Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
0
5
5
9
5
7
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2020.03.08 20:49

Ugrótérd szindróma kezelése

A patellar tendinitis, másnéven az ugrótérd szindróma egy olyan sérülés, amely a térdkalácsot a lábszárcsonttal összekötő ínat érinti. Ez az ín nagyon fontos szerepet játszik a térd mozgatásában, hiszen ugrás vagy rúgás közben ez az ín teszi lehetővé a térd hajlítását és feszítését. Gyakran előforduló sérülés sportolóknál, kifejezetten sokszor alakul ki olyan sportok közben, ahol sokat kell ugrani például a kosárlabda és a röplabda közben.

Az ugrótérd szindróma legfőbb jele a térdkalács csúcsában és a térd alatti patellában megjelenő fájdalom. Sokszor csak hosszú, megterhelő mozgások után, vagy mindennapi tevékenységek elvégzése után érezhető pihenés közben. Ezt a sérülést túlterhelés okozza, aminek eredménye az ínban és izomban megjelenő apró kis szakadások. Ha nem kezelik időben a sérülést, akkor gyulladás és még több szakadás alakulhat ki az izomban.

Gyógyszerekkel ideiglenesen enyhíthető a fájdalom, de emellett számos, erre kialakított terápiás módszerrel is kezelhető az ugrótérd szindróma. Ide tartoznak a nyújtó és erősítő gyakorlatok, valamint a térdpánt viselése, ami elnyeli a térdkalácsot érő ütéseket és nyomást, ezzel pedig csillapítja a fájdalmat és segíti a gyógyulást.

Bizonyos esetekben komolyabb beavatkozásra van szükség. Szteroid injekciókkal is szokták enyhíteni a fájdalmat, de ilyenkor nagyon kell vigyázni, hogy ne sérüljön meg még jobban a térd. Egyes orvosok trombocita-dús plazma injekcióval kísérleteznek, ami serkentheti a szövetképződést, és ezáltal a gyógyulás folyamata is felgyorsul. Ha teljesen elszakad az ínszalag, műtétre lesz szükség.

 

Forrás: https://www.muellersportsmed.com/

Webáruház készítés