Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
2
9
9
5
9
Röplabda
2017.10.12 13:28

A leggyakoribb röplabdás sérülések: rándulások, gyulladások, szakadások

A leggyakoribb röplabda sérülések olyan testrészeket szoktak érinteni, mint az ujjak, a boka és a térdek. Nézzünk át néhányat ezek közül, hogy Te is gyorsan fel tudd ismerni, mi lehet a baj, ha Te, vagy valamelyik csapattársad lesérültök.

Bokaficam/rándulás

Egy bokaficam vagy rándulás gyakori a röplabdánál a folyamatos ugrálás és gyors, hirtelen irányváltoztatások és forgások miatt. Ha fájdalmat érzel a bokádban, de még nem lépett fel komolyabb sérülés, a legjobb, amit tehetsz,  hogy pihenteted a lábad, és hogy minimalizáld a sérülés kockázatát, használj bokavédőt edzés közben. Ha nem múlik el a fájdalom néhány nap után, lehet, hogy már valami komolyabb baj történt, ilyenkor pedig mindenképp érdemes orvoshoz fordulnod.

 

 

Keresztszalag/ACL sérülés

Ez a sérülés leggyakrabban akkor történik, amikor ugrás után rosszul landolsz a lábadon. Ha úgy érzed, hogy megpattant a térdedben valami, utána pedig elkezd fájni, akkor ez a rándulás, de akár az elülső keresztszalag szakadásának is a jele lehet. A teljes regenerációhoz ez esetben lehet, hogy műtétre lesz szükség. Ha még nem történt meg a baj, érdemes térdvédőt használnod azért, hogy minél stabilabban tarthasd ezt az érzékeny pontodat.

 

Ujjficam

Egy másik nagyon gyakori sérülés röplabdásoknál, az az ujjficam. Ha már megtörtént a baj, nézd meg, hogy be tudod-e hajlítani az ujjadat, vagy sem. Ha egyáltalán nem tudod behajlítani, akkor valószínűleg komolyabb sérülésről van szó. Úgyszintén itt is kerüld el egy ideig az olyan mozgásformákat, amelyek bármilyen szinten is terhelik az ujjadat és kérd egy szakértő segítségét. Ha csupán merevnek érzed, az ujjad, de tudod hajlítani, egy kis jég segíthet enyhíteni a fájdalmadon vagy duzzanaton.

 

Krónikus Íngyulladás

A röplabdázás gyakran okozhat patelláris tendinitis-t, azaz krónikus íngyulladást (az inak gyulladása, amely összeköti a patellát vagy térdet a sípcsont tetejével).  A kezelést kezdd jegeléssel és hagyj fel a röplabdázással egy ideig. Ha a fájdalom nem múlik el, vagy rosszabb lesz, ideje orvoshoz menni.

 

Amennyiben bármilyen további kérdésed felmerül, vagy nem vagy benne biztos, hogy pontosan milyen védőfelszerelés lenne megfelelő számodra, vedd fel velünk a kapcsolatot.