Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
0
0
6
3
0
0
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2021.12.01 10:44

Jógagyakorlatok hátfájásra

Fáj, sajog a hátad? Nem vagy egyedül. A hát- és derékfájdalmak az egyik leggyakrabban előforduló problémák közé tartoznak és kivétel nélkül érinthetnek bárkit, függetlenül kortól vagy aktivitástól. A jó hír viszont az, hogy nem muszáj elviselned a fájdalmat, mivel rengeteg módszerrel kezelhető a probléma és enyhíthető a fájdalom anélkül, hogy százezreket kéne költened gyógyszerekre, rehabilitációra vagy műtétre. Megmutatunk neked hat egyszerű jóga pózt, amelyek segítségével csodát tehetsz a hátaddal.

 

Gyermekpóz

Ránézésre úgy tűnik, hogy ez egy laza, pihentető póz. És habár ez tényleg a relaxáló pózok közé tartozik, mégis aktívan nyújtja a hátat. A hátfájás mellett az álmatlanság is kezelhető vele abban az esetben, ha a különféle kisebb fájdalmak nem teszik lehetővé a pihentető alvást. Ehhez a pózhoz először helyezkedj el négykézláb, majd lassan ülj a sarkaidra és nyújtsd előre a karjaidat. Fontos, hogy a feneked ne érintsd a sarkadhoz, hanem felette tartsd. Vegyél egy párszor mély levegőt, majd ismételd meg, ha szeretnéd.

 

Galambpóz

Talán egy picit nehezebb, ha kezdő vagy, vagy ha esetleg merevek az izmaid, de sok gyakorlással hamar bele lehet jönni. A galambpóz tulajdonképpen nem a hátat nyújtja, hanem inkább a csípőizmok lazítására koncentrál. Viszont ez segít a hátadnak is, mivel a merev csípőizmok előrehúzzák a hátat, ami sok problémát idézhet elő a gerinc és derék környékén. A galambpózt indítsd térdelőtámaszból, majd a jobb térdeddel lépj a kezeid közé, ezután csúsztasd a lábad balra és fektesd a lábszáradat a talajra. Ezután lassan ereszd le a tested a szőnyegre. Tartsd a bal lábadat a szőnyegen kinyújtva a jobb lábad mögött, a törzsed közben tartsd egyenesen. Vegyél 5-10 mély lélegzetet, majd ismételd meg a másik lábaddal, hogy mindkét oldalt megmozgasd.

 

Íj póz

Ez a póz tökéletes a testtartás javítására, valamint a hát és váll izmainak nyújtására és erősítésére. Haladó jóga póznak számít és nem ajánlott senkinek, aki súlyos hátfájdalomtól szenved. Ha éppen egy komolyabb sérülésből épülsz fel, inkább maradj a könnyebb, orvos által javasolt pózoknál egyelőre. De ha erősíteni szeretnéd a hátad, vagy javítani szeretnél a testtartásodon és lazítanád a derékizmaidat, ez a neked való póz. Kezdésként feküdj le a szőnyegre a hasadra. Nyúlj hátra a karjaiddal és fogd meg a bokáid. Ezután emeld fel a fejed, mellkasod és lábaidat a szőnyegről. Tartsd egy kis ideig ezt a pózt, majd lassan ereszd le a tested a szőnyegre. Ha sokszor gyakorlod, egy idő után egyre hosszabb ideig fogod tudni megtartani magad.

 

Lefelé néző kutya póz

Az egyik legnépszerűbb jóga póz és emellett az egyik legjobb, ha hátfájásodra keresel megoldást. De nem csupán a hátadnak tesz jót, számtalan más jótékony hatása van: energizál, frissít és megmozgatja minden izmodat és ízületedet. Ehhez a pózhoz először helyezkedj fekvőtámaszba, majd emeld meg a derekad úgy, hogy V-alakban állj. Hagyd, hogy a fejed a kezeid között lógjon és zárd össze térdeidet, de ne túl szorosan. Érezni fogod, hogy a lábszárad és az egész tested nyúlik. Úgy fogja nyújtani a hát-, comb- és törzsizmaidat, hogy közben erősíti is őket. Ha fáj a hátad, lassan és óvatosan végezd a mozdulatokat, hogy ne sérülj meg. Még akkor is tökéletes, ha nincsen semmi probléma a hátaddal, mivel a hátizmok erősítésével biztosítod, hogy a jövőben se legyen semmi baja.

 

Háromszög póz

Ha mostanság kezdtél bele a jógába és olyan pózt keresel, ami könnyű és jótékony hatással van a hátadra mind rövid és hosszútávon, akkor ez a számodra tökéletes póz. Minél többet gyakorlod, annál jobban fog menni és annál könnyebben fogsz tudni javítani a hajlékonyságodon. A háromszög póz nyújtja és erősíti a hátizmokat, aminek köszönhetően kisebb lesz az esély hátfájdalmakra vagy egy sérülésre mozgás közben. Egy enyhébb hátfájásnál érdemes ezt a pózt nagyon lassan elvégezni, hogy mélyen megnyúljanak a fájó izmaid (és hogy ne történjen még nagyobb baj). Ehhez a pózhoz először nyújtsd a jobb lábadat előre, majd próbáld meg megérinteni a szőnyeget a jobb kezeddel. Nem baj, ha nem tudsz addig lehajolni. Minél többet gyakorlod ezt a pózt, annál könnyebb lesz megcsinálni. A bal kezed nyújtsad a plafon felé, a fejedet és felső testedet eközben fordítsd befelé. Vegyél 5-10-szer mély lélegzetet, majd ismételd meg a pózt a másik oldalon. 

 

Macska/tehén póz

Ez is egy könnyű és nagyszerű módszer a hátfájdalom megszüntetésére. Ezen kívül ez a póz kitűnő bemelegítő gyakorlat mindenfajta mozgás elött, mivel ellazítja és megnyújtja a hátizmokat. Végezz el egy párat ebből és hamar érezni fogod, milyen jót tesz a hátadnak! A pózhoz először térdelj le négykézláb a szőnyegre. Ezután a fejeddel nézz fel miközben kitolod a mellkasod, majd hajtsd le a fejed és hajlítsd be a hátad (úgy, mint ahogyan a macskák szoktak nyújtózkodni). Csináld meg ezt a pózt 5-10 alkalommal és vegyél mély lélegzeteket miközben hajlítod a hátad, majd engedd ki, amikor kitolod a mellkasod.   

Webáruház készítés