Kategóriák
Szavazás
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
4
2
7
2
8
8
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2017.10.19 14:35

A 8 leggyakoribb sportsérülés

Hogyan ismerheted fel őket és mit tehetsz, ha megtörténnének veled?

Mindenki, aki aktívan sportol tudja, hogy könnyen előfordulhat 1-1 sérülés. Ez azonban ne ijesszen meg – ha tudatában vagy a leggyakoribb sportsérüléseknek, és kicsit többet is megtudsz róluk, könnyen elkerülheted őket – vagy ha mégis megtörtént  a baj, tudni fogod, hogy mi a teendőd. Pont ezért ebben a cikkben felfedjük a 8 leggyakoribb sportsérülést, és azt, hogy mit tehetsz, ha esetleg megtörténnének veled.

Sípcsont sérülés: Ez a hosszútáv futókat és sprintereket érinti a leginkább, ezenkívül bárkit, aki rendszeresen fut. A sípcsont sérülés a lábszár teljes elülső részében fájdalmat okoz, főleg akkor, amikor sokáig betonon futottunk. Hogy elkerüljük ezt a sérülést, kerüljük a betonos felületeket (fussunk például parkokban és füves utakon) és pihentessük lábainkat és izmainkat kellő ideig minden edzés között. Hagyni kell a csontjainkat és izmainkat pihenni, hogy erősödni tudjanak. Ahhoz, hogy kezelhessük a sípcsont sérülést, mindenképp pihentessük a lábunkat, jegeljük, és polcoljuk fel. Sokat segíthet a kompressziós viselet is, akár szár, akár nadrág formában. A lényeg, hogy mindenképp pihentesd a lábadat.

 

 

Bokaficam: Az összes leggyakoribb sportsérülés közül a bokaficam a leggyakoribb. Ez mindenkit érinthet, a futóktól kezdve a kosárlabda játékosokon át a kézilabdásokig, birkózókig stb. Néhány bokaficam súlyosabb, mint a többi, ezért ha súlyosnak érzed a sérülésed, mindenképp menj el egy orvoshoz, hogy megkapd a megfelelő kezelést. Kevésbé súlyos sérüléseknél pihentesd a lábad és óvatosan mozgasd. Ahhoz, hogy megőrizd a bokád rugalmasságát, minden nap szánj időt arra, hogy óvatosan, kicsit átmozgasd a kificamodott bokádat.

 

Elülső térdszalag sérülés: Az elülső térdszalag sérülés akkor történik, amikor a lábszárcsontot a térddel összekötő szalag elszakad. Ez a fajta sérülés leggyakrabban olyan sportolóknál fordul elő, mint például röplabdások, kézilabdások vagy focisták. A legtöbb esetben ennél a sérülésnél sajnos műtétre van szükség. Mivel ez az egyik legsúlyosabb sportsérülés, fontos azonnal elmenni orvoshoz, ha elszakad ez a szalag. Műtét után egy ideig sínt vagy gipszet raknak a lábra, majd jönnek különböző regenerációs kezelések.

 

Lágyék-izom húzódás: Ezt a fajta sérülés leggyakrabban hokizók, kosárlabdások és focisták tapasztalják. Általában pihenővel, fájdalomcsillapítóval és jegeléssel kezelik. Ha túl hamar térsz vissza sportolni egy ilyen sérülés után, az csak rosszabbá teszi a helyzetet. Ha a duzzanat fennmarad vagy rosszabb lesz, fontos egy orvossal konzultálni további kezelésért.

 

Különféle térdsérülések:  Évente több, mint 5 millió embernek van szüksége műtétre valamilyen térdsérülés miatt. Nem minden térdsérülés végződik műtéttel, azonban fontos annak a megfelelő kezelése, hogy ne forduljon át olyan komolyabb problémába, amihez műtét kell akár évek múlva. A súlyos térdsérülések szalag és porc sérüléseket is okozhatnak és leginkább a két oldalsó és a hátsó ínszalagokat érintik. Ha ezek a szalagok a térdben megsérülnek, akkor nagy valószínűséggel műtétre lesz szükség. Enyhébb térdsérülések közé tartozik például az íngyulladás (amikor a  térdben lévő ín begyullad) és a futó térd szindróma (ez fájdalmat és érzékenységet okoz a térdkalácsban). Ezekben a helyzetekben nagyon fontos a térdet pihentetni, még mielőtt visszatérnénk bármilyen sportba vagy mozgásba. Az enyhébb térdsérüléstől szenvedőknek érdemes fájdalomcsillapítót szedni és rendszeres jegelést alkalmazni.

 

Ficamok: A ficam leginkább azokat a sportolókat érinti, akik csapatsportot űznek, méghozzá a közvetlen kontakt miatt - ilyen például a foci, a kézilabda, a kosárlabda, vagy a birkózás. A váll kificamodása a leggyakoribb ilyenfajta sérülés, azonban a térd, csípő, könyök is kificamodhat. Mivel a vállficam veszélyes sérülés, ezért azonnal szakértői orvosi segítségre lesz szükség. A kificamodott területet vissza kell rakni a helyére, majd megfelelő rögzítésre lesz szükség.

 

Különféle vállsérülések: A vállficam elég gyakori, vannak azonban másféle vállsérülések is. Ezek közé tartozik a rándulás is, amit általában a váll túlzott megerőltetése okoz. Egy vállrándulás érinthet könnyen érinthet egy dobójátékost, úszót, teniszezőt, súlyemelőt és mindenkit, aki rendszeresen a feje fölé emeli a karjait mozgás közben. Ha vállrándulásra gyanakodsz, fontos szünetet tartani. A pihenés mellett fontos jegelni az érintett területet és egy orvost megkérdezni az ajánlott gyulladáscsökkentőről. A legjobban úgy lehet megelőzni egy rándulást, ha erősítő edzéseket is végzünk a választott sportunk mellett.

 

Agyrázkódás: Csak úgy, mint a ficam, az agyrázkódás is kontakttal járó sportokban történik meg gyakran. Ilyenkor általában orvosi segítségre van szükség. Gyakori tünetek közé tartozik a szédülés, hányinger, fejfájás és koncentrálási nehézség. A legtöbb agyrázkódásnál egy hétre vagy akár egy hónapra is szükség lehet ahhoz, hogy a sérült meggyógyuljon. Ezalatt az idő alatt mindenképp pihenni kell. Ha egy sportoló túl hamar tér vissza a sportolásba egy agyrázkódás után és újra agyrázkódás történik, az végleges agykárosodáshoz is vezethet.

 

Tegyél minél többet azért, hogy megelőzd a sérüléseket – használj védőfelszereléseket. Amennyiben már megtörtént a baj, egy megfelelő rögzítő könnyen segíthet a gyorsabb regenerálódásban. Ha bármilyen kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Webáruház készítés