Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
0
5
5
9
5
7
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.02.25 19:12

5 módszer arra, hogyan épülj fel profi módon egy sérülésből

Mindenki tudja, hogy aki bármely sportban részt vesz, nagyobb eséllyel szenvedhet sérülést. Tulajdonképpen nem is alaptalan azt állítani, hogy minden professzionális atléta meg fog sérülni egyszer, akár csak kisebb mértékben az edzések alatt, akár súlyosabban, mint például egy ficam esetén. Ha te is sportoló vagy (még ha nem is professzionális szinten), meg kell értened, hogy az esély a sérülésre ugyanúgy fennáll számodra is. Ha jelenleg is van valamilyen sportsérülésed, érdemes megnézni, hogyan kezelik a profik és példát venni róluk. Ebben a bejegyzésben megtekintünk néhány tippet arról, hogy hogyan épülj fel teljesen és térj vissza a sportba minél előbb, a lehető legjobb formádban.

A hidegterápia ereje

Ne becsüld alá a hidegterápia erejét! Nem kell profi sportolónak lenned ahhoz, hogy tudjad, hogy a jég az egyik leghatékonyabb módszer például egy rándulás vagy ficam kezelésére. A különbség a profi és amatőr atléták között az az, hogy az utóbbiak  sajnos nem mindig tudják, hogyan használják helyesen a jégterápiát.

Rengeteg amatőr atléta nem jegeli sérülését olyan gyakran, ahogyan kéne, vagy annyi ideig, ameddig az szükséges lenne. A profi sportolóknak könnyebb a dolguk, mivel mindig van a közelükben egy szakértő vagy orvos, aki meg tudja nekik mondani, hogy pontosan milyen hidegterápiára van szükség a fájdalom csökkentésééhez és a teljes felépüléshez. Lehet, hogy nem tudsz megfizetni egy olyan orvosot, mint egy profi sportoló, de használhatod ugyanazokat a technikákat és eszközöket, mint egy profi. Például érdemes utánanézni egy hideg terápiás eszköznek vagy a jegelési technikáknak, hogy jobban tudd kezelni a fájdalmat, gyulladást.

Ha szétnézel blogcikkeink között, mi is írunk a megfelelő technikáról. :)

 

 

Felvillanyozó megoldás!

Gondold meg az elektromosság használatát. Ez olyasmi, amit elég régóta használnak profi sportolóknál és most már nem csak ők veszik igénybe. A bőrön keresztüli ideg stimulálás azonban nem gyorsítja fel a gyógyulást, hanem a fájdalom enyhítésén segít a felépülés ideje alatt. Ez kifejezetten jó opció olyanok számára, akik fájdalomcsillapítók nélkül szeretnék kezelni a fájdalmaikat. Ilyen gépet találhatsz az interneten is otthoni használatra akármikor, amikor égnek a térdeid egy hosszú futás után, de akár a súlyzózás utáni izomfájdalomra is megfelelő megoldás.

 

Fizikoterápia

Sérülés esetén azonnal menj el orvoshoz: az egyik oka annak, hogy a profi sportolók olyan gyorsan felépülnek, az a fizikoterápia azonnali megkezdése. Nyilvánvalóan, ha műtétre van szükség, nem kezdhetsz el gyógytornára járni a műtét utáni nap. De ha kevésbé komoly sérülésről van szó, azonnal belekezdhetsz a rehabilitációs mozgásokba.

Ha nem tudod megengedni a heti többszöri gyógytornát, próbálj meg néhány gyakorlatot elvégezni otthon. Koncentrálj azokra a mozdulatokra, amik a hajlékonyságot javítják az erősíítés mellett. Egy komoly sérülésnél először beszéld meg az orvossal a gyógytornát. Általában, ha súlyosabb a sérülésed és soha nem voltál még fizikoterápián, érdemes többször meglátogatni egy szakértő orvost, még mielőtt bele kezdenél az otthoni gyakorlatokba. Egy szakértő meg fogja mutatni, hogyan kell bemelegíteni és kinyújtani és megmutatja a megfelelő gyakorlatokat a gyógyuláshoz, valamint azt is, hogyan erősítsd sérült testrészedet anélkül, hogy még több fájdalmat vagy sérülést okoznál magadnak.

 

Pihenés a legjobb

Ülj le: Tudod, mit csinálnak egy profi (vagy akármilyen) sportolóval, amikor megsérül? Leültetik. És ez nyilvánvalóan nem büntetés céljából történik. Az edzőjük azért ülteti le őket, mert nincsenek olyan állapotban, hogy játszhassanak. Még akkor is, ha profi vagy, de megsérültél, az egyik legjobb dolog, amit tehetsz az az, ha azonnal leülsz. Ez nem csupán az általános 'pihenj' tanács, amit kapni szoktál. Leülni azt jelenti, hogy pihenteted a sérült területet addig, amíg meg nem gyógyult teljesen.

Példaként hozzzuk fel azt, hogy egy kis csont megrepedt a lábadban. Néhány heti gipsz után jobban fogod magad érezni és könnyen elcsábulsz abba az irányba, hogy kicsit többet mozogj. Sok ember elköveti azt a hibát, hogy nyomást helyez az eltört lábára (még akkor is, amikor még gipszet visel) szimplán azért, mert erősebbnek érzi magát és a fájdalom sem olyan intenzív már. De bármilyen szakértő orvos azt fogja mondani, hogy addig kell a komolyabb mozgástól távol tartani magad, amíg le nem jön a gipsz. Más szavakkal, maradj ülve, amíg meg nem kapod a zöld lámpát az orvosodtól az újrakezdéshez.

 

Ne várakozz

Gyorsítsd fel a gyógyulásod gyors közbelépéssel!

A profi sportolók azért épülnek fel gyorsabban, mert amint bekövetkezik a sérülés, megkapják a megfelelő kezelést. Amikor már megsérültél, ne halogasd a kezelést, hanem azonnal kezdd el. Minél korábban kezdsz el foglalkozni a problémával, annál hamarabb fog távozni is. Ahelyett, hogy nem veszed figyelembe a kisebb problémádat, inkább kezeld azonnal, mielőtt valami nagyobb baj lenne belőle. Például, ha megrándul a bokád futás vagy foci közben, a legjobb dolog, amit tehetsz, az a jegelés és kompresszió. Ezen kívül ne lépj a lábadra. Ne próbáld meg nem figyelembe venni a problémát vagy visszatérni a játékba, mivel ez még súlyosabb problémákhoz vezethet. A profi sportolók ezt tudják, ezért azonnal szakértő segítséget kérnek, ezáltal pedig néhány nappal meg is rövidítik a gyógyulási folyamatot, így hamarabb visszatérhetnek a megszokott mozgásformákhoz.

Ugyanez vonatkozik Rád is. A kevésbé súlyos sérülésekre használd a pihentetést, jegelést, kompressziót és polcold fel a sérült testrészt. A komolyabb sérüléseknél ne kerülgesd az orvosi rendelőt. Később megköszönöd magadnak.

És ne feledkezz meg arról sem, hogy egy megfelelő védőfelszerelés mekkora segítségedre lehet a megelőzés és regeneráció tekintetében is. A biztos megoldásért nézz szét Mueller Sports Medicine termékeink között!

Webáruház készítés