Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
6
1
2
1
3
9
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.12.27 09:29

Az ujjficam kezelése

Az ujjrándulást nem számítják súlyos sérülésnek, mégis ez az egyik leggyakoribb sport közbeni sérülés. Bármilyen sport közben megtörténhet, és érdemes komolyan venni a sérülést. Az ujj általában akkor rándul meg, ha erős ütés éri az ujjhegyet. Olyan sportok közben a leggyakoribb, ahol a kezet erős ütés érheti egy mozdulat közben (például kosárlabda). Érzésre olyan, mintha ’benyomódott’ volna az ujj, azonban valójában az ujjban lévő ínszalag sérül meg ilyenkor.

Kezelése

Az ujjrándulás általában nem súlyos és otthon is kezelhető, emiatt a legtöbb sportoló nem is foglalkozik vele. A leggyakrabban használt, téves ’kezelés’ ilyenkor az ujj megrántása, hogy enyhüljön a kellemetlen, ’nyomó’ érzés. Azonban semmilyen körülmények közt nem szabad ezt alkalmazni, mivel ezzel a mozdulattal elszakíthatjuk az ínakat vagy akár ki is ficamíthatjuk az ujjbegyet.

A RICE (jegelés, pihentetés, kompresszió, felpolcolás) a legjobb kezelés ilyenkor. Először érdemes bejegelni az ujjat 15 percre, hogy enyhüljön a duzzadás, majd 15 percig pihentetni és megismételni újból, egészen addig, míg nem enyhül a fájdalom.

Ezt követően érdemes sínbe helyezni az ujjat, ami a helyén fogja tartani. Bármelyik gyógyszertárban lehet sínt venni, de sok atlétikai elsősegély csomagban is megtalálhatóak.

Végül, de nem utolsó sorban, tartsuk az ujjunkat a szív szintje felett, hogy a felgyülemlett folyadék és vér gyorsan ki tudjon ürülni a területről.

 

 

Mikor forduljunk orvoshoz?

Hat deformitást látsz az ujjadon, például véraláfutást, vagy nem tudod mozgatni az ujjad, azonnal orvoshoz kell menni. Ezek valószínűleg egy komolyabb problémának a tünetei, amely lehet akár  törés is. Ha nem kezeljük azonnal, komoly maradandó problémák is kialakulhatnak, például mozgásfunkció vesztés.

Még ha nem is vagy biztos abban, hogy megrándult az ujjad, akkor is ajánlott orvoshoz fordulni, különösen akkor, ha napokkal később még mindig duzzadtnak látod.

 

Prevenció

Vannak olyan sportok, amik közben  könnyen megsérülhet az ujj. Mint minden testrész, ha egyszer megsérül, az ujj is hajlamos lesz az újbóli megsérülésre. Azonban létezik pár megoldás, amivel meg lehet előzni a sérülést: viselj kesztyűt vagy kössed be a kezedet sport közben. Ezen kívül léteznek még olyan spray-ek is, amik szárazon tartják a kezet, így jobban meg lehet ragadni a labdát a kezünkkel.

Ha már nagyon sokszor megrándult az ujjad, ezek a prevenciós technikák kihagyhatatlanok az ín védelmére és ficam vagy törés elkerülésére.

Megsérült az ujjad? Vedd fel velünk a kapcsolatot és segíteni fogunk a kezelésben és prevencióban, hogy ne kelljen többet a padon ücsörögnöd.

Webáruház készítés