Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
7
2
8
0
6
7
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2020.03.02 09:09

Mit tegyél bokaficamkor?

Sportoltál, vagy egyszerűen csak sétáltál! Még csak észre sem vetted a földön heverő követ vagy az előtted lévő akadályt. És mielőtt észbe kaptál volna, a bokád kifelé fordult, te pedig egy jó nagyot estél. Most viszont borzalmasan fáj a bokád és duzzadt.

Tudod mi történt? Valószínűleg megrándult a bokád, és ahhoz, hogy egy ilyen sérülés meggyógyuljon, időre lesz szükséged. Mindannyian hallottunk már a rándulásról és húzódásról. Először nézzük át, hogy mi a különbség a kettő között, és hogy miként lehet kilábalni belőlük. Egy kis időre és türelemre lesz szükséged, de nem kell sokat várnod, hogy újra a golf- vagy kosárlabdapályán legyél.

A rándulást és húzódást lágyrészi sérüléseknek nevezzük, mivel a törésekkel szemben ezek nem a csontokat érintik. Azonban ne arra gondolj, hogy „Ó, csak egy rándulás!” A lágyrész sérülés ugyanolyan fájdalmas lehet, mint egy törés, és a gyógyulása eltarthat legalább annyi ideig, mint egy törésé.

Mik ezek a lágyrészek? 

 • Az izmok az ízületek felett futnak, így téve lehetővé a mozgást. Amikor egy izom megfeszül, akkor összezsugorodik, és rákényszeríti az ízületet, hogy kinyúljon, forogjon vagy elvégezze azt a sok más csodálatos mozdulatot attól függően, hogy hogyan kapcsolódik az izom az ízülethez. Az izomnak több fajtája van, mindegyik típusnak más a felépítése és funkciója. Azokat az izmokat, amelyek lehetővé teszik a test mozgását, vázizomzatnak nevezzük.
 • Az ínak az izmok mindkét végén helyezkednek el és hozzákötik a vázizomzatot a csontokhoz.
 • A szalagok kötik össze a csontokat. Biztosan hallottál már az ACL vagy elülső keresztszalagról. Ez a struktúra köti össze a combizmot a lábszárcsonttal. Ennek a párja a PCL, vagyis a hátulsó keresztszalag. Ezek ketten, az ACL és a PCL, csak egy pár a sok szalagok közül, amelyek a helyén tartják a térdízületet.
 • A porc az az erős és hajlékony anyag, amely kipárnázza az ízületeket, emellett az orr és a fül struktúráját alkotja.

Ha ezek közül bármelyik megsérül, az lágyrész-sérülésnek számit. Leggyakrabban a következő sérülések történhetnek meg ezekkel a testrészekkel:

 • Rándulás - Legyen szó ujjról, nyakról vagy térdről, a rándulást egy megnyúlt vagy elszakadt ínszalag okozza. Kiváltó oka lehet a testrész rossz irányba fordítása, esés vagy az ízületet érő direkt trauma.
 • Húzódás - A húzódás egy sérült izom vagy ín. A ficamhoz hasonlóan, a húzódást is az kicsavarodás, esés vagy direkt trauma okozza. A ficam és a húzódás hasonló tűneteket mutatnak, mint például fájdalmat, duzzadást, véraláfutást és mozgáskorlátozottságot.
 • Zúzódás - A zúzódás egy olyan izmosérülés, amelyet direkt vagy ismétlődő ütések okozzák. Egy súlyosabb zúzódás tünetei hasonlítanak a ficamra és rándulásra: fájdalom, duzzadás, elszíneződés és mozgáskorlátozottság.

Ha bármilyen sérülés történt, ilyenkor érdemes a megszokott RICE technikát használni közvetlenül a sérülés megtörténte után és a következő napokban.

 • Pihentetés - Próbáld meg minél kevesebbet használni a sérült testrészt.
 • Jegelés - Jegeld be a területet egy jégtömlővel naponta 20 percig.
 • Kompresszió - A kompressziós kötés lelassítja a duzzadást. Ezt egy egyszerű rugalmas pólyával is meg lehet csinálni, de ügyelj arra, hogy ne kössed meg túl szorosra, mert az akadályozhatja a vérkeringést.
 • Felpolcolás - Ha a szív szintje felé emeled a sérült testrészt, a szív a gravitáció segítségével fogja csillapítani a duzzadást.

Ahogy javulást tapasztalsz, az orvosod lehet, hogy rögzítőt fog neked felírni segítségként. A Mueller Sports Medicine olyan sportgyógyászati eszközöket készít, amelyeket a legjobb orvosok szoktak ajánlani. Nézz szét itt a teljes választékért: https://www.csapatsport.com/sct/897388/MUELLER-SPORTGYOGYASZATI-ESZKOZOK

 

Forrás: https://www.muellersportsmed.com/

Webáruház készítés