Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
4
6
3
0
9
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2019.12.28 07:42

Kineziológiai tapasz a fájdalom enyhítésére

A derékfájás egy olyan probléma, amelytől szinte minden sportoló szenved élete során legalább egyszer, sérülés következtében vagy kor miatt. Azonban a többi testrésszel ellentétben a derékfájdalom kezelése kifejezetten nehéz lehet, a fájdalom pedig sokszor olyannyira intenzív, hogy szinte lebénulunk. Gyakran felmerülő hátizom sérülések esetében a kineziológiai tapasz jelentheti a megoldást.

A kineziológiai tapasz mechanikai alapon segít a fájdalom enyhítésében és izommerevség megszűntetésében. A tapasz felemeli a bőrt az izomról, ezáltal csillapodik a duzzadás, az izmok pedig gyorsabban gyógyulnak. Habár a legtöbb esetben használati utasítást adnak a tapaszokhoz, hogy egyedül is könnyen felhelyezhető legyen, a hátra való felhelyezése még leírás segítségével is kifejezetten nehéz, és nem csak azért, mert nem tudod elérni a hátadat. Súlyosabb fájdalom esetén érdemesebb segítséget kérni fizikai terapeutától vagy kiropraktörtől, akik tudni fogják, milyen technikával kell tapelni a derekat, vagy hogy esetleg szükség lesz-e komolyabb kezelésre. Enyhébb derékfájdalmak gyógyítására három fajta tapelési technika alkalmazható, amelyekkel fájdalommentesen folytatható a sport.

Ezekhez a kezelésekhez a szokásos 4 cm szélességű tapasz helyett érdemesebb a szélesebb, 8 cm-es tapaszt használni. A szélesebb tapasz nagyobb fedést biztosít és jobban felemeli a bőrt az izomról, aminek köszönhetően a testtartásodra jobban odafogsz figyelni. Az, hogy milyen fajta tapaszra van szükséged, az attól függ, hogy mi okozza a derékfájdalmadat. Dekompressziós és stabilizáló tapaszt szoktak ilyen problémáknál használni, de előfordulhat, hogy mindkettőt kell alkalmaznod.

 

Hátba kisugárzó derékfájdalom

Ez a tapelés technika olyan fájdalmak csillapításához a legjobb, amelyek a derékban keletkeznek és az egész hátba kisugároznak. Ennél a fajta tapelésnél a keskenyebb, 4 cm széles tapasz lesz az előnyösebb.

  1. Hajolj kicsit előre, és helyezd fel a tapaszokat a gerinceddel párhuzamosan mindkét oldalon anélkül, hogy megnyújtanád a tapaszt. A tapasz végét a derékvonal fölött rögzítsed.

  2. Helyezz fel egy dekompressziós tapaszt merőlegesen, a derékvonal felé felhelyezett tapaszokra. Csak a fájdalom helyén nyújtsad meg a tapaszt.

 

Gerinc menti derékfájdalom

A gerinc menti fájdalom hasonlóan kezelhető az előzőhöz. Ez az egyszerű tapelési technika akkor is kiváló, amikor fáj a hátad, de nem tudod pontosan megmondani, hogy miért vagy hol fáj.

  1. Hajolj kicsit előre, és rögzíts két tapaszt függőlegesen a derékvonalad felett. Stabilizáld a tapaszokat két csíkkal a gerinc mindkét oldalán. Próbáld meg a gerinchez minél közelebb felhelyezni a tapaszt, de ne nyújtsad meg.

  2. Ha megfelelően raktad fel, akkor a tapasz egyáltalán nem lesz gyűrött vagy ráncos, amikor felállsz.

 

Derékfájdalom a csípő-keresztcsont környékén

A csípő-keresztcsont környékén felmerülő fájdalmat a kineziológiai tapasszal lehet a legjobban és legegyszerűbben kezelni.

  1. Hajolj kicsit előre és helyezd fel a tapaszt a derékvonal fölé. Csak ott nyújtsad meg a tapaszt, ahol a fájdalom a legintenzívebb.

Van még kérdésed a kineziológiai tapasszal kapcsolatban? Vedd fel velünk a kapcsolatot, valamint nézd meg tapasz választákunktat!