Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
5
8
4
2
3
Partnereink
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.03.02 15:16

Ágyéki izomsérülés kezelése

Az ágyéki izom sérülése alapból véve súlyos, az érintett izomok testedben játszott szerepe miatt. Itt van néhány opció arra, hogy mit tegyél egy ágyéki sérülés után annak érdekében, hogy hamar elmúljon a probléma és gyorsan visszatérhess a sportolásba.

Ágyéki sérülés beazonosítása:

A sérülés beazonosítása nyilvánvalóan a legfontosabb része a gyógyításnak. Néhány tünet, ami ágyéki sérülésre utalhat:

 

-Érzékenység: Ha az ágyéki területed, vagy bármilyen más terület a combod belső részén érzékeny vagy fáj, akkor az könnyen egy ágyék sérülés tünete lehet, amit főleg 'ágyék húzódásnak’ neveznek. Ezt mindenképp érdemes megnézetni.

-Nehezen mozgatható térd: Ha nehezen megy vagy fáj a térdek egymáshoz felé összehúzása, akkor meghúzhattad az ott lévő izmot, ezért érezhetsz merevséget és fájdalmat ezen mozgás esetén. Ugyanez az eset, amikor fáj a térded felhúzása.

-Kattogás vagy pattanás: Ha azt érzed, hogy egy mozdulatnál valami kiugrik a helyéről vagy egy irányba megrándul és fájdalmat érzel utána, érdemes megnézni, hogy van-e bármilyen sérülés.

 

A sérülés olykor csak enyhe fájdalommal kezdődik és nem korlátozza a mozgásod. Csupán azt jelzi, hogy óvatosnak kell lenni és vissza kell fogni a mozgást, akár ki is lehet hagyni néhány napig. Ha erősebben fáj és nem tudsz erőt kifejteni az adott területen, akkor az már egy súlyosabb foka a sérülésnek és elég komoly ahhoz, hogy visszafogd magad a mozgás tekintetben és elmenj az orvoshoz.

Ha nagyon erős fájdalmat érzel és elveszted az izmok mobilitását az érintett területen, akkor lehet, hogy elszakadt valami, ilyenkor viszont ajánlatos azonnal korházba menni.

 

 

Mit tegyél rögtön a húzódás után?

Amint úgy érzed, hogy meghúztad az ágyék izmodat, azonnal hagyd abba, amit csinálsz. Ez elsősorban komolyabb, nagy intenzitást igénylő sportokra vonatkozik. Ez frusztráló lehet, de ha hamar szeretnél újra sportolni, akkor tényleg érdemes a sérülés kezelésére koncentrálni. Az ágyéki sérüléseket nem szabad könnyedén venni.

Különösen fontos először pihentetni a húzódást, főleg ha az ágyékban lévő izmok túlságosan meglettek nyújtva és erőltetve. Ha elszakad az izmod, az gyulladást és erős fájdalmat okozhat, azonkívül a működésében is zavar lehet.

Lehetséges elkerülni egy komolyabb sérülést, ha azonnal leállsz, amikor húzódást érzel az adott területen. Nyilvánvalóan fontos egyenesen az orvoshoz menni, ha annyira rossz, hogy nehezedre esik a járás. Egy másik figyelmeztető jel lehet még az is, hogyha nagyon erős a fájdalom, és lüktet még akkor is, amikor nem csinálsz semmit, vagy felébreszt alvás közben.

Jegelj először

A jegelés az egyik első dolog, amit egy ágyéki sérülés után azonnal kell alkalmaznod. A duzzadás gyakran probléma egy ilyenféle sérülésnél, ezért az ágyékod körüli jégtömlő vagy akár egy jeges törülközőbe csavart műanyag palack is segíthet megakadályozni, hogy akut legyen a sérülés. Ez a fájdalom kezelésében is segít. Valójában bármi jó, ami hideg, amíg nem raksz hideg műanyagot vagy jeget közvetlen a bőrödre.

 

Kompresszió

Van olyan opció, amit ágyék tapasztásnak neveznek, ami segíthet enyhíteni a fájdalmon és ezzel egy időben akadályozza, hogy felduzzadjon a terület. Miután lehűtötted a területet jéggel, szorítsd le kompressziós kötéssel, aztán rakd vissza a jeget. Fontos, hogy ne sérüljön meg újra a terület akár csak egy kis sétától is. Amikor enyhül a fájdalom a módszer hatására, valószínűleg a duzzadás is enyhülni fog. Ezen a ponton visszatérhetsz a könnyebb edzésekhez. Nyilvánvalóan fontos nem túlhajszolni magad.

 

Más módszerek

Azt is szokták ajánlani, hogy szedj nem szteroid gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítót. Ennek az egyik elterjedt fajtája az ibuprofen. Ez segíteni fog a duzzadás visszahúzásában és a fájdalom enyhítésében is. Fontos nem túlzásba vinni, mivel a hosszú távú használata ezeknek a gyógyszereknek problémát okozhat. A cél az, hogy csak akkor használd, amikor szükséged van rá.

 

Ágyék nyújtás

A nyújtás kritikus pont a gyors felépüléshez, de ezek egyben olyanok gyakorlatok, amiket nagyon óvatosan kell elvégezni. Ne próbáld ezt ki, amíg meg nem gyógyult a sérülés és már nem érzel jelentős fájdalmat amikor mindennapi dolgaid végzed.

Egy hagyományos nyújtása az ágyék izmoknak: nyomd össze a talpaid aztán lassan told be magad felé. Fontos óvatosnak lenned, amikor ezt a mozdulatot csinálod és csak akkor próbáld meg, amikor biztosan meggyógyult valamennyire a tested. Ha fájdalmat érzel bármilyen ponton, azonnal meg kell állnod és egy másik napon újra próbálni. Ne erőltesd túlságosan, vagy különben újra megsértheted a területet.

 

Sportba való visszatérés

Az ágyéki izom sérülésre azt ajánlják, hogy lassan térjünk vissza az adott tevékenységbe. Különösen fontos, hogy megbizonyosodj, hogy tudod mozgatni a lábaid és különféle mozdulatokat el tudsz végezni a csípőnél, leginkább fájdalom és duzzadás jele nélkül. Nagyon fontos viszont, hogy az orvos tanácsát kövesd azon a téren, hogy mikor kezdj újra sportolni. Ha biztos vagy abban, hogy nincs fájdalom vagy merevség és teljesen tudsz mozogni már egy bizonyos ideje, akkor lehet, hogy már nem annyira fontos az orvos tanácsa, de persze ez sosem árt. Azt tanácsolják, hogy mindig a fájdalmat használjuk alapul ahhoz, hogy tudjuk, hogy mennyire lehet erősíteni vagy nyújtani. Ne legyél túl agresszív, különben megkockáztatod, hogy újra megsérülsz, de ne is legyél túl félénk, különben elgyengült és merev izmokkal kell újra sportba állnod.

 

Több információért valamint megfelelő gyógy-és védőfelszerelésekért nézz szét Mueller Sports Medicine termékeink között!