tendinitis, másnéven az ugrótérd szindróma egy olyan sérülés, amely a térdkalácsot a lábszárcsonttal összekötő ínat érinti. Ez az ín nagyon fontos szerepet játszik a térd mozgatásában, hiszen ugrás vagy rúgás közben ez az ín teszi lehetővé a térd hajlítását és feszítését. Gyakran előforduló sérülés sportolóknál, kifejezetten sokszor alakul ki olyan sportok közben, ahol sokat kell ugrani például a kosárlabda és a röplabda közben.

2020.03.02 09:09

Sportoltál, vagy egyszerűen csak sétáltál! Még csak észre sem vetted a földön heverő követ vagy az előtted lévő akadályt. És mielőtt észbe kaptál volna, a bokád kifelé fordult, te pedig egy jó nagyot estél. Most viszont borzalmasan fáj a bokád és duzzadt.

Használj 1 db előrevágott I-Strips Kineziológiai Tape-t vagy vágd le magadnak a kellő méretet a Kineziológiai Tape tekercsből.
Használj 1 db előrevágott I-Strips Kineziológiai Tape-t vagy vágd le magadnak a kellő méretet a Kineziológiai Tape tekercsből.

Akik sok időt töltenek számítógép vagy laptop előtt, azok biztosan ismerik az alagút szindrómát és a vele járó fájdalmat. Az alagút szindróma akkor alakul ki, amikor a csuklóban lévő szövetek ismétlődő mozgás hatására megduzzadnak és nyomást helyeznek a körülöttük lévő idegre.

Használj 2 db előrevágott I-Strips Kineziológiai Tape-t vagy vágd le magadnak a kellő méretet a Kineziológiai Tape tekercsből.

2020.02.08 07:06

A hátsérülésekkel járó szenvedés egy hosszú és fájdalmas küzdelem része. Függetlenül attól, hogy akut sérülésed van, amelynek időre van szüksége a gyógyuláshoz, vagy krónikus betegséggel kell megbirkóznod, a mindennapos fájdalom mindig nagy kihívás. Ezért fontos megtalálni azokat a módszereket, amelyekkel kezelhetőek a hátsérülések és hátfájdalmak.

2020.02.08 07:09

Szeretnél tippeket, hogy hogyan válj új emberré az új évben? Segítség kell ahhoz, hogy 2020-as céljaid inspirálóak legyenek, és be is szeretnéd őket tartani? 

Akár most kezdesz bele egy fitnessz- vagy edzéstervbe, akár gyakorlott profi sportoló vagy, aki készen áll, hogy a következő szintre lépjen, mi tudunk segíteni. Megosztunk néhány hasznos tippet és bevált stratégiát, amelyekkel magasabb szintre léptetheted a fitneszprogramodat.

2020.01.26 16:05

Egy térdduzzadás minden életkorú atléta számára sok aggodalmat okozhat. De ha jobban megismered a duzzadás természetét, a fájdalom enyhíthető lesz és visszanyerheted erőnlétedet. Térdduzzadás esetében általában az első dolog, amit meg akarnak tudni az emberek az az, hogy a duzzadás okozza-e a fájdalmat vagy a fájdalom okozza-e a duzzadást. Hasonló a klasszikus „A tyúk volt előbb vagy a tojás?” dilemmához.

Az achilles-ín gyulladás kellemetlen érzést okoz az achilles-ínban, amely az emberi test legnagyobb ínszalagja. Ez az ínszalag köti össze a lábszárizmot a sarokkal, és kulcsfontosságú szerepet játszik járás, futás és ugrás közben. Az achilles-ín gyulladás általában ismétlődő stressz hatására alakul ki, nem pedig egy konkrét sérülés eredményeként.

A derékfájás egy olyan probléma, amelytől szinte minden sportoló szenved élete során legalább egyszer, sérülés következtében vagy kor miatt. Azonban a többi testrésszel ellentétben a derékfájdalom kezelése kifejezetten nehéz lehet, a fájdalom pedig sokszor olyannyira intenzív, hogy szinte lebénulunk. Gyakran felmerülő hátizom sérülések esetében a kineziológiai tapasz jelentheti a megoldást.

2019.12.08 18:16

Minden profi és amatőr sportoló tudja, hogy a sport izomlázzal jár. Az izomláz jó jel, azt jelenti, hogy az izmaid „megérezték” a munkát, és ennek hatására erősebbek lesznek. A megedzett izmok, ízületek egy kicsit fájnak, érzékenyek és gyengébbek a szokottnál, és ez az állapot sokszor órákig vagy néha napokig is fennáll edzés után. Ez mind természetes és egészséges. Azonban ne felejts el sokat inni, és proteint enni, valamint a nyújtást se hagyd ki

2019.11.08 07:17

Sok futó térd fájdalomra panaszkodik, ami tulajdonképpen futótérd szindróma. Ez nem egy kifejezetten súlyos állapot, azonban mégis fontos odafigyelni rá, hogy ne súlyosbodjon, és hogy a jövőben ne forduljon elő újra

2019.11.30 09:17

Történjen akármilyen sérülés, az biztosan fájdalommal fog járni. Azonban, ha a megfelelően kezeled őket, sokkal gyorsabban, könnyebben fog menni a gyógyulás és hamar újra régi formádban leszel.

Ilyenkor lehet, hogy elgondolkodsz: hideg- vagy hőterápiás kezelésre van szükségem? Miként csillapíthatom legjobban a fájdalmamat? Megmutatunk három tanácsot, amelyek alapján könnyen eldöntheted, melyik kezelés a számodra megfelelő.

A csuklódnak nem fontos, mi miatt sérült meg - csak azt érzi, hogy megsérült. Talán kézre estél, vagy esetleg túl sokat játszottál Candy Crush-al a telefonodon. De rosszabb esetben az is előfordulhat, hogy begyulladt a csuklóízületed. Nem számít hogyan történt, úgyis ugyanazt érzed: még a legegyszerűbb mozdulat is fájdalmat okoz. Fáj az edzés, a bögréd felemelése, gépelés és a mobiljátékokról már nem is beszélve!

Számos sportoló választja a jógát kiegészítő sportnak. Jógázás közben valószínűleg a megsérülés az utolsó dolog, amin az eszed jár. Hiszen a jóga gyógyítja a sérüléseket, nem? Pedig mint minden sportnak, a jógának is megvannak a maga veszélyei, különösen, amikor nehezebb pózokat próbálsz vagy más sportággal összekombinált jógát próbálsz, például légjógát vagy akro jógát. De előfordulhat, hogy egyszerűen csak nem figyelsz a tested által küldött üzenetekre.

A csonthártyagyulladás és a stressztörés a két leggyakrabban elszenvedett sérülés és sajnos elég könnyű a kettőt összetéveszteni. A tüneteik hasonlók, ezért a legkisebb különbség is segíthet egy pontos diagnózis felállításában. Ha éppen lábszár fájdalomtól szenvedsz, de nem tudod megállapítani, hogy pontosan mi is a probléma, a következő cikk biztosan segíteni fog.

2019.09.08 16:00

Egy profi sportcsapatnak is szüksége van hozzáértő orvosokra és edzőkre, akik azonnal segíteni tudnak szükség esetén. Hiszen lehet, hogy minden lehetőt megtett a csapat annak érdekében, hogy biztonságban folyjon a játék, mégis bármikor megtörténhet egy váratlan baleset. Ez nem csupán gyakorlott sportolókra vonatkozik, hanem mindenkire, aki valamilyen sportban részt vesz.

Mostanában egyre több fiatal kezd bele a sportolásba. A mozgásnak sok pozitív hatása van: többek közt növeli az önbizalmat és önfegyelmet, stresszcsökkentő és csökkenti a krónikus betegségek, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Azonban sajnos számítani kell arra is, hogy sportoláskor kisebb-nagyobb sérülések történhetnek.

A hát és deréktámasztók két esetben nagyon hasznosak: ha éppen egy súlyosabb sérülésből épültél fel és plusz segítségre van szükséged a gyógyuláshoz, vagy ha egyszerűen csak elővigyázatos vagy és biztonságban tartanád a hátad, miközben emelsz vagy hajolsz.

2019.08.10 21:32

Ha sok időt töltesz számítógép vagy laptop előtt, akkor számodra már biztosan ismerős az alagút szindróma. A csuklóban lévő Carpalis alagúton futnak át az idegek, amik összekötik a kezet a karral. Ha nyomás alá kerülnek, begyulladhatnak.

A bokarándulás nemcsak fájdalmat okoz, de a mozgást is korlátozhatja. Ez bizony sok bosszúságot okozhat, főként egy aktív életmódot élő személy számára: frusztráló érzés ilyenkor otthon ülni és arra várni, hogy meggyógyuljunk és folytathassuk a sportolást a megszokott módon. A jó hír viszont az, hogy néhány egyszerű módszer segítségével fel lehet gyorsítani a felépülést. Nézzük is, mit kell tenned!

Az orvosok már évszázadok óta sikeresen alkalmazzák a hideg- és meleg terápiás kezelést mindenféle izom és ízületi bántalmakra. Mindkettő módszernek megvan a maga előnye, és másképpen segítenek csillapítani a sérüléseknél előforduló fájdalmakat és sajgásokat.

A könyök egy olyan csuklóízület, amely összeköti a felkarcsontot (humerus) az alkarcsontokkal (radius és ulna).  Könyökünk nyújt és feszít, és emellett az alkar kifelé-befelé fordító mozgásában is részt vesz. A közbenső és az oldalsó ínszalagok tartják az ízületet a helyén mindkét oldalon.

A tenisz az egyik legnépszerűbb sport, és ezzel egyben az egyik legmegterhelőbb mozgás is bizonyos testrészek számára. Sok teniszező szenved az úgynevezett teniszkönyöktől, amely más sportágat űzőknél is előforduló probléma lehet.

A farizom sérülés nem csupán a sport közbeni teljesítményedet akadályozhatja, hanem a mindennapi életben is okozhat bosszúságokat, ezért mindenféleképpen komolyan kell venni. Megmutatjuk miként lehet kezelni a sérülést, hogy minél hamarabb újra a legjbb formádban legyél.

Mivel a bokarándulás által okozott fájdalom és duzzadás általában nagyon hamar elmúlik jegeléssel, ezért nagyon sokan nem veszik komolyan. Azonban, ha nem kezeljük megfelelően, még a legjelentéktelenebbnek tűnő sérülés is okozhat maradandó fájdalmakat és problémákat.

2019.04.22 11:43

A stressztörés általában futás közben keletkezik, és az első tünetei sokszor nem tűnnek nagyon súlyosnak: a láb érzékeny, sajog, de pihenéssel javul. A fájdalom lokalizált, vagyis könnyen meg lehet mondani, hogy pontosan hol fáj a láb. Ha stressztörésed van, de továbbra is folytatod az edzést, a fájdalom romlani fog és duzzadás alakulhat ki. Ez a sérülés leggyakrabban az alsó lábszárban és lábfejben alakul ki, mivel ezeknek a testrészeknek kell a legtöbb terhet elviselniük futás közben.

2019.04.11 15:20

A bokaficam az egyik leggyakrabban előforduló ortopédiai sérülések közé tartozik és általában a boka befelé vagy kifelé fordulásánál történik meg. Ez szinte bármikor megtörténhet: futás, ugrás vagy akár séta közben is.

2019.04.01 08:50

A testben lévő összes ízület közül a vállízület rendelkezik a legnagyobb mozgásszabadsággalemiatt azonban ez egyben az egyik legsérülékenyebb ízület is. Akár rutin tevékenységek közben is megtörténhet a sérülés, például amikor fejünk fölé nyújtjuk karunkat takarítás vagy pakolás közben. Ezen kívül a túlterhelés vagy egy erős ütés is okozhat problémákat. Különféle módszerekkel lehet elősegíteni a gyógyulást, attól függően, hogy mennyire súlyos a sérülés.

Ha sport közben esetleg valamilyen sérülés történt veled, de nem szeretnél gyógyszert szedni a fájdalom kezelésére, a hidroterápia tökéletes megoldást jelenthet. Kezelés közben szinte azonnal érezni fogod, hogy az izmaid ellazulnak, a fájdalmad enyhül és a stressz is elmúlik.

2019.03.03 09:09

A hátfájdalom ma már egy nagyon általános betegséggé vált, amit az embereknek majdnem 80 százaléka tapasztal valamilyen formában. Akár krónikus, akár akut, mindenkinél előjön legalább egyszer mindenki élete során.

Ahhoz, hogy teljesen felépülj, vagy a meglévő állapotodon javíts, nagyon fontos az eredendő okot megtalálni és kezelni. Összeállítottunk egy pár általános kérdést, amiknek segítségével megtalálhatod a számodra megfelelő kezelést.

Ha teljesen felkészültél, megfelelő a sportfelszerelésed, rendesen bemelegítettél és nyújtottál, még akkor is érhetnek váratlan balesetek sportolás közben. Egy rossz mozdulat elég ahhoz, hogy a térd megsérüljön. Akármilyen jelentéktelennek is tűnhet a sérülés, jelentősen megváltozhat az életminőséged, ha nem kezeled. A térdsérülés gyógyulását leggyakrabban a RICE (pihentetés, jegelés, kompresszió, megemelés) technikával lehet elősegíteni.

 

 

Az egyik leggyakrabban előforduló nyaki sérülés a traumás nyaki gerinc szindróma, más néven az ostorcsapás sérülés. Általában autóbaleset következménye, de előfordulhat sportoknál is, vagy bármilyen fejet érő ütés következményeként. Ilyenkor ütközés során a fej hirtelen előre, oldalra vagy hátra rándul, aminek következtében a nyak megsérül. Ahhoz, hogy minél gyorsabban és esetleges maradandó károsodások nélkül gyógyulhass, a szakszerű kezelés elengedhetetlen. Mutatjuk, mi a teendőd!

Egy nyugodt éjszakai alvás felfrissíti mind a lelket és a testet. De manapság ez már majdnem lehetetlenségnek hangzik. A munka, gyerekek és minden más folyamatosan mozgásban tart. Mire az ágyhoz jutnánk, már a holnap teendőin kell gondolkodnunk. Öltözködésen, főzésen, időpontokon és így tovább. Próbáld ki ezeket a gyakorlatokat lefekvés előtt, hogy az idegrendszered és izmaid nyugodtak és kipihentek legyenek. 

2018.12.27 09:29

Az ujjrándulást nem számítják súlyos sérülésnek, mégis ez az egyik leggyakoribb sport közbeni sérülés. Bármilyen sport közben megtörténhet, és érdemes komolyan venni a sérülést. Az ujj általában akkor rándul meg, ha erős ütés éri az ujjhegyet. Olyan sportok közben a leggyakoribb, ahol a kezet erős ütés érheti egy mozdulat közben (például kosárlabda). Érzésre olyan, mintha ’benyomódott’ volna az ujj, azonban valójában az ujjban lévő ínszalag sérül meg ilyenkor.

2018.12.16 17:03

A carpal tunnel szindróma a csukló területén történő fájdalmas megbetegedés, amikor a csuklóban végigfutó középideg, valamint a karban lévő izmok és ínak nyomás alá helyeződnek és begyulladnak. A sérülést legtöbb esetben sebészeti beavatkozás nélkül lehet kezelni, azonban ha súlyosak a tünetek, előfordulhat, hogy szükség lesz műtétre. Ebben a cikkben leírjuk, miként lehet enyhíteni a fájdalmat vagy megelőzni a kialakulását!

2018.11.25 18:20

rotátor köpeny egy négy izomból (az infrspinatussubsraspinatussubscapularis és teres minor izmok) összeálló izomcsoport, ami körbe öleli a vállízületet. Szerepük a felsőkarizom (humerus) és a váll csontjainak (a kulcscsont, gerinc és lapocka) összekötése és forgatása.

Az úszás a legnépszerűbb sportok egyike, akár kiegészítő sportként, és mint minden edzésformánál, itt is megsérülhet az ember. Az úszás közben történt sérülések általában különböznek a többi sportban előfordulóktól, mivel a víz felhajtóereje megakadályozza az ízületeket érintő problémák kialakulását, amik a földön végzett sportoknál nagyon gyakoriak.

Azonban a sérülés veszélye itt is fennt áll. Most bemutatunk néhány gyakori, úszás közben előforduló sérülést, és azt is megmutatjuk, hogyan lehet megakadályozni vagy kezelni őket.

2018.11.04 09:58

Már mindannyian tudunk arról, hogy az ortopédiaisérüléseket hideg- vagy melegterápiával is lehetkezelni. Ebben a cikkben röviden leírjuk, hogy ezek a kezelések miként hatnak a testre, és milyen sérülésekre ajánlottak. Ezen kívül arról is szó lesz, hogy mikor kell orvosi ellátást kérni ortopédiai sérülésekhez.

A boka megsérülése sokszor nagyon félelmetes és fájdalmas lehet. Akár sport vagy munka miatt sérülünk meg, fontos megérteni, milyen bokasérülést szenvedtünk el és milyen kezelésre lesz szükség.

2018.10.02 13:40

Minden sportoló életének része a sporttapaszok valamint a merevítők viselése. Legyen bármilyen súlyosságú is a sérülés, az biztos, hogy még pihenés és gyógyulás után is szükséged lesz segítségre ahhoz, hogy vissza tudj térni a megszokott tempódba. Habár a tapasztásnál és a merevítő viselésénél is fennáll a veszély egy új sérülés elszenvedésére, fontos tudnod azt, hogy melyikkel csökkentheted teljesen minimálisra az esélyét. Bizonyos sérülések vagy tapasztással, vagy merevítő viselésével fognak meggyógyulni.

A formában maradáshoz nem szükséges egy bérlet egy olyan edzőterembe, ahol sok más vadidegennel együtt izzadunk. Számos egyéb módszerrel tis top-on tudsz maradni, amihez nem kellenek edzőtermi gépek. Akármilyenek is a fizikai képességeid vagy preferenciáid, megvannak a számodra megfelelő gyakorlat, edzőterem nélkül is. És könnyen lehet, hogy https://www.csapatsport.com/sct/897388/MUELLER-SPORTGYOGYASZATI-ESZKOZOKjól is fogod magad érezni közben.

A kineziológiai tapasz használata gyakran egy hevesen vitatott és egyben félreértett témai is az orvosi gyógyászat világában. Lehetséges, hogy hallottál ellentmondásos érveket és elgondolkodtál, hogy mi az igazság. Tisztázzuk most a dolgokat és megcáfolunk 4 gyakori tévhitet a kineziológiai tapasz használatáról

A derékfájdalom az egyik legbosszantóbb dolog, ami majdnem mindenki életében megjelenik. Egyaránt megkeseríti az asztalnál ülő irodai alkalmazott és a rendszeresen mozgó sportoló életét. A jó hír az, hogy a legtöbb fajtája enyhe és otthon kezelhető. A pilates az egyik olyan edzésforma, ami segíteni fog a fájdalom enyhítésén.

A hátfájdalom nagyon elterjedt probléma, ami minden korosztályt érint, a középkorú üzletembertől kezdve a tinédzser focistán át a nyugdíjas idős emberig. A hátfájással az a probléma, hogy sok különböző kiváltó oka lehet. Ha hátfájással küzdesz és szeretnéd megtudni, mi állhat a háttérben, tekintsd meg a négy leggyakoribb kiváltó okot és kezelési módot.

2018.08.28 16:47

Az ágyéki izom sérülése gyakran komoly problémát jelent, mivel ez az izom fontos szerepet játszik mozgásunk során. Jelen cikkünkben bemutatunk néhány tippet azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk egy ágyéksérülés után annak érdekében, hogy minél előbb visszatérhessünk a sportoláshoz.

A feldagadt térd sok problémára utalhat: sportsérülés, gyulladás, érrendszeri probléma, vagy akár köszvény.

Megsérülni sosem jó dolog, és olyankor mindig fontos orvosi ellátást is kérni. Néhány sérülés azonban veszélyesebb a másiknál. A könyök sérülések különösen komplikáltak, mivel a sérülésnek többféle oka és következménye lehet. Néha a huzamosabb megerőltető mozgás miatt, máskor egy hirtelen ütés/esés miatt alakul ki sérülés. Ha esetleg megtörtént a baj, fontos tudni, miként reagálj és hogyan mérd fel a helyzet súlyosságát, hogy a minél előbb eljuss a gyógyulás és felépülés felé.

Az egyik leggyakoribb kérdés, amit feltesznek maguknak a térdfájdalommal élők, hogy szükségük van-e valamilyen térdrögzítőre?

Az American Family Physician újság szerint a térdrögzítőket a legtöbben a sérült vagy fájó térd támasztására használják. Sok sportoló emellet azért is használ valamilyen típusú térdrögzítőt, hogy megelőzzenek egy-egy komolyabb sérülést sportolás közben. A rögzítők sokféle méretben és színben érhetők el, és még az alpanyagaik is változóak: lehetnek fém, hab, műanyag és elasztikus a pánt. 

Ha valaki balesetet szenvedett vagy műtéten esett át, lehetséges, hogy egy ideig térdrögzítőre lesz szüksége. Fontos, hogy a legjobbat használd ilyenkor. Sokféle opció közül választhatsz, és mindegyik más szintű támaszt nyújt, másféleképpen helyezhető fel a lábadra. Sok esetben még a térdrögzítő alapanyagának típusa és minősége is számít.

2018.07.01 21:37

Rengeteg olyanféle kezelés létezik a hát sérülésekre és különféle hát problémákra, amiket a legtöbb ember még ki sem próbált. Ha úgy gondolod, hogy kipróbáltad már az összes kezelési módszert és egyik sem segített, lehet, hogy ideje valami kevésbé hagyományosat kipróbálni a tartósabb eredmény érdekében. Ebben a bejegyzésben bemutatunk tíz különleges kezelést hátproblémákra.

A Molten (székhelye: Hiroshima, Japan; elnőke és ügyvezető igazgatója: Kiyo Tmiaki), mint a világ egyik legnagyobb labdagyártója a 2018/2019-es UEFA Európa Liga sorozat hivatalos labdaszállítója. Ez az első ilyen megállapodás az UEFA-val, a Molten 60 éves fennállása óta. A mérkőzésekre új fejlesztésű és kifejezetten az UEFA számára készített design-nal készült neves Gyártó. A hivatalos mérkőzéslabdák és azok replikái 2018. júliusában lesznek elérhetőek mind a klubok, mind a játékosok számára.

Csak úgy, mint a gépeknél is, ha mozgó részekről van szó, benne lesz a pakliban valamennyi rizikófaktor arra, hogy valami elromlik.

Az, hogy mennyit mozgunk és milyen intenzitással teszünk meg minden mozdulatot, ugyanúgy hozzájárul a fennálló kockázathoz. Egy nyugalmas séta a környéken lehet, hogy nem jár nagy következményekkel, azonban futásnál, amikor a legtöbbet belerakjuk, hogy megdöntsük a rekordunkat, vagy célba akarunk érni a többiek előtt, egy rossz lépés komoly sérüléssel is végződhet.

A térdfájdalmat minden esetben komolyan kell venni, ami azt jelenti, hogy a kezelésre minden lehetséges módszert meg kell ismerni. Ebbe beletartozik a teljesen természetes és tradicionálisabb típusú gyógyászati kezelés is, a gyógynövények, az étrend-kiegészítők, és a megfelelő mozgás. Azaz akármi, ami hatásosan segíthet egy kicsit is enyhíteni a fájdalmon.

A testet mozgásra teremtették, és kemény munkával egyre erősebb lesz; azonban néhány testrészünk sajnos alapvetően gyengébb, mint a másik. Dolgozhatsz az egyensúlyon, erőnléten és erősségen keményen, de a boka - ami egy összetett és kulcsfontosságú mozgató ízület - a leggyengébb része marad a lábadnak.

Akár már egy kissé egyenletlen felület vagy egy rossz landolás is kiugraszthatja a bokádat a helyéről és okozhat elhanyagolható, de akár nagyobb sérüléseket is. Ha nem vagy sportoló, akkor is veszélynek teszed ki a bokád. Könnyen megsérülhet olyan mindennapi dolgok közben is, mint például kutyasétáltatás, vagy bevásárlás. Nem kell egy sérült boka miatt szégyenkezni vagy bosszankodni, de nagyon komolyan kell venned a kezelését, mert nehéz megítélni a sérülés súlyosságát addig amíg egy orvos alaposan meg nem vizsgálja.

Évente több ezer sportoló és fizikai munkát végző ember tapasztalja a teniszkönyöknek nevezett sérülést. Ez tulajdonképpen egy olyan sérülés, amit bármilyen ismétlődő és a karra nyomást helyező cselekvés kiválthat.

Ez a fajta sérülés nagyon gyakori tenisz játék közben, habár nem feltétlenül kell teniszezőnek lenni ahhoz, hogy kialakuljon a teniszkönyök. Akárkinél előfordulhat, aki gyakran használja a karjait munka közben, a golfozóktól kezdve a boxolókig, szakácsoknál pedig még a nagy mennyiségű ételek keverése is előhozhatja. Gyakran az okozza, hogy ugyanazt a megterhelő mozgást hajtjuk végre rossz tartással, és ez fölösleges terhet helyez az alkarra és a könyökben lévő ínra.

Futás közben általában akkor sérülünk meg, ha túl keményen hajtjuk magunkat, rossz cipőt hordunk, vagy rossz testtartással futunk. Sajnos futókként hajlamosak vagyunk néha túlzásokba esni. Sokszor azt hisszük, hogy kibírjuk a fájdalmat, vagy elég csak néhány napig pihentetni és jegelni a sérült testrészünket. A jegelés, és emelett a nyújtások meg az izomépító gyakorlatok sok sérülésen segítenek.

Majdnem minden sportoló elszenved valamilyen térd  sérülést legalább egyszer pályafutása során. A térd fontos résztvevője minden mozgásnak, a futástól kezdve a súlyemelésig. Minél aktívabbak vagyunk, annál valószínűbb, hogy a térdünk fájni fog előbb-utóbb. Amikor ezt tapasztaljuk, legtöbb esetben térdrögzítőt viselünk a felépülés ideje alatt és után. Természetesen nem feltétlenül csak a sport közbeni sérülés miatt szükséges a térdrögzítő. Sok ember csak megelőzés céljából viseli, vagy azért, hogy enyhítse a nem sérülés okozta fájdalmát. A térdrögzítőnek köszönhetően hamar lábra állhatunk, még akkor is, ha nem térünk vissza a játékba még néhány napig vagy hétig. Íme 5 nagyszerű ok, hogy miért érdemes térdrögzítőt viselni.

A csuklórögzítő az egyik leggyakrabban használt orvosi segédeszköz. Miért? Mert nagyon fontos szerepe van tested védelmében, ha sportolsz. Igazából a 'csuklórögzítő' egy nagyon általános kifejezés, ami bármilyen, a csukló védelmére, támasztására és biztonságos mozgáskorlátozásra tervezett eszközre vonatkozik. Illeszkedhet a jobb vagy bal kézre, néhány rögzítő pedig univerzális, ami azt jelenti, hogy mindkettő csuklón lehet őket használni, beállítástól függően. A csuklórögzítöket lehet a csuklók biztonságban tartására használni egy sérülés után vagy annak az elkerülése érdekében. Gyakran hosszú távú fájdalmak kezelésére használják és sokszor még az orvosok által is javasolt vagy előirt a kezelés részeként.

Amikor talpi ín gyulladásod van, gyorsan eljön az az idő, amikor eleged lesz az állandó fájdalomból. Már csupán egy séta, vagy akár a felállás is jelentős gondot okozhat, így még csak sportolnod sem kell ahhoz, hogy érezd a bajt. Azonban lehet viszonylag gondtalan életet is élni talpi ín gyulladással, ugyanolyan sport teljesítménnyel, mint a gyulladás kialakulása előtt.

Ha sporttal kapcsolatos sérülésekről hallasz, a legtöbb ember azt feltételezi, hogy ezeket valamilyen baleset vagy rossz mozdulat okozhatta. Azonban néha a testünk szimplán nem áll készen arra a szintű tevékenységre, amit követelünk tőle. Néha egy huzamosabb pihenő utáni hosszú séta is meglepően fájdalmas lehet a láb számára. Egy sérülés bárkivel megtörténhet, aki több terhelést rak a lábaira, legyen az nagyobb intenzitású séta, futás vagy csak egy keményebb felület.

Minden sportolóra igaz, így a röplabdázókra is, hogy helyes bemelegítés-, edzésprogram-, valamint kellő pihenés nélkül, komoly fájdalmakat tapasztalhatnak.

Egy sérülés mindenkit megvisel, különösen egy sportolót.  Ők sokszor úgy érzik, mintha véget vetettek volna az életüknek. De ne ess pánikba, a sport közben történt sérüléseket egész jól lehet kezelni, ebbe beleértve a bokasérüléseket is. Ha edzés során a lábadat jelentős terhelés éri, a bokád meg fogja érezni ezt a sérülést és előbb-utóbb nagyobb eséllyel sérülhet meg. Sokat segít, ha ismered a bokád anatómiáját, és ezáltal a vele előforduló sérüléseket.

Már már népbetegség a hát és derék fájás, ennek oka az anatómiánkban keresendő, még sem kell
beletörődnünk a fájdalmainkba... Jöjjön pár megoldási javaslat ami enyhítheti vagy akár meg is szüntetheti a fájdalmainkat:

2018.03.28 13:24

Ha a táplálék-kiegészítők közül meg kellene nevezni a legnépszerűbbet, eséllyel a kreatin lenne a győztes. De minek is köszönhető ez a népszerűség?

Az nem kétséges, hogy mindenki el szeretné kerülni a sérüléseket sportolás közben. Elég gyakori, hogy egy-egy játékos megsérül edzés közben, azonban egy baleset könnyen elkerülhető lehet, ha ismered a leggyakrabban elkövetett hibákat.

Szinte bármelyik (kontakt) sportot is űzzük előfordulhat hogy orron találnak és ez a nagy fájdalmon kívül sok vérrel is együtt járhat, ráadásul sokszor lassan is gyógyul és igen érzékeny is a gyógyulás végéig. Erre szeretnénk nektek segítséget nyújtani hogy mit kell tennünk ha megtörténik a baj.

A hátsérülések és krónikus hátfájdalmak elviselése hosszú, fájdalmas folyamat. Nagy kihívás ezzel a fájdalommal élni nap mint nap, akár akut sérülésről, akár krónikus betegségről van szó. Ezért fontos megtudni, hogyan lehet kezelni ezeket a háttal kapcsolatos problémákat.

Sajnos bármennyire is próbálunk vigyázni magunkra a sportban bizony előfordulnak kisebb - nagyobb sérülések. Ilyenkor döntő fontosságú, hogy milyen gyorsan és milyen szakszerűen látjuk el az adott sérülét. Egy ficamnál például már minimális tudással és egy jól összeállított, alapokat tartalmazó elsősegélycsomaggal is csodákra lehetünk képesek.

Amikor professzionálisan vagy hobbiszinten, de sportos életmódot élünk, nem ritka néha egy-egy térdsérülés. Néha az edzésen vagy pályán történt rossz mozdulat vagy baleset miatt történik, más esetekben viszont a fájdalmat rossz testtartás vagy túlzott igénybevétel is okozhatja.

Az energia szinten tartása minden sportoló számára egy sarkalatos kérdés, hiszen ha terhelés előtt nem megfelelően pótoljuk  a tápanyagokat és az energiát, "üzemanyagunk" mindössze egy órán át lesz elegendő.

Az ágyéki izom sérülése alapból véve súlyos, az érintett izomok testedben játszott szerepe miatt. Itt van néhány opció arra, hogy mit tegyél egy ágyéki sérülés után annak érdekében, hogy hamar elmúljon a probléma és gyorsan visszatérhess a sportolásba.

Több ízben is írtunk már a kineziólógiai tapaszokról, hisz napjaink egyik legelterjedtebb gyógymódjáról van szó, mely sok problémára nyújt hatékony megoldást. Persze csak akkor, ha megfelelően alkalmazzuk. 

Mindenki tudja, hogy aki bármely sportban részt vesz, nagyobb eséllyel szenvedhet sérülést. Tulajdonképpen nem is alaptalan azt állítani, hogy minden professzionális atléta meg fog sérülni egyszer, akár csak kisebb mértékben az edzések alatt, akár súlyosabban, mint például egy ficam esetén. Ha te is sportoló vagy (még ha nem is professzionális szinten), meg kell értened, hogy az esély a sérülésre ugyanúgy fennáll számodra is. Ha jelenleg is van valamilyen sportsérülésed, érdemes megnézni, hogyan kezelik a profik és példát venni róluk. Ebben a bejegyzésben megtekintünk néhány tippet arról, hogy hogyan épülj fel teljesen és térj vissza a sportba minél előbb, a lehető legjobb formádban.

2018.02.18 18:44

A glutamin egy aminosav. Az aminosavak alkotják a fehérjét. A glutamin azonban nem csupán egy az aminosavak között, de az izomzatban a legnagyobb koncentrációban található meg mind közül. Részben esszenciális, azaz a szervezet elő tudja állítani, ám stressz hatására a szervezet glutaminigénye a saját maga által előállított mennyiség többszörösére nő. Főleg izomtömeg növeléskor és az izomtömeg megőrzésénél diétában fordulhat elő ilyesmi, így pótlása különösen fontos.

2018.02.16 15:46

Habár a teniszjátékosok délen gyakorlatilag egész évben kint élvezhetik kedvenc sportjukat, az északon élők a négy fal közé vannak szorulva, amíg el nem érkezik a jó idő. Azonban bárhol is élsz, mindenhol ki vagy téve a sérülések lehetőségének; úgy, mint a teniszkönyök.

Bármilyen testrészünk is sérül meg, az nagy kihívás, mivel jelentősen korlátozhatja a szabadságodat. Nem csak a fájdalommal kell foglalkoznod, hanem a mozgásod is korlátozva lesz. Az aktív éltemódot élő embereknél gyakrabban fordulhatnak elő sérülések, és súlyosabban befolyásolhatják az életüket, mivel ideiglenesen szünetre kényszerülhetnek.

A legtöbb sportolónak és egészséges életmódot élőnek az étkezések során a reggeli és a vacsora okozza a legnagyobb fejtörést. Mi legyen ami egészséges, segíti a fejlődést, nem terheli a gyomrot mégis laktató.... és még sorolhatnánk az ilyenkor felmerülő kérdéseket.

A sport az egyetlen biztos módja annak, hogy fittek és egészségesek maradjunk. Semmiféle csoda pirula vagy varázstrükk nem fog segíteni olyannyira, mint egy rád szabott, Neked örömet okozó edzésforma. Azonban, egy dolgot könnyen elfelejtenek az emberek: az edzés egyben bizonyos szinten veszélyt is jelenthet a testi épségedre. A mindennapos jógától kezdve az extrém súlyemelésig, mindenhez szükség van megfelelő előkészületre és annak a megértésére, hogy a testet is fel kell készíteni az adott mozgásra. Most bemutatunk Nektek néhány módszert, amellyel elkerülhető, hogy megsérüljetek edzés közben.

Talpi bőnye gyulladás – Így szabadulj meg végleg a fájdalomtól! 

 

 

A talpi bőnye gyulladás a talp egyik leggyakoribb betegsége, mely akár súlyosabb szövődményekhez is vezethet. Nemcsak a sportban akadályozhat, de a mindennapi tevékenységeidet is korlátozhatja, mely jelentős frusztrációval jár.

Ha nem tudod, hogyan léphetnél a gyógyulás útjára, vagy sok mindent kipróbáltál már, de a fájdalom újra és újra visszatér, cikkünk Neked szól. Megmutatjuk, mi okozza a kínzó fájdalmakat, és bemutatjuk azokat a konkrét lépéseket is, melyekkel véglegesen leszámolhatsz minden kellemetlenséggel!

A talpi bőnye gyulladás a talpfájdalom egyik leggyakoribb oka

2018.01.16 16:15

Az aminosavak az emberi testben mindenhol megtalálható alapvető tápanyagaink egyikének, a fehérjéknek az alkotóelemei. A test szöveteinek képződéséhez többféle aminosavból felépülő fehérjére van szükség. A test szárazanyagtartalmának több, mint 50 %-át fehérje alkotja!

A vízhólyag elsősorban a láb és a talp bőrén alakul ki, hosszú túra gyaloglás-, és futás közben. A rosszul megválasztott cipő, zokni és a fokozott terhelés okolhatóak a kialakulásában.

Az ünnepekkor mindannyiunkat nagyobb kísértés éri a családi összejöveteleken, így nem is csoda hogy az ünnepek végeztével jó pár kiló fel tud kúszni ránk észrevehetetlenül is.

Szilveszterkor aztán jönnek az újévi fogadalmak hogy minimum a strandszezonig leadjuk a feleslegünket, de valljuk be a téma sok csapdát rejt önmagában is...

Most 8 apró trükköt ajánlunk nektek amivel könnyebben sikert érhettek el.

A térdfájdalom mindenféleképpen olyan dolog, amit komolyan kell venni, és mindenképpen érdemes kicsit jobban is utánanézni annak, hogy milyen módon lehet kezelni a problémát.

A különböző kezelési módokba beletartoznak a “teljesen természetes” és a hagyományos orvosi kezelések is. Lássunk ezek közül egy pár hatásos verziót. 

A térdfájásod kezelése sokféle formában történhet. Néhány ember számára elég csupán a pihenés, egy kis életstílus váltás és új, kíméletesebb edzés formák bevezetése. Súlyosabb fájdalomnál vagy egy komolyabb sportsérülésnél azonban műtétre is szükség lehet.

2018.01.02 11:11

Egy profi élsportoló általában 5 (de van aki akár 8) étkezést is folytat naponta.
Ennek miértjéről az előző cikkünkben írtunk is már. Ennyi ételt elkészíteni időigényes és macerás feladat, ráadásul ezerféle dolog jöhet közbe, ami miatt nem tudod az ételt megmelegíteni és elfogyasztani. Ezzel szemben egy egyszerű protein turmix csupán vizet igényel, és a shakerben pillanatok alatt elkészíthető, ráadásul bárhol, bármikor elfogyasztható.

2017.12.30 10:27

Nyakunkon a szilveszter és ilyenkor is gyakran esünk abba a hibába, mint karácsonykor, azaz elhalmozzuk magunkat édességgel és aztán jöhetnek az újévi fogadalmak hogy nyárra csak sikerül majd leadni az általuk felszedett felesleget. 

Akár fokozatosan, akár hirtelen kezdett el fájni a térdízületed, ha erős fájdalmat érzel a térded körül, biztosan el kell gondolkoznod azon, hogy mi lehet a baj, és, hogy mit tehetsz azért, hogy megállítsd. Habár sok oka lehet a térdfájásnak, a sportolóknál a porcleválás és a térdszalag sérülés a leggyakoribb okozója.

Amikor enyhe hátfájdalomra keresel megoldást, rengeteg információt találsz a neten arról, hogy miként gyorsítsd fel a gyógyulásod. Azonban ugyanolyan fontos arra is figyelni, hogy mit ne tegyél, amikor gyógyulsz. Ebben a cikkben sorra veszünk hat dolgot, amit el kell kerülni, ha hátfájásból szeretnél felépülni.

Akár fáj a nyakad, akár csak állandóan merevnek érzed, nem kell, hogy ez az érzés a mindennapjaid része legyen. Sok módon lehet biztonságosan nyugtatni és gyógyítani a nyakat (az orvosod vagy egy specialista engedélyével persze). Ebben a cikkben felfedjük a top 8 legjobb dolgot, amit nyakfájdalmad enyhítésének érdekében és azért tehetsz, hogy elindulj a gyógyulás útján.

Ínszalagszakadás, húzódás, rándulás, vagy egyszerű izomláz a végtagokban... Mikor kell alkalmazni az ilyen és hasonló bajokra a hideg gyógymódot, vagy ellenkezőleg, mely esetekben hasznos a meleg? Mindkettő jótékony hatású lehet, de természetesen nem azonos módon, és a sérüléstől, fájdalom jellegétől függően. Íme a specialisták néhány jó tanácsa.

Akárki, aki valaha hát fájástól szenvedett, biztosan tapasztalta már, hogy nagyon meg tudja keseríteni az ember mindennapjait. Akár egy enyhe, akut fájdalomról van szó vagy egy krónikus gyulladásról, a hát okozta probléma mindig az ember útjában áll. Akármi is az oka a hátfájásodnak, nyilvánvalóan fontos, hogy megfelelő óvintézkedéseket tegyél annak érdekében, hogy a további sérüléseket elkerüld és, hogy megfelelő szakember segítségét vedd igénybe.

Gyakran előfordul, hogy fáj a hátad? Semmiképp ne hanyagold el, mert lehet, hogy komolyabb probléma van a háttérben, amelyre fontos, hogy megkaphasd a megfelelő kezelést. Főleg akkor fontos segítséget találni, amikor mindennapos fájdalmaid vannak, ugyanis könnyen lehet, hogy gerinccsatorna szűkületed van.

A gerinccsatorna szűkület gyakori probléma felnőttek között és gyakran az idős korral kötik össze. Azonban egy erős fizikai megterhelést és emelést igénylő munka vagy sport is okozhat akkora terhelést  a gerincnek, hogy az gerinccsatorna szűkületet okozzon. Fontos, hogyha már előállt a baj, megfelelően kezeld a problémát. Most erre adunk Nektek néhány tippet.

Néha elég egy rossz mozdulat vagy egy pillanatnyi figyelmetlenség az életünkben vagy a sportpályán. Sajnos ezek legtöbbjéből a felépülés igen időigényes és testileg is sőt lelkileg is igen megterhelő tud lenni. Most adunk nektek 10 tippet hogyan tehetjük ezt a folyamatot könnyebbé vagy gyorsabbá!

2017.11.10 11:38

Az egyik leggyakoribb ortopédiai sérülés a bokasérülés. Ezek közül is a leggyakoribb amikor a boka befelé fordul vagy csuklik össze. Ilyen esetek legtöbbször futás, ugrás vagy különböző forgások közben következnek be. Gyakran előfordul hogy ezek a bokasérülések megismétlődnek időről-időre.

A  lábujj sérülések lehet, hogy nem életveszélyesek a legtöbb esetben, azonban mindenféleképpen hátráltatják az edzést. Íme néhány tipp, hogy mi mindent tehetsz azért, hogy megelőzd ezt a fajta sérülést, valamint, hogy felgyorsítsd a gyógyulásod.

Manapság egyre többféle térd-, boka-, csukló- vagy könyökvédő létezik. A bőség zavarában szinte el lehet közöttük veszni, pont ezért egyre nehezebb kiválasztani a megfelelőt. Leggyakrabban akkor érdemes ilyeneket vásárolnunk, ha ízületi, porc- vagy izomsérülésünk van, de akkor sem mindegy, hogy melyik fajtát választjuk, és nagyon nem mindegy az sem, hogy hogyan viseljük. Léteznek közöttük sima testhezállók, de kompressziósak is.

Az elmúlt két évtizedben a terapeuták és sportedzők egyre többet használják a kineziológiai tapaszt, azért, hogy minél hatékonyabban kezeljék pácienseiket. A kineziológiai tapaszt Dr. Kenzo Kase, egy japán kiropraktőr, akupunkturás és moxibuszciós orvos találta föl, hogy meghosszabbítsa a manuális terápia hatását kezelések között.

Hogyan ismerheted fel őket és mit tehetsz, ha megtörténnének veled?

Mindenki, aki aktívan sportol tudja, hogy könnyen előfordulhat 1-1 sérülés. Ez azonban ne ijesszen meg – ha tudatában vagy a leggyakoribb sportsérüléseknek, és kicsit többet is megtudsz róluk, könnyen elkerülheted őket – vagy ha mégis megtörtént  a baj, tudni fogod, hogy mi a teendőd. Pont ezért ebben a cikkben felfedjük a 8 leggyakoribb sportsérülést, és azt, hogy mit tehetsz, ha esetleg megtörténnének veled.

Aki csak profi sportolókat vagy atlétákat követ, annak nem kerülheti el a figyelmét, hogy mennyien használnak kompressziós könyökvédőket. Lebron James, Robert Griffin III, Ray Allen, Kobe Bryant, Johny Manziel, Allen Iverson,  Dwyane Wade, és még sokan mások is viselik őket, hogy csak a leghíresebbeket említsük.

2017.10.13 15:21

Aki valaha sportolt már életében vagy végzett kemény fizikai munkát, az találkozott már az izomláz jelenségével, amely egészen a kis kellemetlen fájdalomtól a már-már szinte bénító intenzitású fájdalomig is terjedhet. A témában vannak, akik szerint ez jó dolog, mert azt bizonyítja, hogy elég kemény volt az edzésünk és megdolgoztattuk a testünket, mások szerint pedig pont ellenkezőleg, a rosszul végzett- vagy túlhajszolt edzés eredménye az izomláz, amit szerencsésebb elkerülni. Utána jártunk, hogy ezeknek mi a valóság alapjuk, és hogyan segíthetsz azon, hogy megvédd a tested.

Ha a térdet anatómiailag alaposan megvizsgáljuk, arra jutunk, hogy ebben a testrészünkben sajnos nagyon nagy az instabilitás. Ennek eredményképp nem is lehet meglepő, hogy egy-egy, sokszor ismétlődő gyakorlat után fájdalmat érzel benne. Ilyenkor csak arra tudsz gondolni, hogy  most mi is történhetett? Komoly lehet a baj? Ezekre a helyzetekre hasznos lehet ismerni a leggyakrabban előforduló térdsérüléseket, és azt, hogy  mihez is kezdj, ha ezek közül bármelyikkel találkozol?

A futás kíméletlenül igénybe veszi a térdet terepfutás során, ezért ennél a sportnál különösen fontos a térdek megfelelő védelme. A sportolók 70%-ának egész biztosan volt már térdsérülése, amelyet legtöbb esetben a helytelen bemelegítés, vagy a bemelegítés teljes hiánya okoz.

Azonban, ha már megvan a baj, akkor nagyon fontos a rehabilitáció, és ha ismét van lehetőség az edzés újbóli elkezdésére, akkor nagyon oda kell figyelni a biztonságra. Itt jönnek a képbe a térdrögzítők, amelyeknél nagyon fontos tényező, hogy ne csak edzés, hanem akár egész napos használat során is megállják a helyüket.

Amennyiben sportoló vagy, biztosan hallottál már, rosszabb esetben tapasztaltad is az achilles-íngyulladást vagy szakadást. Azt biztosan tudod, hogy ez a fajta sérülés egy fájdalmas, komolyabb problémát jelent, de arról nem biztos, hogy eleget hallottál, hogy részleteiben ez mit is jelent. Ezzel sajnos sokan vannak így, és emiatt könnyen előfordulhat, hogy egy-egy óvintézkedés hiányában megtörténik a baj. Íme néhány fontos dolog, amit tudni érdemes az Achilles szalag szakadásról.

Nagy izgalommal vártuk hogy végre a kezünkbe foghassuk, vagy inkább a térdünkre húzhassuk a Mikrohungária Sport Kft. által forgalmazott  Mueller Diamond Pad kompressziós térdvédőt, mert már a katalógusban szereplő képe alapján is tetszetős termék volt. Ehhez mérten a csomagolása is nagyon igényesre sikerült, szinte sugallja hogy ez egy minőségi cucc. Kis dolgok ezek, de az embernek akkor is az első benyomásaik a döntőek, bármit is vásárolnak.

Nem mindig könnyű egy sportsérülésből vagy krónikus fájdalomból újra visszatérni a játékba, mivel sok türelem és idő szükséges a teljes regenerálódáshoz. Azonban, ha figyelembe veszel pár tanácsot, lehetőséged lesz arra, hogy csökkentsd a sérülésedből maradt fájdalmadon és jelentősen csökkentsd egy hasonló sérülés újabb elszenvedését. Akár nyak, hát, térd vagy bármilyen más fájdalomtól szenvedsz, tekintsd meg ezt a néhány hatékony nyújtási tippet, ami sokat enyhíthet problémádon.

Korábbi két cikkünkben a rándulásokról, valamint húzódásokról írtunk, nézzük, melyik még az a két sérülés fajta, amelynek nagyobb eséllyel vagy kitéve, ha kosarazol.

Cikkünk első részében a különböző, kosarasoknál előforduló rándulásokról írtunk, lássuk, milyen sérüléseknek vannak még fokozottan kitéve a kosarazók?

Akár hobbi játékos vagy, akár versenyző, vagy esetleg egy aggódó szülő, mindenképpen fontos az, hogy tisztában legyél a leggyakoribb kosaras sérülésekkel azért, hogy egyrészt könnyebben megelőzhesd őket, másrészt pedig, hogy mindig a megfelelő kezelést alkalmazhasd, ha már megtörtént a baj.

Mivel a bokasérülés megannyi variációjával és módjával találkozunk nap mint nap, ezért nem meglepő, hogy sokakban felmerül a kérdés, hogy mit és hogyan kéne csinálni, hogy a baleset megelőzhető legyen, vagy ha már megtörtént a baleset, hogyan segítsük elő a sérült boka regenerálódását, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő. Miközben egy egyszerű rándulástól, egy töréstől vagy egy még komolyabb sérüléstől szenvedsz, nem szabad elfeledkezned arról, hogy sok olyan gyakorlat van, amit nem csak meg tudsz tenni az egészséged érdekében, hanem meg is kell tenned. Ebben a bejegyzésben arról lesz szó, hogy mi a teendő a mielőbbi gyógyulás érdekében.

Aligha találni olyan kézilabdázót, akinek a bokaszalagjai a megfelelő számban és állapotban még mindig a helyükön vannak és, aki képes lenne magassarkúban végig táncolni egy éjszakát anélkül, hogy minden második lépésnél könny szökne a szemébe. A kézilabda, ahogy a legtöbb labdajáték, számos, a bokaszalagokat igénybe vevő mozdulatokat igényel.

A hátfájás sokakat érint, attól függetlenül, hogy sportolnak-e vagy nem. Az egyik leggyakoribb kiváltó ok a nem megfelelő testtartás lehet, elsősorban azoknál, akik ülőmunkát végeznek, vagy tanulnak. Íme néhány tipp, hogyan előzhetitek meg a hátfájdalmat diákként.

Amennyiben diák vagy, valószínűleg sok időt töltesz az asztalodnál ülve, a laptopod vagy könyveid előtt. Az is lehet, hogy csak a szófán ülsz, esetleg a könyvtárban egy asztalnál vagy akár az ágyadon. Az mindenesetre tény, hogy akárhol ülsz, a rossz testtartás és a sokáig egyhelyben való ülés ízületi merevséghez vagy izomfájdalomhoz vezethet, ami könnyen kiváltó oka lehet a fájó hátnak és vállnak egy hosszabb tanulási szakasz után. Szerencsére van néhány tippünk, hogy a keményen tanuló diákok hogyan tudják megszüntetni a fájdalmakat véglegesen.

Újabb tudományos megközelítés a hidegterápiás kezelésekről

Az általános bölcsességek az akut sérülések azonnali jegeléséről lehet, hogy igazak, azonban a legújabb kutatások szerint a jegelés csak egy bizonyos fokig hatásos, ráadásul csak abban az esetben, ha néhány dolgot mindenképp betartunk. A hideg terápia az egyike a négy alap kezelési módszernek - pihenés, jegelés, nyomás-kifejtés és polcolás.

11 hatékony kezelési módszer

Akár otthoni, természetgyógyászati, akár orvosi megoldást keresel, minden esetben számos olyan módszer van, amely segíthet a sérült vagy fájó térd biztonságos és hatékony kezelésében. Azonban minden esetben fontos a térdfájdalmat kiváltó ok megfelelő diagnosztizálása, ami gyakran szakértő bevonását is igényli. Akármi okozza is a problémát, bölcs dolog megnézni az elérhető kezeléseket és egy szakértővel konzultálni a számodra legmegfelelőbb opciókról. Ebből a bejegyzésből megismered a 11 leghatékonyabb térdfájdalom kezelési módot, amik közül néhányat kipróbálhatsz egyedül is, míg másoknál szükséged lesz orvosi segítségre is.

Szinte senki nem készül fel egy esetleges sérülés lehetőségére, azonban az azonnali kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy gyorsan visszatérhess a játékba. Akár egy edzőteremben töltöd az időd, akár kirándulsz, minden sportolónak szüksége van egy elsősegély csomagra.  Esetleg csapatban játszol? A társaid meg fogják köszönni, hogy felkészülten jöttél edzésre és segítesz egy sérült csapattagnak. Akármilyen tevékenységet is végzel, az biztos, hogy egy elsősegély csomag fontos része a magaddal és másokkal való törődésnek.

Ha elsősegély csomagon gondolkodsz, vedd figyelembe a következő tanácsokat ahhoz, hogy ki tudd választani a neked megfelelőt. Ne kockáztass, próbáld meg megelőzni a hosszú ideig tartó felépüléssel járó sérüléseket. Készülj fel a legrosszabbra, hogy mindig a top-on legyél játék közben.

A futás nagyszerű érzés, egészen addig, amíg valamilyen sérülés be nem árnyékolja. A futás közbeni sérülések leggyakrabban akkor történnek meg, amikor túlhajtod magad, rossz cipőt viselsz vagy nem megfelelő testtartással futsz. Sajnos, mint minden sportoló, a futók is hajlamosak néha túlzásba vinni az edzést.

A láb az egyik legkomplikáltabb része a testnek. Folyamatosan használjuk és egy életen át koptatjuk. Amikor a lábban fájdalom érezhető, azt számos különböző sérülés okozhatja, de amikor sarok- vagy talpfájdalomról van szó, akkor általában két különböző, gyakori ok lehet a felelős. Az egyik a plantar fasciitis, amit a köznyelvben talpi bőnye gyulladásként ismerünk, a másik a sarokcsont kinövés. Habár a kettőt sokszor szinonimaként használják, valójában teljesen különböző problémákról van szó.

Mit tehetsz, ha hát-vagy derékfájástól szenvedsz? Rejtélyes krónikus hátfájástól szenvedsz, ami egyszerűen nem akar elmúlni? Vagy talán mostanában volt valamilyen sport baleseted, ami kínzó fájdalmat okozott és ez negatívan befolyásolja az életminőségedet? Ha a megfelelő kezelést kapod hát problémáidhoz, akkor véget vethetsz a látszólagosan véget nem érő fájdalomnak anélkül, hogy még jobban bántanád az érintett területet. A legjobb kezelés ezekre a problémákra leginkább a fájdalom mértékétől függ. Ha törés következtében fáj a hátad, akkor nyilvánvalóan a legjobb kezelés az azonnali orvosi beavatkozás. Ha attól fáj a hátad, mert egyszerűen csak egész nap a lábadon álltál, akkor valószínűleg kevésbé intenzív kezelésre van szükséged, mint például pihenésre, vagy fájdalomcsillapítóra. Akár csak egy túlságosan megerőltető edzéstől, akár egy komoly hátsérülés után tapasztalsz hátfájást, ez a cikkünk bemutatja azt a 10 leghatásosabb módot, amely segít a fájdalom kezelésében. 

A térd az egyik legkritikusabb testrészünk, mivel akár sportolunk, akár nem, mindig nagyfokú terhelésnek van kitéve. Ezért fontos a megfelelő lépéseket megtenni a védelméért, nemcsak akkor, amikor már térd ízületi fájdalmakkal küzdesz, hanem már előtte is. Nézzük, a legfontosabb tudnivalókat.

Itt a nyár, végre kint is lehet edzeni! Senki sem akarja kihagyni a jó időben való sportolást, de vigyázz, mert amekkora örömöt, úgy ugyanakkora kárt is okozhat!

Ha túl sok időt töltesz nyári melegben a szabadban, könnyen előfordulhat, hogy napszúrást, vagy akár hőgutát is kapsz.  Ha nagyon meleg van, érdemesebb kihagyni az edzést, vagy légkondicionált edzőterembe menni. Ha viszont mégis kint kell edzened, akkor próbáld meg azt kora reggel, vagy késő este végezni, amikor hűvösebb van.

Ha szoktál sportot nézni, akkor előbb utóbb mindenhol fogsz látni olyan sportolókat, akik kineziológiai tapaszt viselnek. Lehet, hogy tudod, hogy pontosan miért is van rajtuk – de ha nem, és kíváncsi vagy, miért viselnek ezek a sportolók tapasz csíkokat testük különböző pontjain, akkor ez a bejegyzés neked szántuk. Vajon csak egy újabb divat irányzatról van szó, vagy egy jól bevált gyógyászati segédeszközről?