Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
1
2
2
1
8
2
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2020.01.26 16:05

Terdduzzadás kezelése

Egy térdduzzadás minden életkorú atléta számára sok aggodalmat okozhat. De ha jobban megismered a duzzadás természetét, a fájdalom enyhíthető lesz és visszanyerheted erőnlétedet. Térdduzzadás esetében általában az első dolog, amit meg akarnak tudni az emberek az az, hogy a duzzadás okozza-e a fájdalmat vagy a fájdalom okozza-e a duzzadást. Hasonló a klasszikus „A tyúk volt előbb vagy a tojás?” dilemmához.

Ha már tudod, hogy mi okozza a fájdalmat vagy duzzadást a térdedben, akkor már megtetted az első lépést ahhoz, hogy a térded kontrollálni tudjad. Magad is tudod kezelni a térdproblémádat; nem szükséges másra bíznod a térded boldogságát. A duzzadásnak több fajtája van, nem mindegyik ugyanolyan.

Csillapítsd a duzzadást

Ha megduzzad a térd, az agy korlátozni fogja a combizom terhelőképességét. Ez is egy olyan védőmechanizmus, amely segíteni fog csökkenteni a térdre helyeződő nyomást. Amint sikerült enyhíteni a duzzadást, a térded erősebb lesz.

 

Jegelés

Ha kialakítottál egy fitnesztervet (biztosan kialakítottál), akkor fontos, hogy a jegelés a terv része legyen. A kompresszió és jegelés segíteni fog kontroll alatt tartani a duzzadást, enyhíti a fájdalmat és megakadályozza a térdvizenyő kialakulását. Emellett nagyobb lesz a térded mozgástere és sok más tényező, amelyek a kezelés részei. Helyezd fel a jeget a duzzadás környékére. Fennhagyhatod körülbelül 10-20 percig, majd miután levetted a jeged, hagyjad pihenni a térdet még körülbelül 10-20 percig.

 

Hallgass a térdedre

Nehéz lenne úgy vezetni, ha nem tudnál információt leolvasni a műszerfalról. Ha hallgatsz a tested „műszerfalára”, meg fogod érteni, hogy mit mondanak neked testrészeid. A világ legjobb sportolóinak is hallgatniuk kell testrészeikre, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy egy rövid időre szüneteltetniük kell a játékot. A legjobb az, ha már a legkisebb problémát kezeled, még mielőtt hatalmas problémákká válnának.

Elég sokan hallhattunk már azt, hogy fejleszteni kell a hallásképességünket; ezért figyelj oda a térdeidre, hogy boldogok és egészségesek legyenek. Az egészséges táplálkozás pedig nagy segítség egy már megduzzadt térd számára.