Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
5
8
4
4
0
Partnereink
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2017.09.28 11:00

A 10 leghatásosabb gyógymód hát és derék fájdalomra

Mit tehetsz, ha hát-vagy derékfájástól szenvedsz? Rejtélyes krónikus hátfájástól szenvedsz, ami egyszerűen nem akar elmúlni? Vagy talán mostanában volt valamilyen sport baleseted, ami kínzó fájdalmat okozott és ez negatívan befolyásolja az életminőségedet? Ha a megfelelő kezelést kapod hát problémáidhoz, akkor véget vethetsz a látszólagosan véget nem érő fájdalomnak anélkül, hogy még jobban bántanád az érintett területet. A legjobb kezelés ezekre a problémákra leginkább a fájdalom mértékétől függ. Ha törés következtében fáj a hátad, akkor nyilvánvalóan a legjobb kezelés az azonnali orvosi beavatkozás. Ha attól fáj a hátad, mert egyszerűen csak egész nap a lábadon álltál, akkor valószínűleg kevésbé intenzív kezelésre van szükséged, mint például pihenésre, vagy fájdalomcsillapítóra. Akár csak egy túlságosan megerőltető edzéstől, akár egy komoly hátsérülés után tapasztalsz hátfájást, ez a cikkünk bemutatja azt a 10 leghatásosabb módot, amely segít a fájdalom kezelésében. 

Érdeklődj az orvosodnál fizikoterápiáról

Egy olyan komoly sérülés elszenvedése után, mint például csonttörés, vagy ínszalagszakadás, lehet, hogy fizikoterápiára van szükséged. A háziorvosod, vagy a specialistád segíteni fog megállapítani a sérülésed komolyságát és a neked megfelelő mennyiségű fizikoterápiás kezelést fogja ajálani. Egy megfelelő szakképzettséggel rendelkező fizikoterapeuta segíteni fog a rehabilitációs folyamatban és biztosítja, hogy a megfelelő terápiás edzéseket végezd ahhoz, hogy a hátad erősödhessen anélkül, hogy a sérült területeket terhelné.


Próbáld meg a kiropraktikai terápiát

Az elszenvedett hátsárüléstől függően lehet, hogy a kiropraktikai kezelésre van szükséged. Mielőtt azonban belekezdenél egy effajta kezelésbe, beszélj először az orvosoddal és egy kiropraktikai szakértővel is. A kiropraktikai terápia megoldást nyújthat sokféle, háttal összefüggő problémára, beleértve a sport sérüléseket, a derékfájást és az ízületi rendellenességeket. A kiropraktikai kezelésnek ezen kívül még megelőző haszna is van, például a porckorongok elkopása ellen.


Látogass meg egy masszás-terapeutát

Ne hidd azt, hogy a masszázs csupán egy szórakoztató luxus. Egy 90 perces mély masszázs tényleg pihentető, a terápia pedig nagyon egészséges és segít enyhíteni a különböző sérülésekből eredő hátfájdalmakat. Akár gerinc problémád, derékfájásod, vagy bármiféle hát problémád van, a terápiás hátmasszázs majdnem azonnal javítani fog a hátad állapotán.


Pihentesd a hátad

Néha a legjobb kezelés a hátfájásra, vagy hát sérülésre az, ha szimplán semmit nem teszünk. Ha enyhe hátfájástól szenvedsz, ami nem lett sem rosszabb, sem jobb, hagyd abba az álldogálást és pihentesd a hátad néhány napig. Maradj távol a megerőltető tevékenységektől, a túl sok üléstől, a túl sok állástól vagy a túlságosan megerőltető mozgástól. Meglepően sok hát problémán lehet javítani úgy,  hogy egy kicsit pihentetjük a hátunkat. Ahelyett, hogy intenzív rehabilitáció felé fordulnánk, vagy erős fájdalomcsillapítókat szednénk be azonnal, lehet, hogy csak pihentetni kell a hátat egy meleg palackkal. Beszélj egy orvossal, vagy specialistával, hogy  a sérülés súlyossággát felmérd, és tudd, hogy csupán egy kis pihenésre van-e szükséged. 


Szedjél orvos által felírt fájdalomcsillapítót

Néhány hát problémára, mint például a krónikus hátfájás, szükség lehet a fájdalomcsillapító szedésére, hogy enyhítsd  a fájdalmat. Beszélj egy specialistával a számodra lehetséges opciókról és szerezz meg minden olyan szükséges információt, amit tudni kell a kiválasztott gyógyszerről. Lehet, hogy csupán egy orvos által felírt fájdalomcsillapító kell a hát fájásod megszüntetéséhez, és, hogy visszatérhess a mindennapi életbe.


Mozogj egy kicsit:

Néhány embernek olyan hát sérülése van, aminek egy kis mozgásra van szüksége pihenés helyett. Könnyű edzések, nyújtások, laza séták és néhány kímélő jóga póz megoldás lehet minden fájdalmadra és sérülésből eredő problémádra. Beszéld meg egy orvossal a legjobb fizikai tevékenységet, amit megerőltetés nélkül el tudsz végezni úgy, hogy közben építed az izmaidat.


Próbálj ki néhány akupunktúra kezelést

Nem vagy rajongója a fájdalomcsillapítóknak? Míg ez a tűvel történő kezelés nem mindenkinek szimpatikus, néhány ember úgy találja, hogy ez az ókori kínai gyógyászati kezelés jobb fájdalomcsillapítást nyújt, mint a tradicionális nyugati orvoslás. Azért olyan hatásos az akupunktúra néhány ember számára, mert a tűk befolyásolják, hogyan reagálnak az idegeid a különféle hatásokra és ez csillapíthatja a hátban lévő gyulladást. Amíg nincs félelmed a tűktől és nyított vagy az alternatív gyógymódokra, az akupunktúra lehet a legjobb segítség a hátadnak.


Fókuszálj törzs erősítő edzésekre

Mivel a hasizmaid támaszt nyújtanak a gerinced számára, mindenkinek érdemes lenne időt fordítani ezen izomcsoportok erősítésére azért, hogy megelőzzék a hát sérülést és kezeljék a már meglévő enyhe hát fájdalmakat. Tölts napi 20 percet a hasizmaid erősítésével olyan egyszerű mozgásokkal, mint például egy edzőlabdán való üléssel megfelelő testtartásban. Beszéld meg egy orvossal, vagy szakértővel a leghatékonyabb módját annak, hogyan erősítsd a törzs izmaidat anélkül, hogy megsértenéd a hátad. Egy képesített fizikoterapeuta, vagy professzionális fitnesz edző segít helyesen elvégezni a feladatokat, nehogy még nagyobb, hosszabb távú hát fájdalmakat okozz magadnak.


Válts hideg és meleg terápia közt

Egy olyan jelentéktelen dolog, mint például a meleg és hideg palackok használata gyakran figyelmen kívül van hagyva a hát fájdalmakkal küzdők által. Azonban bizonyos hát fájdalomnál és sérülésnél, a hideg és meleg terápia közti váltás lehet a megoldás a fájdalom enyhítésére. Váltsd a hideg-meleg palackokat 20 percenként, miközben a hátadat pihenteted. Amikor hideget raksz vissza a sérült területre, akkor enyhíted a hátadban lévő gyulladást. Amikor meleget raksz az érintett területre, akkor javítod a vérkeringést, ami gyógyítja a hátat. A hő ezen kívül akadályozza a fájdalom üzenetet, ami az agyadba megy. A hőterápia különböző formákban alkalmazható - használj hő tasakot, vegyél egy forró fürdőt vagy tusolj, vagy próbáld meg a meleg borogatást. 


Kezdj el jógázni

Míg a jógában vannak spirituális elemek, sok ember egyszerűen csak fitnesz célokra használja a terápiás célok mellett. Akár krónikus hát fájással küzdsz, akár egy mostani sérüléssel, próbáld meg a napodat kímélő jóga mozdulatokkal és nyújtásokkal kezdeni. Ha még mindig egy súlyos hát sérüléstől szenvedsz, akkor először egy orvos szakértő engedélyét kérd még mielőtt különböző jóga pózokba vágnál bele, vagy elkezdnél egy jóga órát. Amikor zöld lámpát kapsz, lehet, hogy rájössz, hogy a jóga óra a legjobb módja a fájdalom csökkentésének és a hát erősítésének.

Amennyiben bármilyen tanácsra lenne szükséged azzal kapcsolatban, hogy milyen kiegészítő segíthet fájdalmad kezelésében, vedd fel a kapcsolatot velünk, valamint nézz szét Mueller Sports Medicine sportgyógyászati eszközeink között.