Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
7
2
8
0
6
7
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.05.06 14:34

5 ok a térdrögzítő viselésére

Majdnem minden sportoló elszenved valamilyen térd  sérülést legalább egyszer pályafutása során. A térd fontos résztvevője minden mozgásnak, a futástól kezdve a súlyemelésig. Minél aktívabbak vagyunk, annál valószínűbb, hogy a térdünk fájni fog előbb-utóbb. Amikor ezt tapasztaljuk, legtöbb esetben térdrögzítőt viselünk a felépülés ideje alatt és után. Természetesen nem feltétlenül csak a sport közbeni sérülés miatt szükséges a térdrögzítő. Sok ember csak megelőzés céljából viseli, vagy azért, hogy enyhítse a nem sérülés okozta fájdalmát. A térdrögzítőnek köszönhetően hamar lábra állhatunk, még akkor is, ha nem térünk vissza a játékba még néhány napig vagy hétig. Íme 5 nagyszerű ok, hogy miért érdemes térdrögzítőt viselni.

1

TÉRD VÉDELME

A leggyakrabban a térdrögzítőt nem sérülések kezelésére használják, hanem prevenciós célból. Sok sportoló kompressziós, vagy kisméretű rögzítőt visel a térdén annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy rossz irányba vagy túl erősen hajoljon meg a térd játék vagy edzés közben. Ez azt jelenti, hogy a sportolók tulajdonképpen szabadon játszhatnak teljes erőbevetéssel és azzal a megnyugvással, hogy egy rossz lépés sokkal kevésbé okozhat sérülést.

Az olyan rögzítőket, amiket prevencióra és védelemre viselnek, gyakran funkcionális rögzítőknek nevezik, mert a térd ugyanúgy tud teljesíteni és a rögzítő lehetővé teszi, hogy a sportoló szabadabban tudjon mozogni. Ha a térdünk hajlamos fájásokra vagy rándulásokra akár munka vagy sport közben, gondoljuk meg a funkcionális rögzítő használatát, hogy egészséges maradjon a térd.

2

TÉRD MEGTÁMASZTÁSA SÉRÜLÉS UTÁN

Egy térdsérülés után lehet, hogy teljesen felépülsz, de a térd maga ugyanúgy még a gyógyulás utolsó fázisában lehet. Veszélyes döntés visszatérni ugyanabba a kerékvágásba egy frissen meggyógyult térddel. A probléma ott van, hogy amikor csupán egy kis baleset történik azelőtt, hogy meggyógyulna és visszaerősödne a térded, az újabb sérülés ugyanis még több kárt okozhat, mint az előző. Ez az egyik ok arra, hogy sok sportoló funkcionális térdrögzítővel sportol.

A térdrögzítő stabilizáló faktorként is működik, védi és megtámasztja a térded, hogy ne történjen meg egy újabb baleset. Ha jelentős térd sérülést szenvedtünk el az elmúlt 6 hónapban, általában jó ötlet egy térdrögzítő viselése nehezebb vagy sok mozgást igénylő tevékenységek közben.

3

SÉRÜLT TÉRD REHABILITÁCIÓJA

Közvetlenül egy térdsérülés után a doktor valószínűleg térdrögzítő viselését fogja javasolni. Akár ficamtól, szakadástól vagy más térdsérüléstől szenvedünk, valószínűleg térdrögzítőt fogunk viselni egy vagy több hónapig. Ezeket a térdrögzítőket rehabilitációs rögzítőkként ismerik azért, mert segítenek felépülni egy-egy sérülésből. A rehabilitációs rögzítők nagyon sokat segítenek, mert megvédik a sérült területet és megakadályozzák, hogy bármi olyat tegyünk, ami még több sérülést okozhatna.

A rehabilitációs térdrögzítő viselése megengedi, hogy mozoghassunk ahelyett, hogy folyamatosan csak ülnénk vagy sántikálnánk mialatt gyógyul a térd. Ezek gyakran olyanok, mint egy sín, oldalukon egy csuklópánttal. Egy sérülés után mozgásképessé tesznek azáltal, hogy leveszik a terhet a térdről. A merev felépítése megakadályozza, hogy a térd nem fordul természetellenesen, vagy nem hajlik meg túlságosan egy irányba. Ezzel megakadályozza a plusz sérülést, amit a ráhelyezett teher okozhat.

4

KÖSZVÉNYES TÉRD SEGÍTÉSE

Ha ízületi gyulladásunk van a térdünkben, a mozgás fájdalmas lehet, a sport pedig szóba sem jöhet. Azonban sok profi és amatőr sportoló egyaránt segédeszközzel jár sportolni ahelyett, hogy a köszvény irányítaná életüket. Vissza lehet kapni mobilitásunkat megfelelő térdrögzítővel, amely leveszi a terhet a térdről és áthelyezi a láb erősebb részeibe, így a térd csak a mozgás irányításáért fog felelni.

Ha köszvénytől szenvedünk és a mozgásunk intenzitása meggyengül, érdemes az orvosunkkal konzultálni mert lehet, hogy esetleg a rögzítő jelenti a keresett megoldást. Ezek a rögzítők lehetővé teszik az idősebb sportolóknak a pályára való visszatérést, vagy legalábbis a gyorsabb sétát és az egészséges életet jóval a nyugdíj után a köszvénnyel élők számára.

5

MEGDAGADÁS MEGELŐZÉSE

Egy kisebb térd sérülés kezelése esetén a megdagadás az egyik legnagyobb probléma. Ha sok vér és más egyéb folyadék gyülemlik fel a terület körül gyulladást okozva, az növelheti a nyomást és intenzívebbé teheti a fájdalmat. Ha nem kezelik, jelentősen lelassíthatja a gyógyulást. Ezért alapul a legtöbb RICE (pihentetés, jegelés, kompresszió, felpolcolás) technika a dagadás csillapításán. A kompressziót, ami a fő része a gyógyulásnak, gyakran egy elasztikus kötszerrel érik el. Az elkövetkezendő hetek során azonban szükséged lesz valamire, ami csillapítja a duzzadást anélkül, hogy újra és újra be kéne tekerni a térdet.

Erre valók a kompressziós rögzítők, amik szorosan megfogják a térded és egyenletes kompressziót biztosítanak egész nap. Néhány kompressziós rögzítőbe még kis zsebek is bele vannak építve, amikbe forró/hideg tömlőket is bele lehet tenni, így egyszerre lehet kompresszió alatt tartani és jegelni egyszerűen a térdet. Ez azt jelenti, hogy kis megterhelésű munkákat is el lehet végezni anélkül, hogy jeges palackot kéne tartani a térden két óránként.

 

A térdrögzítő viseletét sok ok és körülmény teszi szükségessé. Minden rögzítő egyénre szabott és sokféle használati módja van. Ha rendszeresen térd fájdalmat tapasztalsz, mostanság volt egy sport sérülésed vagy egyszerűen csak meg szeretnél előzni egy sérülést a következő edzésnél, fontold meg egy térdrögzítőt használatát.

 

Az optimális választásért nézz szét MuellerSports Medicine térdrögzítőink között.

Webáruház készítés