Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
7
2
8
1
0
8
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2021.06.17 16:29

Izzadás - Jó ha folyik rólunk a víz?

Az izzadás a testhőmérséklet szabályozásának természetes eszköze, fő funkciója, hogy megóvja a testet a túlmelegedéstől. Két összetevője a víz és a só. Kiemelten fontos a megfelelő hidratáció, hogy a test le tudja hűteni magát.

 

Mi is az izzadás?

Az izzadás a hőszabályozás részét képezi a vízben gazdag izzadtság kiválasztásán keresztül, segítve a szervezet hűtését. Az izzadtság vizen kívül nátrium, kálium és magnézium sót is tartalmaz, pH-szintje enyhén savas vagy semleges. A bőrön keresztüli folyadék párolgása segít a szervezet lehűtésében. A bőrben lévő termoreceptorok által közvetített jel segítségével az agy szabályozza az izzadás mértékét. Izzadás során csökken a bőr és a bőr felől vért elvezető vénákban a hőmérséklet, a  keringő alacsonyabb hőmérsékletű vénás vér pedig a szervezet egészének hőmérsékletcsökkenéséhez vezet.

Az izzadás feladata, hogy fenntartsa a szervezet optimális hőmérsékletét. Fizikai aktivitás alatt a tested elkezd felmelegedni, és azért, hogy ne hevüljön túl, hőt ad le az izzadtság segítségével.

Ha már az edzés elején elkezdesz izzadni, az nagyon jót jelent: már azelőtt elkezdődik a tested hőszabályozása, hogy túlságosan kimelegednél, ezzel energiát spórolva meg neked. Az izzadás mértéke a genetikától is függ, de minél edzettebb leszel, annál hamarabb elkezdesz izzadni magadhoz képest. Ezért fontos edzés előtt a bemelegítés rendes elvégzése, mert a testedet megfelelő állapotba hozod.

 

Az izzadás a kemény edzés mércéje?

Az izzadás mértéke sok dologtól függ, többek között hatással van rá a nemed, a testsúlyod, a korod, a helyiség hőmérséklete ahol edzel és a genetikáé természetesen. Egy elhízott ember jobban izzad, mert az extra kilók állandó többlet terhet jelentenek a szervezet számára. Ugyanakkor érdekesség, hogy egy fitt személy is erősebben izzad, mint egy kevésbé aktív életmódot folytatóé, mivel a teste már előre felkészült arra, hogy lehűtse magát az edzés során. Az izzadás és az edzés között azonban nincs szoros összefüggés, ahogy az izzadás mennyisége és az elégetett kalóriák között sem. Ugyanis nem azért izzadsz, mert keményen edzel, hanem azért, mert a tested túlmelegedett, és így próbálja lehűteni magát. Tehát azért mert az edzőteremben patakokban folyik valakiről a víz, még nem jelenti, hogy keményen edzett.

Sokak fejében úgy él kép az edzésekről, hogy csak az lehet igazán hatásos, ami közben alaposan megizzadunk. Emiatt mondjuk nem tartják elég jónak a jógát, vagy bármi más olyan mozgásformát, aminél nem, vagy kisebb mértékben jelentkezik a verejtékezés. Épp emiatt van az, hogy placebóként, ha alaposan megizzadunk az edzésen, sokkal több pozitív hatást észlelünk magunkon utána.

 

Mire jó még az izzadás?

Több kutatás is bebizonyította már, hogy az edzőtermi gépek és eszközök rendkívól sok bacilus és kórokozó tanyája, ez evidens, ugyanis az emberek egymás után használják ezeket a gépeket és a kezünkön több milliárdnyi bacilus és mikróba tenyész. Azonban hozzá kell tenni, hogy ezeknek nagyrésze nem ártalmas. Vannak viszont olyanok, amik komoly betegségeket is okozhatnak. Hatalmas mázli azonban, hogy az izzadtság természetesen antibiotikus hatású anyagot tartalmaz, a dermcidint, ami megvéd sok káros baktériummal szemben azáltal, hogy védőréteget képez a bőrödön. Ezért is tartják ártalmasnak a bőrgyógyászok a napi kétszeri zuhanyzást, ugyanis folyamatosan eltávolításra kerül a bőr természetes védekező rétege.


Egy friss sportpszichológiai felmérés szerint már 20 perc verejtékben úszó edzés után is erősebbnek, keményebbnek érezzük magunkat, mert ad egyfajta legyőzhetetlen vagyok feelinget. Az izzadás és az endorfinok felszabadulása együttesen őrületesen nagy önbizalmat ad! Szóval lehet hogy az edzésed mértéke nem függ az izzadástól, de az biztos, hogy hősnek érzed magad.

 

Hogyan lehet kezelni a túlzott izzadást edzés közben?

Annyira szakad rólad a víz, hogy nem bírod magad törölgetni? Figyelj rá, hogy jó minőségű, kifejezetten sportolásra kifejlesztett edzőruhát hordj! Sose vegyél fel nem légáteresztő, műanyag ruházatot. Továbbá célszerű nemcsak edzés után, hanem előtte is letörölni az arcod vagy lemosakodni. A smink és a zsíros testápoló ugyanis eltömíti a pórusokat, ezért megakadályozza a megfelelő testhőszabályozást. Az arcbőröd mindig tisztítsd meg a sminktől, mert az izzadáson kívül pattanást is okozhat. Továbbá gondoskodj a megfelelő hidratációról, edzés előtt, közben és után is, szomjúságérzettől függetlenül.

 

Fontos a folyamatos és megfelelő hidratálás

Dehidratáció esetén, edzés közben, azt tapasztalhatod, hogy nem érzed magad jól és szinte ég a tested, mivel nem tudja lehűteni magát. Ugyanez történik, ha intenzív mozgás után a kiizzadt vizet nem pótlod megfelelő folyadékkal. Ilyenkor a víz önmagában nem megfelelő, ugyanis az izzadás sóból is áll. Fogyassz elektrolit tartalmú izotóniás italt, vagy tengeri sós puffasztott rizst edzés után.

 

A hidratálás egész nap fontos, akkor is ha nem edzünk, ugyanis szimplán ülő pozícióban is folyamatosan párolog ki a szervezet vízháztartása. Amikor szomjasnak érzed magad, az már a szervezet végső kiáltása, hogy igyál, ugyanis szüksége van utánpótlásra. Ne várd meg a szomjúság érzést! Igyál óránként egy pozár vizet.

 

Sok oldalról hallod, hogy napi 3 liter vizet is meg kell inni. Ez természetesen nincs így. Napi 3 liter víz nagyon sok, csak felesleges munkára készteted a vesédet, és folyamatosan a mosdóba fogsz rohangálni. Amennyiben ülő munkát végzel, és nem mozogsz aznap, 1,5-2 liter folyadék bőven elegendő a víz háztartásod egyensúlyban tartására. Ugye fontos megjegyezni hogy folyadék és nem csak víz. Folyadékot sok minden tartalmaz, ha a műzlidet reggel tejjel eszed, a kávé (amivel óvatosan mert vízhajtó hatású), de a gyümölcsök is tartalmaznak folyadékot.  

 

 

kép: shutterstock

Webáruház készítés