Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
5
8
4
4
0
Partnereink
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2021.12.08 14:59

Bokasérülés – 5 gyakori tévhit a kezeléssel kapcsolatban

Gyakran egy rossz mozdulat is elég a bokasérülés elszenvedéséhez. Akár a lépcsőfokokat nézted el, akár az edzés előtti bemelegítés maradt el, egy biztos: a segítőkész barátoktól kezdve egészen a lelkes internetes fórumozókig sokan sokféle tanáccsal látnak el ilyen helyzetben. Míg néhány javaslat teljesen ártalmatlan vagy akár még hasznos is lehet, mások többet árthatnak, mint gondolnád. 

Tegyünk rendet a kérdésben: melyek azok a tanácsok, melyeket gyakran hallunk bokasérülés esetén, de valójában egyáltalán nem jótékonyak?

1.) Bokasérülés esetén is sportolj tovább nyugodtan

 

Bokasérülés elszenvedése esetén néhány sportolónak az az elképzelése, hogy a fájdalom elviselése erősebbé teszi őket: ha rákényszerítik a sérült bokát a további mozgásra, akkor az ezáltal erősebb lesz. 

Ez sajnos nem igaz. 

Ha sérülten használod a bokádat, az gyengíti az ízületeket, megnyújthatja, meggyengítheti, vagy akár el is szakíthatja az ínszalagokat. Ezáltal a sérült terület még instabilabbá válhat. Sajnos a fenti „módszer” tehát még súlyosabbá tehet olyasvalamit, ami kezdetben csak egy egyszerű húzódásnak indult. Egy instabil boka botláshoz, eséshez, sőt, akár csonttöréshez is vezethet. Így ahelyett, hogy csak néhány játékból esnél ki, akár az egész szezonból is kikerülhetsz!

További tévhit a bokasérülés kapcsán, hogy vissza lehet térni a megszokott tevékenységekhez, amint a fájdalom alábbhagy. Ez szintén nem igaz. Lassan kell visszaszokni a megszokott kerékvágásba, komoly bokasérülés esetén pedig különösen oda kell figyelni!

boka-serules

Bokasérülés esetén lassan kell visszaszokni a szokványos tevékenységekhez!

2.) Nem kell orvoshoz fordulni, elmúlik majd magától

A fentiekből következik a második leggyakoribb tévhit, mely szerint bokasérülés esetén felesleges orvoshoz fordulni. A bokasérülés kezelése ilyen esetekben kimerül 1-2 napos pihentetésben, esetleg jegelésben.

 

Ez hatalmas hiba, hiszen a kibicsaklott boka sokféle sérülést jelenthet. Sérülhet az ín, a szalag vagy a csont is. Húzódás esetén az izmok és az inak túlterhelés vagy túlnyújtás miatt sérülnek. Bokaficamról akkor beszélünk, ha a szalagok hirtelen vagy hosszú távú, folyamatos, túlzott nyújtás során a normális mértékűnél jobban kitágulnak. Rosszabb esetben ez akár szalagszakadást is jelenthet! Íngyulladás esetén pedig a szalagok gyulladásáról beszélünk. Végül a bokatörés vagy bokarepedés tünetei akkor észlelhetők, amikor a sípcsont, a lábszárcsont és/vagy az ugrócsont megreped vagy eltörik a három csont találkozásánál. Ilyenkor a csontoknak össze kell forrniuk, így hosszabb gyógyulási folyamatra számíthatunk. Érdemes továbbá azzal is tisztában lenni, hogy a bokasérülés trombózis okozója is lehet bizonyos esetekben!  

 

A bokasérülés tünetei tehát nem mindig egyértelműek. A bokatörés és a ficam például olyannyira hasonló tüneteket produkálhat, hogy csak orvosi vizsgálattal állítható fel a pontos diagnózis!

 

Éppen ezért alapvető, hogy erőteljes fájdalom, jelentősebb duzzanat, illetve terheléskor vagy mozgáskor jelentkező nehézség esetén a bokasérülést orvos is lássa. Ez azért is fontos, mert a megfelelő kezeléssel a bokasérülés gyógyulási ideje is jelentősen csökkenhet!

3.) Bokasérülés esetén ne mozogj

Ha egyáltalán nem használjuk a sérült bokát, az az érem teljesen másik oldala a „fájdalommal sportolni” filozófiával szemben. Hogy meddig és mennyit érdemes a bokát pihentetni, az valójában a bokasérülés súlyosságától függ. 

Ahogy fentebb is említettük, egy orvos felkeresése könnyen segíthet a diagnózis felállításában. Egy enyhébb bokaficamnál például az orvos valószínűleg engedélyezi, hogy 3 napon belül ismét terhelhessük a bokánkat. Súlyosabb ficamnál egy rögzítősínt kaphatunk, hogy a bokát stabilan tartsuk. Elképzelhető, hogy mankó használatát is javasolni fogják.

Fontos tudni azonban, hogy még egy eltört vagy egyéb úton súlyosan sérült bokával sem valószínű, hogy az orvosod az egész napos üldögélést fogja előírni. A boka használatának teljes elkerülése ugyanis a végleges gyógyulásig merevséget vagy egyéb problémákat okozhat, ami még nehezebbé teszi a rehabilitációt. 

Így sok esetben a bokasérülés utáni gyógytorna a megfelelő megoldás. Ez kezdetben jelenthet olyan terápiát, ahol csak korlátozottan használhatod majd a bokádat egy szakértő jelenlétében. Sőt, az is lehet, hogy az első néhány alkalommal nem is fogsz egyáltalán súlyt helyezni rá. Ne csüggedj: ezek az alkalmak a gyors és zökkenőmentes gyógyulásodat szolgálják!

4.) A bokasérülés elkerülhetetlen

Sajnos valóban vannak emberek, akik hajlamosabbak bokaficamra vagy egyéb bokasérülésre. Ha Te is ebbe a csoportba tartozol, van viszont egy jó hírünk: sok mindent tehetsz azért, hogy csökkentsd a sérülés esélyét! Íme:

  • Viselj bokavédőt, amikor nehéz fizikai munkát végzel. 
  • Viselj kényelmes cipőt, ami alkalmas az adott tevékenységre. Bizonyosodj meg arról, hogy a cipő jó állapotban van. Kerüld az olyan lábbelik viselését, melyeken a sarok oldala kopott.
  • Eddz rendszeresen és táplálkozz egészségesen, hogy jó formában maradj!
  • Kerüld a fizikai munkát, amikor fáradt vagy, vagy fájdalmad van. Ha új sportba kezdesz, mindig fokozatosan szoktasd hozzá a testedet az új mozgásformához!
  • Amikor lehetséges, fuss egyenletes felszínen. 
  • Kerüld a nedves felületeken való futást.
  • Ha megsérült a bokád, bizonyosodj meg arról, hogy rendesen meggyógyult, még mielőtt újra intenzív mozgásba kezdenél.

Ugyan a fenti tippek kiemelt szerepet játszanak a bokasérülés elkerülésében, fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is érhet sérülés. Például, ha előzőleg kificamítottad már a bokádat vagy volt más bokasérülésed, sajnos nagyobb valószínűséggel fogsz újra bokaficamot kapni. 

Továbbá az olyan sportokban, ahol futni, ugrani kell, illetve gyorsan kell irányt váltani, úgyszintén nagyobb eséllyel fordul elő bokasérülés. Ilyen a foci, a tenisz, a kézilabda vagy a kosárlabda. 

Ilyen esetekben fontos, hogy csiszolj a technikádon és a megfelelő felszereléssel óvd bokádat egy újabb sérüléstől!


5. Bokasérülés esetén jót tesz a meleg víz

Míg a meleg víz jó érzés lehet a sérült bokának, egyúttal a véráramlat is megnő a területen, ami tovább növesztheti a duzzadást. Míg a melegségnek megvan a helye a boka merevségének és fájdalmának oldásában, érdemes addig várni vele, amíg le nem megy a duzzadás. Egy doktor segíthet annak megértésében, hogy mikor helyénvaló a hővel való kezelés.

Míg a meleg víz jól eshet bokasérülés esetén, egyúttal a véráramlást is fokozza, ami még nagyobb duzzanatot eredményezhet. A melegnek természetesen megvan a helye a boka merevségének és fájdalmának oldásában, érdemes addig várni vele, amíg le nem megy a duzzanat. 

Ahhoz tehát, hogy a bokasérülés, bokaficam kezelése helyesen történjen, érdemes ebben a kérdésben is megfogadnod orvosod tanácsát! Természetesen közvetlenül a baleset után, addig, amíg hirtelen azt sem tudod, bokasérüléssel hova kell menni, ki tud elvinni, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat.

                 1.) Pihentesd és jegeld a bokád

Először is, ha bokasérülés ért, azonnal fejezz be bármiféle cselekvést, amit éppen végeztél, és pihentesd a bokád. Jegeld továbbá a sérült területet! Ez segít mérsékelni a duzzanatot és fájdalomcsillapítóként is működik. Figyelj azonban arra, hogy a jeget ne közvetlenül a bokádra rakd! Ehelyett tekerd be a jégtáskát egy törülközőbe, így helyezd rá a sérült területre. Hagyd rajta a jeget körülbelül 15-20 percig.

                 2.) Tartsd a sérült területet kompresszió alatt

A fentiek mellett megfelelő stabilitást, támasztást nyújthat egy szorítókötés feltekerése a sérült boka köré. Figyelj arra, hogy a kötés ne legyen se túl szoros, se túl laza!

                 3.) Polcold fel a sérült végtagot

A megemelés a bokasérülés otthoni kezelésének utolsó fázisa. Polcold fel a sérült bokádat egy székre úgy, hogy magasságban a szív felett legyen. Rakhatsz egy párnát is a boka alá, hogy kényelmesebb legyen. A felpolcolás segíthet a duzzanat és a fájdalom csökkentésében.

Természetesen, ha a boka nyilvánvalóan törött vagy egyéb módon súlyosan sérült, semmiképpen sem érdemes az időt vesztegetni: ilyenkor a legjobb, ha azonnal orvoshoz fordulsz vagy adott esetben mentőt hívsz!

Összefoglalás

Bokasérülés esetén számtalan tanáccsal, tippel találkozhatsz. Érdemes azonban tisztában lenni az alapvető fogalmakkal és a gyógyulási folyamattal, hogy ki tudd választani a javaslatok közül a valóban hasznos gyakorlatokat! 

Kisebb bokasérülés esetén a pihentetés, jegelés, kompresszió, illetve felpolcolás elegendő lehet, amíg el nem jutsz az orvoshoz. Láthatóan súlyos sérülés, nagymértékű fájdalom esetén azonban nem szabad késlekedni! Az orvos egyéb kezelés mellett valószínűleg a bokád pihentetését fogja előírni, illetve gyógytornára is szükség lehet. Hogy legközelebb megelőzhesd a sérülést, érdemes szétnézned Mueller termékeink között, melyek segítenek a sporthoz való visszatérésben, és biztos védelmet nyújtanak számodra az esetleges későbbi bokasérülés megelőzésében is!