Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
2
8
1
1
0
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2017.09.28 11:11

A két leggyakoribb sarokfájdalom oka

A láb az egyik legkomplikáltabb része a testnek. Folyamatosan használjuk és egy életen át koptatjuk. Amikor a lábban fájdalom érezhető, azt számos különböző sérülés okozhatja, de amikor sarok- vagy talpfájdalomról van szó, akkor általában két különböző, gyakori ok lehet a felelős. Az egyik a plantar fasciitis, amit a köznyelvben talpi bőnye gyulladásként ismerünk, a másik a sarokcsont kinövés. Habár a kettőt sokszor szinonimaként használják, valójában teljesen különböző problémákról van szó.

Mi a különbség a talpi bőnye gyulladás és a sarokcsönt kinövés között?

A plantar fasciitis, azaz a talpi bőnye gyulladás  oka egy valami folytán bekövetkezett rongálódás a talpi fascia szalagban. Ez az erős szalag köti össze a sarkot a lábujjakkal és nyúlik meg minden egyes lépésnél. Azonban egy megőröltetőbb mozgás, hirtelen hízás, vagy lábat ért trauma következtében a szalag elszakadhat és fájdalmassá válhat ez a rész. A plantar fasciitis fájdalom leggyakrabban reggel azonosítható be, ugyanis ekkor a legerősebb a fájdalom. Ennek oka, hogy éjszaka a szalag hirtelen megnyúlik, amikor alszunk, és ez fájdalmat okoz. Miközben sétálunk, a fájdalom csökkenhet, de a sportolók biztosak lehetnek abban, hogy vissza fog térni kezelés nélkül. Egy komolyabb szalag szakadásnál a talp feldagadhat és érintésre is érzékennyé válik.

A sarokcsont kinövés pontosan az, amit a név sugall. A sarokcsont kinövése, amelyet kalcium felgyülemlés okoz a sarokcsont alatt. Ez gyakran akár egy centi nagyságúra is növekedhet. Habár a sarokcsont kinövés nem mindig fájdalmas, könnyen előjöhet és rosszabodhat akkor, amikor súlyt helyezünk a sarokra. Ebben nagyban különbözik a plantar fasciitis-tól, mivel ott a fájdalom pont ilyenkor enyhül.

Mi okozza a fájdalmat?

Míg egy csontszerű kidülledés a láb puha részein sokkal fájdalmasabbnak hangzik, mint egy szakadás egy szimpla ínszalagban, a sarokcsont kinövések mégis gyakran fájdalom mentesek. A sarokfájdalom, amit sok sportoló gyakran érez és csontkinövéssel azonosít, valójában a plantar fascia gyulladásának a következménye. Mivel a plantar fascia a talp egész területén átível, ezért a fájdalom és gyulladás bárhol megtörténhet. De  a szakadások leggyakrabban a sarok közelében fordulnak elő.

Miből ered a probléma?

Habár két különböző típusú elváltozásról beszélünk, miért tévesztik ennyire össze őket? Az egyszerű válasz a fájdalom diagnosztizálásánál keresendő. A legtöbb sportoló, aki lábfájdalomtól szenved, először a háziorvost látogatja meg. Ahhoz, hogy megtalálják a sérülés okát,  elsőként röntgent készítenek, hogy meggyőződjenek arról, hogy a sérülést nem egy repedés vagy törés okozta. Egyértelmű, hogy egy 1 centis csontkinövés a sarokban jobban látszik a röntgenen, mint egy szakadt szalag és így könnyebben is hibáztatható a fájdalomért.

Kezelés

Habár a plantar fasciitis és a sarokcsont kinövés két különböző betegség, gyakran ugyanúgy kezelik őket. A fő szempont a gyulladásban lévő terület tehermenetsítése azért, hogy a regenerálódás minél előbb bekövetkezhessen. Érdemes megemlíteni, hogy a krónikus sarokcsont kinövésnél akár műtétre is szükség lehet. Azonban a plantar fasciitis műtétek nélkül is helyre jön.

A Mueller Sports Medicine különböző termékeket kínál a talp tehermentesítésére, és ezáltal a fájdalom enyhítésére, nézz szétwebshopunkban a különféle lehetőségekért.

Szeretnél még több információt megtudni? Vedd felvelünk a kapcsolatot.