Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
4
6
2
0
0
BLOG
2018.09.07 08:15

4 gyakori hátsérülés fajta és azok kezélese

A hátfájdalom nagyon elterjedt probléma, ami minden korosztályt érint, a középkorú üzletembertől kezdve a tinédzser focistán át a nyugdíjas idős emberig. A hátfájással az a probléma, hogy sok különböző kiváltó oka lehet. Ha hátfájással küzdesz és szeretnéd megtudni, mi állhat a háttérben, tekintsd meg a négy leggyakoribb kiváltó okot és kezelési módot.

1 Isiász-szindróma

Sok ember tévesen azt hiszi, hogy ez egy betegség, miközben tulajdonképpen az isiász-szindróma egy tünete egy betegségnek. Más néven ülő ideg-zsábaként vagy ideg becsípődésként ismerik. Amikor az ülőideg (a leghosszabb ideg a szervezetben) nyomás alá kerül, az egy fájdalmas és bosszantó állapotot idéz elő. Egyik tünete az ülőideg-zsábának az ülés közbeni fájdalom, zsibbadtság vagy bizsergés a lábakban, krónikus fájdalom a lábszár egyik felén vagy hátul, ezentúl a járás vagy állás közben előforduló éles fájdalom.

A jó hír az, hogy akármennyire frusztráló is az isiász szindróma, ha minél előbb felismerjük és elkezdjük kezelni, visszatérhetünk a fájdalommentes mozgáshoz. Kezdjük a kezelést az alapvető hideg-meleg terápiával. Használjunk egy meleg tömlőt 15 percig, mielőtt jegelnénk a testrészt. Váltogassuk a hideg és meleg borogatást 15 percenként és csináljuk legalább egyszer minden nap, míg nem érzünk valamennyi enyhülést.
Enyhe fájdalom esetén ezen kívül még opció lehet egy vény nélkül is kapható fájdalomcsillapító. A súlyosabb fájdalmak esetén érdemes egy szakorvossal megbeszélni a lehetséges kezeléseket. A legsúlyosabb esetekben szteroidos injekciót szoktak ajánlani. Más esetekben lehet, hogy kiropaktőrhöz vagy fizikoterápiára kell menni. A masszázs és a gyengéd nyújtások és mozgások is lehetséges opciók. A további lehetőség még a háttámasz viselése egy bizonyos ideig.

 

 

2 Rossz testtartás

A helytelen testtartás akkor történik, amikor valaki túl sokáig ül, áll vagy fekszik természetellenes pozícióban. Ha valakinek fiatalkorától kezdve rossz a testtartása, az komoly és krónikus fájdalmakhoz vezethet idősebb korban. A legjobb kezelés a prevenció. Ha egész életedben helyes volt a testtartásod, kis esély lesz arra, hogy krónikus hátfájásod lesz, hacsak azt nem valami más fogja okozni. Ha biztos vagy benne, hogy a hátfájdalmadat és más, irritáló tüneteket a rossz testtartásod okozza és elkezdesz odafigyelni, sok pozitív változás fog bekövetkezni. A törzsizmod megerősödik, ritkábban, vagy egyáltalán nem lesznek migrénjeid, az oxigénbeviteled is javulni fog, magabiztosabb és energikusabb leszel, a krónikus hát és nyaki fájdalmad pedig elmúlik.

Rossz testtartásnál azért vagy kevésbé energikusabb, mivel nyak- és hátfájást okoz, ami akut fájdalomként kezdődik és krónikussá válhat, ha nincs kijavítva a testtartás. Ilyenkor nem kapsz elég oxigént, mert a bordáid és a rekeszizmod nem tágulnak ki megfelelően. A migrének a nyakra tett teher miatt vagy az oxigénhiány miatt alakulnak ki. A legjobban úgy lehet kijavítani a rossz testtartást, ha odafigyelünk, hogyan állunk és ülünk. Húzzuk egy kicsit hátra az előrerogyott vállakat, emeljük meg az állat, húzzuk ki a nyakat és erősítsük a törzsizmokat.

 

3 Hátizom sérülés

Egy hátizomsérülést sok minden okozhat: sportsérülés, nehéz emelések, vagy a hosszú távú ismétlődő mozgások. A hátizom ezen kívül megsérülhet még a rossz testtartástól, túlsúlytól vagy egy eséstől is. A sérüléssel járó tünetek közé tartozik a sajgó derék, különösen a lágy részeknél, izomgörcsök, merevség, láb- comb- fenékfájás, fájdalom a hirtelen mozdulatoknál, járásnál és állásnál.

A hát sérülését el lehet kerülni, ha a megfelelő pozícióban alszunk egy kényelmes, rendesen alátámasztó matracon és megszabadulunk minden rossz szokástól, például a dohányzástól (jobb lesz a vérkeringés az izmokban), egészségesen étkezünk, hidratáltan tartjuk magunkat, megfelelő testtartással mozgunk és helyesen végzünk el gyakorlatokat edzés közben. Ha derékfájástól szenvedsz, bizonyos dolgok segíthetnek a sérülésen: pihentetés, masszázs terápia, fizikoterápia, hő- és jégterápia (kettő közti váltogatás). Ha orvoshoz vagy egy specialistához fordulsz, valószínűleg izomlazítókat és gyulladáscsökkentőket fog felírni. A sérülés súlyosságától függően az is segíthet, ha merevítőt viselsz pár napig vagy hétig.

 

4 FELSŐ HÁTFÁJDALOM

Ez a fájdalmas állapot nagyon gyakori, ezért ne lepődj meg ha életed során ilyent tapasztalsz. Ha felső hátfájdalmad van, először meg kell tudni, pontosan mi okozza, mivel különböző okai lehetnek. A felső hátfájdalmat előhozhatja olyan egyszerű dolog, mint például az izomhúzódás vagy rándulás. De lehetnek komplex okai is, például a csigolya gyulladás, degeneratív porckorong sérülés vagy befagyott váll, attól függően, hogy milyen más tünetek jelentkeznek a felső hátfájdalmon kívül.

A legjobb dolog ilyenkor az, ha elmész egy fspecialistához, hogy megkapd a pontos diagnózist és ezzel együtt a megfelelő kezelést is. Ha a felső hátfájdalmadat enyhe hátizom sérülés okozza, pihentetni kell a nyakat meg a felső hátat és kerülni kell az olyan tevékenységeket amik terhelik a testrészt. Vegyél be fájdalomcsillapítót és használj hideg és meleg kompressziós borogatást. Ha továbbra is fennáll a probléma, az orvosod valószínűleg más kezelést fog ajánlani, ezentúl egy rögzítő pántot. Ha súlyosabb dologról van szó, például degeneratív porckorong sérülésről, nem feltétlenül lesz szükség műtétre, főleg ha korán veszik észre a problémát. Konzultálj egy specialistával, aki felír majd megfelelő gyógyszert, ezentúl rögzítő viselését fogja javasolni vagy elküld egy fizikoterapeutához, amíg nem javul a probléma.

Több információt keresel hátsérülésekről és kezelésükről? Vagy talán másféle fájdalmas betegségtől szenvedsz, ami a hátadat, nyakadat, könyöködet, bokádat, térdedet vagy egyéb testrészedet érinti? Vedd fel velünk a kapcsolatot ma, bármilyen felmerülő kérdéssel.