Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
0
0
6
2
8
8
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.09.18 14:23

4 tévhit a kineziológiai tapasz használatáról

A kineziológiai tapasz használata gyakran egy hevesen vitatott és egyben félreértett témai is az orvosi gyógyászat világában. Lehetséges, hogy hallottál ellentmondásos érveket és elgondolkodtál, hogy mi az igazság. Tisztázzuk most a dolgokat és megcáfolunk 4 gyakori tévhitet a kineziológiai tapasz használatáról

TÉVHIT #1
NINCS BIZONYÍTÉK ARRA, HOGY HASZNÁL A TAPASZ

A kineziológiai tapaszt számos tanulmánynak és kutatásnak vetették alá és szinte mind hasznosnak is találta. Egy tanulmányban a kutatók arra jutottak, hogy a vállproblémákkal küzdőknek a kineziológiai tapasz a megfelelő edzéssel kombinálva ugyanannyira effektív, mint az edzéssel kombinált szteroidos injekció. Ez az eredmény igazolja, hogy a kineziológiai tapasz egy kevésbé agresszív beavatkozást igénylő, drog mentes kezelési mód.

Egy másik szisztematikus tanulmányban arra az eredményre jutottak, hogy a kineziológiai tapasz edzéssel együtt segít a négy hétnél tovább tartó fájdalom enyhítésén. 

Bizonyára vannak tanulmányok, amik szerint a kinezió tapasznak semmi hatása nincs, de ezeket a tanulmányokat gyakran olyan személyeken végzik el, akik nem sérültek, így semmit nem nyernek a tapasz használatából. Feltétlenül folytatni kell a tanulmányokat a kineziológiai tapasz használatával kapcsolatban, de azt mondani, hogy nincs bizonyíték a hasznosságára nézve, téves állítás.

 

 

TÉVHIT #2

PLACEBO EFFEKTUS

Nem csak arra van bizonyíték, hogy a kineziológiai tapasz működik, de több tanulmány is bebizonyította, hogy ez nem csak placebo effektus.

Az egyik legfontosabb tanulmányban térdízületi gyulladással élő embereket véletlenszerűen beosztottak vagy a kísérleti csoportba (gyógyító kineziós tapasz) vagy a kontroll csoportba (hamis kinezió tapasz) úgy, hogy nem tudták, melyik csoportnak a tagjaik. A vállforgatást, a lépcsőzést és a lépcsőzés közben tapasztalt fájdalmat vizsgálták meg tapasztás előtt és után. A kutatók jelentős javulást figyeltek meg annál a csoportnál, akik tényleges kezelést kaptak valós tapasszal.

 

TÉVHIT #3
A TAPASZ SZÍNE FONTOS

Lehet, hogy azt hallottad, hogy a rózsaszínű tapasz felmelegíti a merev izmokat, míg a kék tapasz megnyugtatja a gyulladt izmokat, mivel a rózsaszín egy meleg, a kék pedig egy hideg szín. A tapasz színe azonban valójában nem számít. A világosabb színek tényleg több fényt, ezzel együtt hőt vernek vissza és a sötétebb színek többet nyelnek el, de nem fogsz jelentős hőmérséklet változást érezni a tapasz színe miatt. Válassz egy olyan színt, ami illik az öltözékedhez.

 

TÉVHIT #4
A KINEZIOLÓGIAI TAPASZT NEHÉZ FELRAKNI

A kineziológiai tapasz helyes applikálása tényleg sok gyakorlatot igényel, de nem feltétlenül nehéz és nem szükséges sok anatómiai ismerettel rendelkezni hozzá. Tölts egy kis időt a tapasz működésének megismerésével és hamarosan rá fogsz érezni, hogyan kell helyesen és biztonságosan felrakni. Azt, hogy hova applikáld a tapaszt, könnyen megtanulhatod online forrásokból. 

 

Néhány általános tipp a kineziológiai tapasz applikálásához:

- Ne vidd túlzásba. A kevesebb több, amikor kineziológiai tapaszról van szó. Egy kevés (vagy akár csak egy!) rendesen felhelyezett tapasz is elég a kívánt hatás eléréséhez.

- Legyen a bőr tiszta, száraz és ne legyen rajta semmilyen testápoló vagy olaj amikor tapasztasz.


- A tapasz széleinek lekerekítése jobb tapadást biztosít.

- Figyelj oda a tapasz nyúlására (vagy feszülésére) applikálás közben. 


- Miközben kineziológiai tapaszt applikálsz, néha dörzsöld át az anyagot. A hő a ragasztót megerősíti és hatásosabbá teszi.


- Egy komplexebb, komolyabb sérülésnél érdemesebb konzultálni egy tapasztaltabb terapeutával. A terapeuta azt is meg tudja mutatni, hogyan applikáld a tapaszt magad.

Van még kérdésed a kineziológiai tapaszról? Lépj velünk kapcsolatba ma, hogy többet megtudj és tekintsd meg kineziológiai tapasz választékunkat!

Webáruház készítés