Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
0
5
6
0
3
0
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.01.04 19:09

A legjobb és legrosszabb jóga pózok térdfájásra és térdízületeid erősítésére

A térdfájásod kezelése sokféle formában történhet. Néhány ember számára elég csupán a pihenés, egy kis életstílus váltás és új, kíméletesebb edzés formák bevezetése. Súlyosabb fájdalomnál vagy egy komolyabb sportsérülésnél azonban műtétre is szükség lehet.

Azonban bárki, aki enyhe, de annál irritálóbb fájdalomtól szenved, kipróbálhat néhány hasznos dolgot, hogy segítsen a panaszán. Az egyik, ami hatékonyan segíthet a fájdalmadon, az a jóga. Ha olyasmit keresel, ami nem csak fájdalomcsillapító, de meg is erősíti is a térd ízületeid, próbálj meg egy pár jóga pózt, ami segíteni fog rajtad. A végén arra is kitérünk, hogy melyik jóga póz nem jó a térdednek és hogy melyikeket kerüld.

 


A megfelelő jógapózok:

A híd póz: Ez valószínűleg nem a legelső póz, amire gondolnak az emberek, amikor a térdízületek erősítéséről és kíméléséről van szó. Szerencsére azonban ez a póz tényleg segít a térdednek, ezen kívül sok más testrészednek is, beleértve a felsőtest izmokat és a nyakadat is. Amikor a híd pózt csinálod, a comb és fenék izmaidat erősíted, így nyújtva jobb támaszt a térdeidnek. A plusz előnye ennek a póznak az az, hogy megdolgoztatja a térd és comb körüli szalagokat. Ha ezek a szalagok nincsenek egészséges módon megmozgatva, akkor ellazulnak és ez térdfájáshoz vezethet.

 

 

A szék póz: A szék póz a jóga alapja, és az egyik alap póz, amikor legelőször elkezded a jógázást. Könnyű és viszonylag hamar el lehet sajátítani, elsősorban az alsó testizmokat erősíti, beleértve a lábszárat, a csípőt és a combokat. És amikor ezek az izmok megerősödnek, akkor a térdnek könnyebb dolga lesz és kisebb terhet fog cipelni. Hogy meg tudd tartani ezt a pózt, először rakd egymás mellé a lábaidat vagy úgy, hogy érintkeznek, vagy úgy, hogy néhány centire vannak egymástól. Aztán lassan ereszkedj lefelé, mintha egy székre szeretnél leülni. Emeld fel karjaid és tartsd meg magad előtt. Fontos, hogy ne legyen a térded a lábujjad előtt. Az általános szabály az, hogy lásd az összes lábujjad, amikor ezt a pózt tartod. Legyen a gerinced kinyújtva, a hátad legyen egyenes és mellkasod legyen előre legyen kitolva.

Sas póz: Amikor meglátod ezt a jóga pózt, lehet, hogy húzni fogod a szád a komplexitásán, és meg leszel győződve arról, hogy kezdőként ezt semmiféleképpen sem tudod megcsinálni. De ne hagyd, hogy a kinézete eltántorítson tőle. Habár ez egy középszíntű gyakorlat, amit egy kis tapasztalat után érdemesebb kipróbálni, ez az egyik legjobb póz a térd fájdalomra. Ez a póz a térd helyzete miatt véd mindenféle megterheléstől, emellett mégis megnyújtja és megdolgoztatja a lábszárakat és a combokat. Amikor a lábszárban és combban lévő izmok megerősödnek, akkor a térdízületek jobban vannak védve.

Magas lendülés: Ez a póz elsősorban az alsó tested mozgatja meg a csípő, a fenék meg a combizmok erősítése játszik főszerepet ezen gyakorlat során. Azért fontos póz azoknak, akik a térdüket szeretnék erősíteni, mert sokféle hat pozitívan a térdre. Először is megerősíti a térd körüli izmokat, így több alátámasztást nyújt. Másodszorra, az ehhez a pózhoz szükséges egyensúly javít az egyensúlyérzékeden, ami egy erős, egészséges térdhez szükséges. Hogy megtartsd ezt a pózt, szedj elő egy jóga matracot és állj elé. Innen nyújtsd hátrafelé a jobb lábad, a balt pedig tartsd meg 90 fokos szögben. Mikor már egyensúlyban vagy, nyújtsd előre és a fejed fölé a karod. Told előrefele a mellkasod, közben tartsd a karjaid a helyükön anélkül, hogy összezárnád, és ha elég magabiztos vagy már, enyhén hajlítsd meg a hátad. Akiknek feszülnek a combizmaik, azok először kezdjék úgy, hogy a hátsó lábat csak egy kicsit hajlítják meg. Ez le is fog venni egy kis terhet a térdekről. Amikor már megcsináltad ezt a pózt az egyik oldalon, (és kb 30 másodpercig megtartottad), cseréld fel a lábaid.

A rossz jóga pózok:

Teve póz: Ha olyan pózt keresel, ami segíteni fog a térdfájdalmadon, nem valószínű, hogy ezt az amúgy is nehéz pózt fogod kipróbálni. Azonban érdemes megemlíteni, mert ha ezt éppen akkor végzed, amikor gyengék vagy fájnak a térdeid, akkor valószínű, hogy ettől csak rosszabb lesz. Ezt a pózt úgy hajtják végre, hogy először rátérdelnek a matracra és a föld felé hajlítják a hátat, a mellkast pedig felfelé tolják ki. Ezután megfogják a bokákat és ebben a pózban tartják magukat a gyakorlatot végzők. Az a probléma ezzel a pózzal, hogy olyan sok terhet helyez a térdre, hogy további irritációt vagy gyulladást okozhat. Ha nem fáj a térded, de mégis védeni szeretnéd, akkor változtass ezen a pózon azzal, hogy felgurítod a matracot, hogy megfelelően alátámasszon.

Kicsavart háromszög: Ennél a jóga póznál az egyik lábat a másik elé rakják, aztán a jobb karral a padló felé nyúlnak, a ballal pedig a plafon felé, így egy kicsavart pózt alkotva. Mialatt ez a gyakorlat sokféleképpen hasznos, nem tesz jók annak, akinek fáj a térde. Mivel ki kell közben nyújtani a lábat, így megterheli a térdeket és fájdalmat, valamint gyulladást is okozhat. Ha gyakran jógázól és ez a póz része a gyakorlatodnak, ügyelj a térded helyzetére és ne nyújtsd ki teljesen a térdeid.

 

A legjobb természetesen az, ha a fájdalom elkerül bennünket. Ehhez mindenképpen szükséges védőfelszereléseket használni sport közben – a Neked megfelelő termékhez nézz szét Mueller Sports Medicine védőfelszereléseink között.

Webáruház készítés