Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
7
3
0
6
9
1
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.08.28 16:47

Az ágyéki izom sérülése

Az ágyéki izom sérülése gyakran komoly problémát jelent, mivel ez az izom fontos szerepet játszik mozgásunk során. Jelen cikkünkben bemutatunk néhány tippet azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk egy ágyéksérülés után annak érdekében, hogy minél előbb visszatérhessünk a sportoláshoz.

Ágyéki sérülés tünetei:

A sérülés beazonosítása nyilvánvalóan a legfontosabb része lesz a sérülés súlyosságának megállapításában. Az ágyéki sérülés jelei a következők lehetnek:

 

 

Sajgás: Ha az ágyék vagy comb belső része sajog, érzékeny vagy fáj, akkor az egy ágyéki sérülés jele lehet, leginkább egy rándulásé. Ilyenkor érdemes megnézetni a problémát egy orvossal.

A térd nehezen mozog: Ha problémáid vannak a térdeid összehúzásával, vagy ha fájdalmat érzel mozgatás közben, lehetséges, hogy megnyújtottad az ágyéki izmot. Ugyanez az eset, ha térdemelés közben érzel fájdalmat ezen a részen.

Kattogás: Ha úgy érzed, hogy a térded kattog vagy különböző irányokba kiugrik egy bizonyos mozdulat közben és netán még fájdalmat is érzel, ilyenkor is érdemes megnézetni, hogy van-e ágyéki sérülés.

 

A sérülés általában először enyhe fájdalommal kezdődik és nem korlátozza a mozgást. Ez azt jelzi, hogy legyünk óvatosak és akár hagyjuk is ki a mozgást néhány napra, de többre talán ne. Ha erősebb fájdalmat tapasztalsz és gyengeséget érzel, az a második fokozat jele lehet, ami elég komoly ahhoz, hogy leállj és orvoshoz menj.

Ha erős fájdalmat érzel és erősen korlátozódik az izmaid mozgása, előfordulhat, hogy elszakítottál valamit, ami esetben azonnali orvosi segítségre lesz szükséged. Ezek az általánosan elfogadott három fokozatai az ágyéki sérülésnek.

 

Ágyéki sérülés után:

Amint rándulást érzel az ágyékod környékén, azonnal hagyd abba a mozgást. Ez különösen fontos megerőltető sportoknál. Lehet, hogy frusztráló, azonban ha gyorsan vissza szeretnél térni a sportoláshoz, feltétlenül szükséges odafigyelni a sérülésre. Az ágyéki sérülést nem szabad elbagatellizálni.

Kiemelten fontos a pihenés, ha az ágyéki izmokat túlnyújtottuk. Ha elszakad egy izom, az gyulladást és erős fájdalmat is okozhat, emellett a funkcionalitás elvesztését.

Nyilvánvalóan fontos egyenesen az orvoshoz menni, ha akkora fájdalmat érzel, hogy nem tudsz járni. Egy másik figyelmeztető jel még, ha még akkor is lüktető fájdalmat érzel, ha nem csinálsz semmit, vagy ha olyan erős a fájdalom, hogy nem tudsz aludni.

 

Jegeljünk

A jegelés az egyik első dolog, amit tenned kell egy ágyéki sérülés után. A feldagadás gyakran jelent problémát ennél a fajta sérülésnél, ezért tekerjük körbe az ágyék környékén a lábat jégtasakkal vagy törülközőbe tekert jeges palackkal, hogy ne váljon a sérülés akuttá. Ez egyben a fájdalmon is segíteni fog. Valójában bármit felhasználhatsz, ami hideg, amíg nem rakod közvetlenül a jeget a bőrödre.

Kompresszió

A másik opciót un. ágyék tapasztásnak nevezik, ami segíthet a fájdalom és a duzzadás enyhítésén. Amint lehűtötted a területet jéggel, kezdd meg a kompressziós tekerést, majd rakjál fel jeget újra. Fontos, hogy vigyázz arra, hogy a terület ne sérüljön meg még egyszer. Amikor enyhül a fájdalom, az azt jelzi, hogy valószínűleg a dagadás is nyugszik. Ilyenkor visszatérhetsz a könnyű edzésekhez. Persze fontos nem megerőltetni magadat.

Egyéb lépések

Javasolt még ezen kívül a nem-szteroid gyulladáscsökkentők szedése. Ennek egyik gyakori formája az ibuprofén, amely segíteni fog még a duzzadással és fájdalommal együtt járó problémákon is. Fontos nem túlzásba vinni a szedését, mert a gyulladáscsökkentők elhúzódott szedése problémát okozhat az ágyéki és más sérüléseknél. A cél legyen az, hogy csak akkor szedd, amikor feltétlenül szükséged van rá.

Ágyéki izmok nyújtása

Az izmok nyújtása kritikus, ha gyors gyógyulást szeretnél. Azonban ezeket a gyakorlatokat óvatosabban kell elvégezni, mint a többi fajta mozgást, mert könnyen megsérülhet újra a problémás terület. Ne próbáld ezt ki amíg nem csökkent a duzzadás és már nem érzel annyi fájdalmat a mindennapokban.

A klasszikus nyújtásnál nyomjuk a talpainkat egymásnak, majd lassan húzzuk magunk felé. Ismét fontos megemlíteni, hogy legyünk óvatosak ennél a mozdulatnál és csak akkor próbáljuk meg, amikor már biztosak vagyunk benne, hogy meggyógyult valamennyire a testünk. Ha fájdalmat érzel, azonnal hagyd abba a mozgást és próbáld újra akkor, amikor jobban vagy. Vigyázz, hogy ne sérüljön meg újra a terület.

 

A sportba való visszatérés

Általában azt ajánlják az ágyéksérüléseknél, hogy különösen lassan térjünk vissza a sportoláshoz. Kifejezetten fontos figyelni arra, hogy mennyire tudjuk mozgatni a lábunkat és a csípő környékét fájdalom vagy látható duzzadás nélkül. Meg kell említeni viszont, hogy kövessük az orvos tanácsát azzal kapcsolatban, hogy mikor térjünk vissza a sportoláshoz. Általános szabályként használjuk a fájdalom erősségét, hogy tudjuk, mennyire bírjuk az erősítő és nyújtó gyakorlatokat. Ne legyünk túl agresszívak, mert újra megsérülhetünk, de ne is legyünk túl gyengédek, különben elgyengülhetnek az izmaink és lassabban gyógyulhatunk, mint ahogyan akarjuk.

 

Több információért, valamint a sérülések megelőzését segítő védőfelszerelésekért vedd fel velünk a kapcsolatot.

Webáruház készítés