Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
0
8
0
6
1
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2021.10.22 11:26

7 ok a csuklópánt és a csuklórögzítő mellett - nem csak sportsérülésekre

A csuklópánt a modern világ egyik leggyakrabban használt orvosi eszköze. Miért? Mert hihetetlenül hasznosak. Valójában a „csuklórögzítő” hihetetlenül általános kifejezés, amely bármilyen kifejezetten hordható viseletet jelent, amelyet a csukló mozgásának támogatására, védelmére vagy korlátozására használnak.

Készíthetők úgy, hogy illeszkedjenek a jobb vagy a bal kézhez, és néhány univerzális, vagyis bármelyik csuklón használható a konfiguráció alapján. A csuklópánt segítségével biztonságban tarthatja a csuklóját sérülés után, vagy megelőzheti azt a sérülést. Gyakran használják a hosszú távú csuklófájdalmak enyhítésére, és gyakran ajánlják vagy akár fel is írják az orvosok speciális helyreállítási tervekhez.

Ha nem biztos abban, hogy csuklópántot kell viselned a felépüléshez vagy a megkönnyebbüléshez, itt van egy rövid leírás a leggyakoribb okokról (de egyáltalán nem minden okról), amelyek miatt csuklópántot kell viselnied.

1. Sportképzés támogatása

Míg a legtöbb ember a csuklóvédőt a fájdalomra vagy sérülésre használja, a sportolók és a szakemberek tudják, hogy a sérülések megelőzésére is használhatóak. Nem minden merevítő teljesen merev, ami a sérülések nyugalmát szolgálja. Az atlétikában állandóan fennáll annak a veszélye, hogy véletlenül valami túlnyúlik, és ficamot okoz. Számos sport és edzés számukra is okozhat ismétlődő mozgássérüléseket. Ez benne van a pakliban. A szilárd, rugalmas csuklómerevítő nagyon kicsi merev panelek nélkül vagy anélkül segíthet a sportolóknak elkerülni ezeket a gyakori sérüléseket és az általuk okozott kényszerpihenőket, mivel megakadályozza, hogy a csukló túllépjen az egészséges mozgástartományon, és bizonyos esetekben az ízületet ért stresszt nagyobb területen oszlatja el.

2. Tárolás és szállítás

Természetesen az ismétlődő mozgássérülések nem csak a sportolókra vonatkoznak. A legtöbb ember újra és újra tesz valamit a hétköznapi mozgás során vagy munkahelyén, ami a csukló vagy más kulcsízületek károsodásához vezethet. Azok, akik raktározásban és szállításban dolgoznak, és állandóan dobozokat cipelnek, különösen nagy a csuklósérülések kockázata, mivel mindig emelnek és mozgatnak nehéz tárgyakat, és ugyanazokat a mozdulatokat sokszor egymás után ismételgetik.  A sportolóhoz hasonló támogató merevítő viselése nagyszerű módja annak, hogy elkerülje a sérüléseket, és ha valaha ficamot vagy halmozott ismétlődő mozgáskárosodást kap, egy merevebb csuklómerevítő segíthet felépülni és gyorsabban visszatérni a munkához.

3. Carpalis alagút szindróma

A carpalis alagút szindróma általában abból ered, hogy elsősorban a kezével dolgozik a billentyűzeten vagy a vezérlőn. Tekintettel a modern élet és munka digitális jellegére, hihetetlenül gyakori a sok íróasztal-alapú foglalkozás között. Bárki, aki főként tartósan apró mozdulatokkal dolgozik, ki van téve a sérülésveszélynek, bár az intenzív vibrációval járó munkák, mint például a kalapácsos munkák, szintén problémát jelenthetnek. A carpalis alagút szindróma általában fájdalmat, bizsergést, zsibbadást és időnként nehézséget okoz a hüvelykujj és az első két ujj mozgatásában. Ezt a középső idegre gyakorolt ​​állandó túlnyomás okozza, amely a csuklón belüli „carpalis alagúton” keresztülvezet. A csuklópánt (ebben az esetben gyakran párban hordva) segíthet enyhíteni ezt a nyomást, és fontos része a carpalis alagút kezelésének. Sokan főleg éjszaka viselik, és nappal ergonomikus billentyűzetet használnak az idegnyomás csökkentésére.

4. Csökkenti a duzzanatot

Ficam vagy más kisebb belső csukló sérülés után a csukló valószínűleg jelentősen megduzzad, hacsak nem tesz lépéseket a gyulladás megelőzésére és csökkentésére. Ez abból ered, hogy a szervezet folyadékot gyűjt a sérült szövet köré, hogy megakadályozza a további deformitásokat. A duzzanat miatt a csukló gyengébb és nehezebb tud mozogni. A duzzanat csökkentése és szabályozása érdekében fontos betartani a sérülések helyreállításának pár alapelvét.

  • Pihenés
  • Jegelés
  • Kompresszió
  • Felpolcolás

A csuklómerevítő két célt szolgál a rándulás után: hogy támogassa a sérült területet, és összenyomja a csuklót, hogy a duzzanat ne csökkenjen. Bár erre a célra rugalmas kötést használhat, a hevederekkel ellátott csuklópánt gyorsabban és könnyebben fel- és levehető. Azt, hogy mennyi ideig viselje a csuklópántot, a sérülés súlyossága, a helyreállítás során tervezett tevékenységei, valamint a duzzanat megszűnése alapján kell meghatározni. Ez pedig ortopéd orvos kompetencia.

 5. További sérülések megelőzése

Miután a duzzanat megszűnt a csuklósérülés miatt, már nincs szüksége szoros, rugalmasan erősített csuklópántra, de előfordulhat, hogy meg kell védenie a sérülést a helytelen mozdulatok miatt kialakuló további sérülésektől. Ha olyan vagy, mint a legtöbb ember, akkor nincs időd több hetes szünetet tartani a munkától és egyéb tevékenységektől, de ugyanakkor nem akarsz további sérüléseket okozni a csuklón, ha megpróbálsz túl nehéz dolgokat felemelni , és esetleg valamit rossz szögben tartsd, vagy egyszerűen csak elfelejted, hogy a csuklód éppen csak hogy helyreállt, egyszerűen azért, mert már nem fáj. A merev csuklópánt mozgáskorlátozóként szolgálhat, hogy megakadályozza a gyógyult rész túlerőltetését, és hogy megvédjen a véletlen mozdulatoktól, és támogatást nyújt a szükséges emelési munkák elosztásához. Fizikai emlékeztetőként is szolgálhat arra, hogy a csuklód még mindig sérült, és óvatosan kell még mozogni.

 

 

6. Íngyulladás

 

Az íngyulladás az ismétlődő mozgássérülés egyedülálló formája, amelyet általában a csukló túlzott használata okoz. Nagyon hasonló és gyakran összetéveszthető a carpalis alagút szindrómával, de valójában semmi köze a csukló névadó carpalis alagútterületéhez. Ha íngyulladás jön létre, a csukló túlzott használata a számítógép asztalánál, raktárhelyiségben vagy sportpályán való könnyű vagy nagy igénybevétel következtében állandó csekély károsodást és esetleges gyulladást okoz a csuklóban lévő inakban, amelyek ujjaikat a kar izmaival kötik össze. Ez az ismétlődő mozgással kombinálva megterhelést, apró ínszakadásokat okoz, mint a ficam, és súrlódási sérüléseket okoz a gyors, állandó túlzott használat miatt. Ennek eredményeként az inak megduzzadnak, fájnak és korlátozzák a mozgást. Az íngyulladás elleni csuklómerevítők csökkenthetik a fájdalmat, és megelőzhetik a további kialakulást.

 

 

7. Ízületi gyulladás

 

Az ízületi gyulladás szinte bárkivel előfordulhat, mert nem valamilyen tevékenység okozza. A csukló ízületi gyulladása akkor fordul elő, amikor a csuklója összes pufferporca elkopik, lehetővé téve, hogy ezek az apró csuklócsontok közvetlenül egymáshoz dörzsölődjenek. Ez hihetetlenül fájdalmas lehet, duzzanatot okozhat, és korlátozza a csukló kényelmes mozdulatait anélkül, hogy valóban megállítaná a mozgást. Bár sok hatékony kezelés létezik az ízületi gyulladás kezelésére, az egyik legjobb módja ennek a fájdalmas csontdörzsölésnek a csökkentésére, ha részben rögzíti a csuklóját olyan merevítőkkel, amelyek megakadályozzák a túlzott mozgást, leginkább a különösen fájdalmas tevékenységek során. A csuklótámaszokat támogatásra, helyreállításra, immobilizációra, kompresszióra és védelemre használják, bár általában nem egyszerre. Függetlenül attól, hogy sportoló vagy, aki szeretné elkerüli a sérüléseket az edzések során, szorgalmas asztalos zsoké, aki íngyulladást kezel, vagy bárki, aki lábadozik a csuklófájdalomból, számos tökéletes Mueller csuklópánt áll rendelkezésre, amely segít elérni céljaidat és biztonságban tartja a csuklódat a jövőben. Ha további információra van szükséged a csuklópántról vagy más sporttal kapcsolatos orvosi felszerelésről, lépjen velünk kapcsolatba még ma!

 

Mueller csuklóvédőinket itt megtaláljátok: https://www.csapatsport.com/Mueller-Kez-es-csuklovedok