Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
2
8
1
3
6
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2019.12.08 18:16

Izomláz vagy sérülés?

Minden profi és amatőr sportoló tudja, hogy a sport izomlázzal jár. Az izomláz jó jel, azt jelenti, hogy az izmaid „megérezték” a munkát, és ennek hatására erősebbek lesznek. A megedzett izmok, ízületek egy kicsit fájnak, érzékenyek és gyengébbek a szokottnál, és ez az állapot sokszor órákig vagy néha napokig is fennáll edzés után. Ez mind természetes és egészséges. Azonban ne felejts el sokat inni, és proteint enni, valamint a nyújtást se hagyd ki

De hogyan állapítod meg a különbséget egy egészséges izomláz és egy sérülés között? Sérülések akkor fordulnak elő, amikor a tested olyannyira megerőlteti magát, hogy az izmok nem csak „megérzik” a mozgást, de el is szakadnak. Ha nem veszed észre a sérülés pillanatát, és hetekig gyengék és érzékenyek az izmaid, honnan tudjad, hogy elég lesz csupán egy forró fürdő, vagy hogy ennél több figyelemre lesz szüksége izmaidnak? Megmutatjuk, miként tehetsz különbséget.

 

Az izomláz érzésre hasonló a ránduláshoz vagy húzódáshoz

Az egyik alapvető probléma az az, hogy az izomláz sokszor nagyon hasonló érzés a ránduláshoz vagy ficamhoz, mivel természetük hasonló. Edzés során tulajdonképpen szándékosan okozol sérülést az izmaidban azzal, hogy több terhelésnek teszed ki őket, mint amennyire képesek. A fájdalmat az izmokban kialakuló vérbőség okozza, ez viszont a gyógyulásnak egy természetes velejárója. Egy egészséges edzés úgy erőlteti meg az izmaidat, hogy a kis sérülések nem csak egy ponton alakulnak ki, és az egész izomszövet erősebb, tömörebb és hajlékonyabb lesz gyógyulás után.

 

De az is előfordulhat, hogy túlságosan is megerőlteted magad. Ha a testtartásod nem megfelelő, akkor a sok munka közben egy konkrét izom, szalag vagy ízület fogja cipelni a sok terhelést, ami szakadást okozhat ahelyett, hogy arra buzdítaná az izmokat, hogy közösen végezzék el a munkát és erősödjenek. A bokád futás közben kifordulhat, vagy olyan nagy terhelésnek vannak kitéve a szalagok és izmok edzés közben, hogy elszakadnak.

Ebben az esetben egy nap pihenő nem lesz elegendő. A sebnek orvosi ellátásra lesz szüksége.

 

Mi a különbség az izomláz és egy sérülés közt?

Azt, hogy a fájdalmat egy nagyon erős izomláz vagy sérülés okozza, úgy lehet a legegyszerűbben megállapítani, hogy megnézed, hogyan reagál az izmod terhelésre és nyomásra.

 

Érzésre

Az izomláz sajog, merevséget okoz és az egész izomban érezhető

Az izomláz alapvető jele a sajgó, égő izomfájdalom még akkor is, ha éppen pihensz. A sajgó érzés azonban az egész izomban érezhető, és talán még jól is esik, ha szereted érezni, hogy az edzésnek eredménye van. Az izmokban vérbőség keletkezik, amely hatására merevek lesznek, ezért lesz fontos a nyújtás.

Egy sérülés az éles és lokális

A sérülés ezzel szemben éles fájdalmat okoz az izom egy konkrét pontján. Terhelésre és nyomásra lokális fájdalmat lehet érezni, és szinte olyan lokális a fájdalom, hogy ujjal rá tudsz mutatni, hogy pontosan hol fáj. Mozgatás vagy járás hatására az izomfájdalom egyre erősebb és élesebb.

 

Érzékenység

A fáradt izmok érzékenyek, de nem fájnak

Az izomláz érzékenységet okoz. Masszírozás hatására az izom bizsereg és jobban sajog, de mégis jól fog esni a nyomás, és segíteni is fog a gyógyulásban. Lehet, hogy majdnem fájdalmas az izomláz, de nyújtással és egy kis könnyű mozgás hatására javulást lehet tapasztalni.

Egy sérülés érintés hatására is fáj

Az izomsérülések nagyon érzékenyek, így jelzi a tested, hogy óvatosnak kell lenned. Érintés vagy masszírozás hatására erős fájdalom keletkezik. Ha már az enyhe érintés is erős fájdalmat okoz, akkor nagy valószínűséggel sérülésről van szó.

 

Gyulladás and Duzzadás

Az izomláz is okoz duzzadást

Miközben a test azon dolgozik, hogy izmaid erősebbek és nagyobbak legyenek, vérbőség alakul ki a szövetekben, és gyakran emiatt érzékenyek az izmok. Az ilyenkor keletkezett duzzadás azonban nagyon enyhe és alig látható.

Sérülésnél egy konkrét helyen duzzad meg az izom, hogy a sérülést védje

Izomlázzal ellentétben a sérülések egy lufihoz hasonlóan duzzadnak fel, ha nem kezeled őket jegeléssel vagy kompressziós kötéssel. Ha arra ébredsz, hogy a bokád kétszeresére vagy háromszorosára duzzadt, akkor ez nem egy általános izomláz jele, hanem egy komolyabb sérülésé. A test tulajdonképpen ezzel „kipárnázza” a sérült szövetet, hogy ne essen még nagyobb baja.

 

Erő

A fáradt izmok egy kicsivel gyengébbek vagy remegnek

Biztos érezted már, hogy egy jól megerőltető mozgás után az izmaid valamennyivel gyengébbek a szokásosnál. A lábaid remegnek lépcsőzés közben, és a karodnak kicsit nehezére esik felemelni a tányért. Egy kis remegés és gyengeség a végtagokban természetes velejárója egy kemény edzésnek, és egy pár napon belül mindkettő elmúlik magától.

A sérült szövet nem bír felemelni semmilyen súlyt

Ezzel szemben egy sérült végtag a legkisebb terhelést sem képes elviselni. Ha a bokádban, lábszáradban vagy térdedben elszakad az ínszalagod, akkor éles és erős fájdalmat fogsz érezni minden lépésnél, és sokszor még járásra sem leszel képes. Ha kényszeríted a mozgást, akkor azt érzed, hogy jelentősen csökkent a teherbírásod. A sérült csukló nem tud megtartani egy üres tányért vagy egy teniszütőt sem. Izomláz során egy kicsivel gyengébbek az izmok, de egy sérülés hatására a test nagyon legyengül.

 

Mobilitás

A fáradt izmok szokásos módon tudnak szorítani és feszíteni.

Milyen az izmod mobilitása? Csukló és alkar fájdalomnál próbálj meg valamit szorosan megfogni. Ha úgy tudsz erősen fogni, hogy kezed nem fáj, akkor minden rendben van. Lábszár és boka fájdalomnál próbáld meg az egész lábizomzatot megnyújtani és megfeszíteni egészen a lábujjad hegyéig. Mennyire érzed erősnek az izmodat? Ha nem érzel eltérést a szokásostól, akkor valószínűleg csak izomlázról van szó.

A sérült izmok nem tudnak fájdalom nélkül megfeszülni vagy megnyúlni

Azonban, ha azt érzed, hogy izmaid nagyon gyengék vagy fájnak, akkor sérülésről van szó. A sérülés egyik jele a csuklóban és lábban a mobilitás jelentős korlátozottsága, valamint gyengeség feszítés és nyújtás közben.

 

Kérj tanácsot orvosodtól

Ha még mindig nem vagy abban biztos, hogy csak egy intenzív izomlázad vagy sérülésed van, a legjobb ilyenkor az, ha meglátogatod az orvosod, aki alaposan átvizsgál, és a tüneteid alapján meg tudja mondani, hogy a gyógyuláshoz szükséges lesz-e jegelésre és merevítő viselésére, vagy csak egy pár nap pihenő kell.

 

Hogyan kezeld az izomlázat

Hagyd, hogy izmaid természetes módon gyógyuljanak. Igyál sok vizet, és egyél sok proteint, hogy tested minden szükséges tápanyagot megkapjon a felépüléshez. Egy kis pihenő és pár óra pihenő jót fog tenni, de ne felejts el nyújtani sem, hogy az izmaid erősek, hajlékonyak és erősebbek legyenek a jövőben.

A keserűsós forró fürdő lesz a legjobb barátod ilyenkor, mert segít a sajgó izmoknak ellazulni.

 

Hogyan kezeld a sérüléseket?

Azonban, ha sérülésről van szó, más kezelésre lesz szükség, ilyenkor pedig a RICE technika a legjobb megoldás.

Pihentetés: A sérült testrészt ne terheld, és változtass egy kicsit mindennapi rutinjaidon, hogy a szövetnek legyen ideje a gyógyulásra.

Jegelés: Jegeld be a sérült izmot kétóránként 30 percre, hogy csillapodjon a duzzadás, majd utána hőterápiás kezeléssel folytasd.

Kompresszió: Tekerd be a sérülést kompressziós kötéssel, majd viselj kompressziós merevítőt.

Felpolcolás: Pihenés közben polcold fel a sérült testrészt úgy, hogy a 12 centivel magasabban legyen, mint a szíved. Ezzel megakadályozható a duzzadás.

Kineziológiai tapasz: Ha a sérülés nem megszokott helyen keletkezett (térd, csukló vagy boka), akkor a kineziológiai tapasz meglepően sokat használ, ha enyhíteni szeretnél a szövetre helyezkedő nyomáson. Megfelelő felhelyezéssel a kineziológiai tapasz lehetővé teszi, hogy az egészséges izmok támogassák a sérültet gyógyulás közben.