Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
5
4
1
0
3
3
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2019.06.03 14:29

A farizom sérülés kezelése

A farizom sérülés nem csupán a sport közbeni teljesítményedet akadályozhatja, hanem a mindennapi életben is okozhat bosszúságokat, ezért mindenféleképpen komolyan kell venni. Megmutatjuk miként lehet kezelni a sérülést, hogy minél hamarabb újra a legjbb formádban legyél.

Milyen súlyos a sérülés?

Először meg kell állapítanod, hogy a sérülés enyhe vagy súlyosabb. A farizom szinte mindegyik, lábakat megerőltető mozgás közben megrándulhat vagy meghúzódhat: futás, séta, kocogás, ugrás vagy már csupán az álldogálás is okozhat kisebb problémákat.

A sérülés súlyosságának megállapítása a legfontosabb, hiszen ez határozza meg, hogy mit kell tenned következő lépésként. Nyilvánvalóan egy szakorvos sokkal pontosabban tudja diagnosztizálni a problémát, de ha a megérzéseidre hagyatkozol, nagyjából érezni fogod, hogy a húzódásod vagy rándulásod mennyi figyelmet igényel.

Ha csupán enyhe fájdalmat tapasztalsz és a csípődet gond nélkül tudod mozgatni, akkor valószínűleg csak kisebb rándulásod van. Ha a fájdalom erős vagy szinte elviselhetetlen és csak nehezen tudod mozgatni a csípődet, akkor mindenféleképpen el kell menni orvoshoz a pontos diagnózisért. Bizonyos esetekben műtéttel kezelik a sérülést.

Történjen akármi, a legfontosabb az, hogy minél hamarabb megtudd, mi is a fájdalom oka. Állj fel és sétálgass egy picit, vagy kérj segítséget az edződtől vagy csapattársadtól.

 

Izmok „kikapcsolása”

A farizom sérülésnél fennáll a veszélye annak, hogy a tested automatikusan kikapcsolja a sérült izmokat és a körülötte lévő izmokat használja helyette ahhoz, hogy elvégezzen egy feladatot. Ennek a biológiai funkciónak az a szerepe, hogy megakadályozza a test az izmok további sérülését. Nagyon gyakran mondják, hogy a sérült testrészt pihentetni kell. Ugyanezt teszi ilyenkor a szervezeted.

Azonban ennek is megvannak a maga veszélyei. Ha szokássá válik, hogy inkább más izmokat használsz, a tested is megszokja, hogy nem a feladatnak megfelelőt használja. A farizom körülötti fájdalmat ez is okozhatja, amely esetben elég súlyos a sérülés ahhoz, hogy orvossal megvizsgáltasd, mert előfordulhat, hogy izomszakadás vagy idegsérülés történt.

Másrészt viszont előfordulhat, hogy annyi ideig pihentetted az izmot, hogy már egy kicsit elsorvadt. Ilyenkor próbáld meg egy kis masszírozással és mozgatással újra aktiválni. Sokszor ennyi is elég az izom „újraélesztéséhez”, mert scsak annyi történt, hogy a tested elszokott a használatától és emlékeztetni kell arra, hogy az izom már meggyógyult és újra használható.

 

Általános rehabilitáció

Nyújtásokkal, erősítő gyakorlatokkal vagy akár egy kis aerobic-al serkenteni lehet a farizom oxigénellátását és meg lehet akadályozni az izommerevséget. Persze ne felejtsd, hogy óvatosan végezd a mozdulatokat.

A guggolás és a lépcsőzés a legideálisabb gyakorlatok. Edzés közben ajánlott kineziológiai tapaszt használni a fájdalom enyhítéséhez. 

 

Mire figyelj?

Egy kis odafigyeléssel fel tudod gyorsítani a gyógyulást:

  • Figyelj a lábfejedre: Először egy kicsit furcsának fogod érezni, de ha egy kicsit változtatsz azon, hogyan helyezkednek el a lábaid a farizmaidhoz képest, nagy különbséget tapasztalhatsz komfortérzet terén. Próbáld meg egy-két fokkal elfordítani a lábfejed séta közben.
  • Testtartás: Ez különösen hasznos teniszezők számára, hiszen a megfelelő testtartás segít elnyelni a farizmot érő rázkódást teniszjátszma közben. Figyelj oda, hogy a lábaid mozgás közben ne nyújtsd ki túlságosan.
  • Ülő helyzet: Ha túlságosan meghajlik a felsőtested a lábaidhoz képest, az a csípőizom összezsugorodását és megmerevedését okozhatja, ami miatt viszont a farizom plusz tehernek lesz kitéve. Vannak külön ennek a megelőzésére fejlesztett székek, amik segíthetnek, de egy kis hátra dőléssel is leveheted a terhet a csípődről.
  • Térd és farizom nyújtás: Feküdj a hasadra, majd hajlítsd be a bal térded. Feszítsd meg a farizmaid, ezután emeld fel a térded a padlóról 60 másodpercig. Ügyelj arra, hogy ne erőltesd meg magad túlságosan.
  • Híd: Az egy lábas hídnál feküdj a hátadra és tartsd a sarkaid közel a farizmodhoz, majd rakd le a karjaid magad mellé. Aztán emeld fel a bal lábad és egyenesítsd ki a levegőben. Ezután jobb lábaddal emeld fel a csípődet a levegőbe. Ismét fontos odafigyelni, hogy ne erőltesd meg túlságosan magad, ha még nem gyógyultál meg teljesen. A lényeg az, hogy az izmod ne sorvadjon el.
Webáruház készítés