Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
5
9
4
7
0
Partnereink
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2020.02.08 07:06

Hátfájdalom kezelése

A hátsérülésekkel járó szenvedés egy hosszú és fájdalmas küzdelem része. Függetlenül attól, hogy akut sérülésed van, amelynek időre van szüksége a gyógyuláshoz, vagy krónikus betegséggel kell megbirkóznod, a mindennapos fájdalom mindig nagy kihívás. Ezért fontos megtalálni azokat a módszereket, amelyekkel kezelhetőek a hátsérülések és hátfájdalmak.

Hátfájdalom és hátsérülések

A kor haladtával egyre hajlamosabbak vagyunk a hátsérülések kialakulására, különösen miután már átléptük a 30-at. Statisztikák szerint tíz emberből nyolcnak legalább egyszer élete során súlyos hátfájása van, az orvosi rendelőkben pedig a legtöbben gerincfájdalmakra panaszkodnak. A hátproblémák forrása sokszor sok tényező összessége; gyenge hátizmok, túlsúly, ízületi gyulladás, munkahelyi körülmények, dohányzás és az összes közül a legbosszantóbb: a genetika. Ezek mind olyan tényezők, amelyek hozzájárulnak a hátfájdalomhoz, és megnövelik egy sérülés bekövetkezésének kockázatát.

A hátfájdalom leggyakoribb kiváltó oka pedig a merev izmok, izomgörcsök, sérült csigolyák vagy porckorongsérv. Ezek mind fájdalommal járnak egészen addig, amíg nem kezelik vagy műtik őket. Ha mostanában hátfájdalmat szoktál tapasztalni, akkor érdemes megismered, milyen technikákkal enyhíthető a fájdalom, még mielőtt súlyosabbá válna.

Miért ne várj a kezeléssel?

Fontos, hogy már akkor kezdj el foglalkozni a hátfájdalmaddal, amikor éppen kezd kialakulni. A rögzítők és deréktámaszok megadják az ilyenkor szükséges támogatást a hátizmok számára. Azért fontos még a legelején belekezdeni a probléma vagy fájdalom kezelésébe, mert a fájdalom a tested többi részére is hatással lehet. Ha nem vagy nagyon járatos az orvoslásban, akkor ez egy picit furcsának tűnhet, de hátfájdalom hatására a test többi részén is kialakulhatnak fájdalmak vagy görcsök.

Például: Derékfájás közben sokszor elkezdünk másképpen járni, hogy a fájdalmat kompenzáljuk. Ezt a járást antalgiás járásnak nevezik az orvosok. Mivel másképpen jársz, ennek hatására megváltozik a test súlypontja is. Emiatt pedig még ha egy kicsit is, de a csípő, térd és bokák nem a megszokott módon mozognak. És mivel testrészeid csapatként működnek együtt, ezért már az egyik rész elmozdítása is egy lavinát indíthat el.

Azelőtt kezeld a fájdalmat, mielőtt máshol is megjelenne

Fontos mindig gondoskodni a testedről, legfőképp a hátadról. Mivel mindig szükséged van a hátadra, ezért fontos olyan óvatosan bánni vele, amennyire csak lehet. Ez a gondoskodás és odafigyelés állhat abból, hogy megtanulod mi okozhat problémát, odafigyelsz, hogy ne derékból emelj és hátizomerősítő gyakorlatokat végzel el. De természetesen a mozgás nem mindig elegendő, vagy nem is lehetséges, ha kevés időd van erre.

A deréktámaszok kitűnő segítségek ebben az esetben. Derékfájdalmak kezelésére kifejezetten hasznosak, mivel támaszt nyújtanak az ágyéki csigolyáknak. Sokszor ezeknek a támaszoknak a viselésén múlik, hogy megszokott módon tudod élni az életed, vagy meg nem szűnő fájdalommal kell küzdened mindennapjaid során.

A hát- és derékfájdalmak megkeseríthetik az életet. De ha időt szánsz arra, hogy minél előbb elkezdesz odafigyelni magadra, akkor akár problémamentesen tudod élni életedet. Lehet, hogy sokszor saját egészségedet találod éppen a legkevésbé fontosnak, de ha hátfájdalomról van szó, akkor mindig te legyél az első.