Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
5
1
0
7
1
0
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2020.02.08 07:09

Tippek 2020-ra

Szeretnél tippeket, hogy hogyan válj új emberré az új évben? Segítség kell ahhoz, hogy 2020-as céljaid inspirálóak legyenek, és be is szeretnéd őket tartani? 

Akár most kezdesz bele egy fitnessz- vagy edzéstervbe, akár gyakorlott profi sportoló vagy, aki készen áll, hogy a következő szintre lépjen, mi tudunk segíteni. Megosztunk néhány hasznos tippet és bevált stratégiát, amelyekkel magasabb szintre léptetheted a fitneszprogramodat.

Adj határidőt az álmaidnak: a célkitűzés alapjai

Kezdjük a célkitűzés alapjaival. A cél mindenekelőtt csak egy gondolat, vágy és ötlet. Olyan, mint egy álom: megfoghatatlan és röpke. És akármilyen valósághűnek tűnik, a valós világban mégsem létezik.

Ahhoz, hogy a céljaidnak hajtóereje és momentuma legyen ahhoz, hogy meg is jelenjen, és az életedet jobbá tegye, az kell, hogy érezd is, hogy inspiráló. Szükséges lesz az őszinte érdeklődésedre és lelkesedésedre, a szívednek mindent bele kell adnia. Ha a céljaidat úgy fogod fel, mint egy érzelembe és tudatba ültetett magot, akkor a lelkesedésed lesz számára a víz, napfény és táp, amelyek hatására kifejlődik.

De akkor hogyan alkothatsz a céljaidból megfogható eredményt, amelynek hatását és előnyeit mind testben és lélekben érzed? Ehhez az első lépés az, hogy tisztán felvázold céljaid. Valahogy így:

  1. Írd le azt a három vagy négy sporttal kapcsolatos célt, amelyek a számodra a legfontosabbak. 
  2. Ezután tedd fel magadnak ezt a kérdést minden célnál: Miért fontos ez számomra? Írj le konkrét okokat, amelyek motiválnak a céljaid eléréséhez.
  3. Aztán végül minden célnál írj le három lépést, amelyet hajlandó vagy megtenni, hogy megvalósítsd azt. 

Például: Az egyik célod az, hogy „Javuljon a szívem és érrendszerem egészsége.” 

Miután leírtad ezt a célt, gondold át: Miért fontost ez számomra? A lehetséges válasz lehet az, hogy nem akarsz a hétvégi túrákon teljesen kimerülni, jobb helyezést szeretnél elérni a következő maratonon, vagy sokáig egészséges szeretnél maradni, hogy akár ükunokáid is láthassad.

És legvégül írd le három lépésben azokat a dolgokat, amelyeket napi vagy heti szinten megtudsz tenni, hogy közelebb kerülj a célvonalhoz. Mint például: (1) reggeli séta hétköznap, (2) szobabiciklizés TV-nézés közben és (3) úszóbérlet vásárlása egy közeli wellness-centerben és heti három úszás hétfőn, szerdán és pénteken.

Amint sikerült felírnod a fitneszcéljaidat, tartasd egy könnyen elérhető helyen a listát. Ébredéskor és elalvás előtt az első dolog legyen az, hogy ránézel a listádra és az érvekre, hogy miért fontos ez, és emlékeztesd magad erre minden nap.

Tippek egy új fitneszprogram elkezdéséhez

Ha újonc vagy fitneszprogramok megtervezése terén, vagy éppen most gyógyultál meg egy sérülésből, íme egy pár hasznos tipp:

* Kezdd könnyű, low impact mozgással például sétával, úszással, jógával vagy könnyű biciklizéssel. Olyan tevékenységet válassz, amit biztosan élvezni fogsz.

* A sikert csak úgy érheted el, hogy ésszerűen osztod be az idődet. A napi kétórás edzés helyett kezdd egy félórás sétával vagy úszással hetente háromszor - hétfőn, szerdán és pénteken. Vagy esetleg járj jóga órákra hetente kétszer, mondjuk kedden és csütörtökön.

* Amint sikerült megszoknod a rutinod és kezded érezni pozitív hatásait, előfordulhat, hogy egyre hosszabbak lesznek az edzésidők - de hagyd, hogy ez magától történjen meg. Heti kétszeri jógázással egy idő után lehet, hogy azon kapod magad, hogy a pózokat otthon is gyakorlod, vagy inkább egy havi bérletet veszel, hogy gyakrabban tudjál járni órákra.

* Ne felejts el sok vizet inni a nap során. Ez segíteni fog kimosni testedből a toxinokat és támogatja izmaidat felépülés közben.

* Eddz egy partnerrel. Számos jó ok van arra, miért érdemes együtt edzeni a barátoddal. Támogathatjátok és inspirálhatjátok egymást, ezen kívül segíthettek egymásnak céljaitok elérésében. És szórakoztatóbb is a mozgás! Egyedül is jó edzeni, de néha partnerrel is érdemes elmenni mozogni.

Hogyan javíthatsz az erőnléteden?

Ha a fitneszrutinodat egy kicsit unalmasnak érzed, az új év tökéletes alkalom a változtatásra vagy átalakításra. Mutatunk egy pár bevált stratégiát, amelyek változatosságot adnak, és újra felélesztik a sport iránti szenvedélyedet és motivációdat:

* Növeld a mozgás intenzitását. Növeld edzésed intenzitását, hogy újra izgalmas legyen. Végezz el több sorozatot egy gyakorlatból, vagy használj nehezebb súlyzókat. 30 perc helyett fél órát tölts az evezőgépen. Ne csak az utcán, hanem erdőben is kocogj, hogy új környezetben legyél és más kihívásokkal nézz szembe. 

* Próbálj ki valami újat. Pickleball, falmászás, crossfit, gömbsúlyzózás, pilates, jóga, spinning és ezeken kívül sok más nagyszerű és inspiráló sport van, amelyeket beleiktathatsz az edzéstervedbe cross-training formában.

* Alakítsd át az étrendedet. Egyél több gyümölcsöt és zöldséget. Növeld az egészséges olajok bevitelét: a kókusz, olíva, szezám, mandula és az avokádó olaj mind nagyon egészséges olajok, nem szabad őket kihagyni! Az úgynevezett „superfood”-ok, mint például a chlorella, matcha, chia mag, kakaó bab és a camu-camu is nagyon egészségesek.

* Meditálj. Mint ahogyan azt a legtöbb top sportoló tudja, az ész edzése ugyanolyan fontos, mint a test erősítése. Ha 10-15 percig nyugodtan ülsz csendben, hagyod, hogy a tested és lelked megnyugodjanak és odafigyelsz a ki- és belégzésre, érezhetően változni fog az általános jóléted. Vagy esetleg egy pár perc csendes ülés közben képzeld el, hogy éppen sportolsz. Ez egy nagyon fontos komponense lehet a mentális állapotodnak.

Ne felejtsd el a megfelelő hozzáállást

Az új évi célok kitűzésekor nagyon fontos, hogy azt tartsd szem előtt, hogy mit szeretnél befogadni az életedbe ahelyett, hogy mit szeretnél kiiktatni. Ha igent mondasz egy új aspirációra, akkor lelkesedést és motivációt érzel a lelkedben és testedben - ami aktivál minden észlelhető és nem észlelhető erőforrást. A pozitív érzések hidat építenek céljaid és megvalósításuk közt. Minél izgatottabb vagy - mintha már el is érted volna a kitűzött célod - annál nagyobb valószínűséggel tudod azt elérni.

A makacs ellenállás vagy félelem sokszor korlátozza a tested és a tudatot, és csak felerősíti a negatív gondolatokat. Ezért fontos olyan szemszögből gondolkodni, hogy mit szeretnél elérni, nem pedig hogy mit szeretnél megszüntetni az életedben. Ahelyett, hogy azt mondanád: „Szeretnék 10 kilót lefogyni”, inkább azt mondd, hogy „Szeretném visszanyerni és megtartani az ideális súlyom” és a „Szeretném a térdfájdalmamat megszűntetni” helyett azt mondd, hogy „Szeretném, hogy ismét komfortosan tudjam mozgatni a térdem”.

Miután sikerült ezeket a lépéseket betartanod, koncentrálj a sikerekre. Ahányszor befejezel egy edzéssort, vagy más egészséges tevékenységet, dicsérd meg magad és becsüld meg a munkádat.

És ha esetleg visszaesést tapasztalsz, nézd el magadnak és csak azután kezdj újra bele a mozgásba. Olvasd át újra a magadnak leírt listát, változtass rajta, és örömmel folytasd a magadnak megtervezett utat az egészség és jó erőnlét felé.

 

Webáruház készítés