Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
0
5
6
0
3
0
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2019.11.08 07:17

Futótérd probléma

Sok futó térd fájdalomra panaszkodik, ami tulajdonképpen futótérd szindróma. Ez nem egy kifejezetten súlyos állapot, azonban mégis fontos odafigyelni rá, hogy ne súlyosbodjon, és hogy a jövőben ne forduljon elő újra

Mi a futótérd szindróma?

A futótérd szindróma tulajdonképpen azoknak a sérüléseknek a gyűjtőneve, amelyek a térdkalács környékén történnek meg. Ide tartozik például az iliotibális szalag szindróma (ITB) vagy patellofemoralis fájdalom szindróma. Ezeknél az állapotoknál a térdkalácsbán fájdalom érezhető ülés vagy térdhajlítás közben. A lejtőn lefelé futás vagy séta közben is intenzívebb a fájdalom, és sokszor kattogást is lehet érezni a térdben. Nem elviselhetetlen, de ennek ellenére mégis bosszantó egy sportoló vagy aktív ember számára.

 

Mi okozza?

A futótérd szindrómát nem feltétlenül a futás okozza. Kiváltó ok lehet még a hirtelen intenzív mozgás vagy túlterhelés is. A biciklizőknél is gyakran előfordul ez az állapot a térd folyamatos behajlítása miatt. Ezen kívül még kiváltó ok lehet egy esés, ugrás, síelés, rossz lépés, vagy bármilyen olyan mozdulat, ami miatt a térd nem természetes irányba fordul. Tanulmányok szerint a nők hajlamosabbak a kialakulására, valamint a túlsúllyal rendelkezők.

 

Lehet, hogy futótérd szindrómám van, akkor most mit csináljak?

Ha biztos vagy benne, hogy futótérd szindrómád van, érdemes először elmenni egy orvoshoz egy pontos diagnózisért, mert lehet, hogy valami súlyosabb, például stressztörés. Miután alapos vizsgálattal kizárták a többi lehetséges sérülést, az orvos segíteni fog a fájdalom enyhítésében, vagy akár teljes megszűntetésében.

- Valószínűleg azt javasolja majd, hogy egy pár napig pihenj, hiszen a pihentetés a legjobb megoldás ilyen problémáknál. Minél többet tudod térdedet pihentetni, annál gyorsabban fog helyre jönni.

- Mozgás után érdemes bejegelni a térded, ez segíteni fog a duzzadások csökkentésében.

- Ha mozgás közben gyakran fordul meg a térded természetellenes irányba, használj kompressziós kötést. Ez biztosan helyén fogja tartani a térdet és úgyszintén segíteni fog a duzzadás enyhítésében. De vigyázz, no ne legyen túl szoros a kötés.

- Bizonyos esetekben az orvosok specifikus gyakorlatokat és hajlításokat javasolnak a térd erősítésére. Ezeket érdemesebb egy edző vagy egy szakértő segítségével elvégezni.

A futótérd szindróma nem komoly probléma, de ennek ellenére mégis annak kell kezelni, ha hamar rendbe szeretnél jönni. Nem csupán sport közben hátráltat (mégis csak egy sérülés), de idővel romolhat is az állapot, és akár műtétre is szükséged lehet. Hogy megakadályozd kialakulását, először melegíts be rendesen, és nyújtsd meg minden izmodat megterhelő tevékenységek előtt. Emellett figyelj oda, hogy ne terheld túl magad. Kérj segítséget az edzésterved összeállításához, edzés közben pedig figyelj minden mozdulatodra.

Több információért a futótérd szindrómáról vagy más sportsérülésekről vedd fel velünk a kapcsolatot!

Webáruház készítés