Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
6
1
2
0
9
8
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.03.10 14:56

10 tipp a térdsérülés kezelésére

Amikor professzionálisan vagy hobbiszinten, de sportos életmódot élünk, nem ritka néha egy-egy térdsérülés. Néha az edzésen vagy pályán történt rossz mozdulat vagy baleset miatt történik, más esetekben viszont a fájdalmat rossz testtartás vagy túlzott igénybevétel is okozhatja.

Akármilyen okból is ered a térdproblémánk, fontos megfelelően kezelni, hogy minél hamarabb meg tudjunk gyógyulni és visszatérhessünk azokhoz a tevékenységekhez, amelyeket a legjobban szeretünk. Mivel nem minden térdproblémát ugyanaz okozza, a gyógymódok is változnak valamennyire. Azonban már a térdízület megfelelő ismerete is adhat egy biztos támpontot ahhoz, hogy hogyan maradjon erős a térdünk a gyógyulás ideje alatt.

Most bemutatunk 10 szuper tippet a térdproblémák otthoni kezelésére.

 

 

  1. Hővel való kezelés

Ha a térdfájdalmunk egy nemrég szerzett sérülésből ered, először hideggel érdemes kezdeni a kezelést, hogy a duzzadást lenyugtassuk és eltompítsuk a fájdalmat. Egy nagy, törött jéggel teli tasak a legjobb eszköz a térd körbetekerésére, azonban ne közvetlenül helyezzük az érintett területre. A biztos eredményhez érdemes kifejezetten jegeléshez készített terméket használnunk. Az első 48-72 órában a sérülés után óránként 15-20 percig jegeljük az érintett területet.

 

  1. Kerüljük a további sérüléseket

Nagyon fontos a gyógyulás alatt a térd biztonságban tartása. Időre van szüksége, hogy újra tudja építeni a sérült szöveteket. Tehát semmi nagy erőfeszítéssel járó gyakorlat. A futás és ugrás evidens, hogy elfelejthetőek, emellett érdemes megfelelő térdvédőt is használni.

 

  1. Megfelelő cipő

A cipő befolyásolni fogja, hogyan állsz, ennél fogva befolyásolja azt is, milyen testtartásunk van, amikor a sérült térdünkre állunk. Hogy óvatosan bánj a sérült térddel, viselj talpbetéttel kibélelt cipőt, ami nem fog rontani a láb tartásán.

 

  1. Emlékezz a RICE-ra

Az egyik leggyakoribb tanács, amit egy sportoló kapni fog bármilyen enyhe vagy közepes fájdalomra, az a RICE. Ez a pihentetés, jegelés, kompresszió és felpolcolás technikája. Itt az a cél, hogy teljesen mozdulatlan maradjon a térd, a duzzadást csökkentsük és serkentsük a vérkeringést. Lehet váltogatni a hideg kezelést és a kompressziót, hogy minél kevesebb legyen a fájdalom.

 

  1. Ne pihenjünk túl sokat

Csábító lehet teljes szünetet tartani az edzés rutinunkból és csak pihenni. De a túl sok pihenés elgyengítheti az izmainkat, így nehezebben fogják tudni támogatni a sérült térd körüli területet. Ez gyakorlatilag ronthat a fájdalmon ahelyett, hogy jobbá tenné. Ezért a legjobb választás az, hogyha aktívak maradunk és mozgunk, csak nem olyan módon, ami túlterheli a térdet.

 

  1. Mozogj (de óvatosan)

A gyengéd mozgás jót fog tenni és segíteni fogja a gyógyulási folyamatot. Nézz utána, hogyan lehet kardiózni anélkül, hogy megterhelnéd a térdet. Ez nagyszerű idő arra, hogy a hátadat, mellkasodat, karodat erősítsd súlyokkal és a felsőtest izmokat erősítsd a láb a használata nélkül. Lehet a lábizmon is dolgozni sétával, úszással és vízi aerobikkal.

 

  1. Használj sétapálcát

Amikor térdfájdalmat kezelünk, két egymással összeütköző góllal nézünk szembe. Egyik részről próbáljuk nem terhelni a sérült térdet gyógyulás közben, másrészről pedig ugyanúgy aktívnak kell maradnunk, hogy erősek maradjunk és formában legyünk a felépülés ideje alatt is. Ez a tökéletes idő a mankó vagy akár egy sétapálca használatára is, a lényeg az, hogy leszedje a terhet a térdről és stabilan megtartson mialatt mozogsz.

 

  1. Masszírozás

Ne legyen kompressziós kötés alatt a térded mindig és ne pihenjen állandóan. Amikor fáj, próbáld meg gyengéden masszírozni a területet, hogy segíts a fájdalmat enyhíteni és serkentsd a vérkeringést a sérült területen. Ettől ideiglenesen jobban érezheti magát a térd és gyógyulást is előidézhet ahelyett, hogy felgyülemlene a vér az érintett területen. Ha a masszás plusz fájdalmat okoz ahelyett, hogy enyhítené a fájdalmat, ne folytasd.

 

  1. Ne felejts el nyújtani

Az utolsó dolog, amire a gyógyuló térdednek szüksége van, az a nem kinyújtott állapotban való gyógyulás. Ez sokkal jobban megnehezíti a sportba való visszajutást, mert több időre lesz szükséged a nyújtási gyakorlatokhoz. Hogy ezt elkerüld, legyen nyújtva a térded a felépülés ideje alatt. Két jó gyakorlat van erre: a combizom nyújtás és térd behúzása magunk felé. Mindkettőt háton fekve kell elvégezni és finoman kell nyújtani a térdet.

 

  1. Menjünk el egy szakemberhez

Míg a legtöbb térdsérülést könnyen lehet otthon kezelni, fontos, hogy egy orvos is megnézze a térded legalább egyszer, azt, hogy nincs-e komoly vagy esetlegesen visszafordíthatatlan sérülés. Ha egy sérülés okozza a problémát, mindenképp próbálj meg 24 órán belül orvoshoz menni. Ha a fájdalom nem annyira hirtelen történt, akkor kell elmenni, ha úgy érzed, hogy speciális kezelésre van szüksége a térdednek.

Nézz szét Mueller Sports Medicine sportgyógyászati termékeink között, és tegyél azért, hogy felgyorsítsd a regenerációt, valamint, hogy megelőzd a sérüléseket.

Webáruház készítés