Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
0
5
5
9
9
5
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2019.09.15 09:37

Csonthártyagyulladás vagy stressztörés?

A csonthártyagyulladás és a stressztörés a két leggyakrabban elszenvedett sérülés és sajnos elég könnyű a kettőt összetéveszteni. A tüneteik hasonlók, ezért a legkisebb különbség is segíthet egy pontos diagnózis felállításában. Ha éppen lábszár fájdalomtól szenvedsz, de nem tudod megállapítani, hogy pontosan mi is a probléma, a következő cikk biztosan segíteni fog.

Tünetek

A stressztörés tulajdonképpen egy vagy több apró repedés a csontban, amik fájdalmat és nyomásérzékenységet okoznak. A csonthártyagyulladáshoz hasonlóan bármelyik csonttal előfordulhat, de végtagokban gyakrabban jelenik meg. A sportolók eleinte egy kis érzékenységet tapasztalnak, ami pihenéssel javul. Ez az érzékenység általában lokalizált és a legtöbben megtudják mutatni, hogy pontosan hol is fáj a végtagjuk.

A csonthártyagyulladás is úgyszintén fájdalmat és érzékenységet okoz, de ez a fajta fájdalom inkább kisugárzó és az egész csont mentén érzékelhető az izmokban. Sok futó éles fájdalomként írja le a csonthártyagyulladást, míg a stressztörésnél mély, lüktető sajgást éreznek. Ezen kívül a csonthártyagyulladás nem szokott fájdalmat okozni járás vagy ugrás közben. Tulajdonképpen sokan csak sprintelés közben érzékelnek fájdalmat. A stressztörés ezzel ellentétben még kocogás és járás közben is fájdalmat okoz.    

 

Kiváltó okok

A stressztörés egy túlterhelés által okozott sérülés. Az ismétlődő ütések miatt gyorsabban szívódnak fel a csontban lévő sejtek, mint ahogyan a test pótolni tudná őket. Ez gyenge csontokat okoz, amelyek könnyebben törnek el megerőltetés hatására. Azok a futók, akik túlterhelik magukat nagyobb valószínűséggel szenvedhetnek el stressztörést. A nők is hajlamosabbak erre, valószínűleg tápanyaghiány, alacsony kalóriabevitel vagy alacsony ösztrogén szint miatt - ezek mind befolyásolják a csont egészségét és sűrűségét.

A csonthártyagyulladás úgyszintén túlterhelés miatt alakul ki. A fájdalmat a csontokat körülvevő izmokban létrejövő szakadások okozzák. A hirtelen megterhelés miatt az izmok elszakadnak és begyulladnak, ezért ez az állapot nagyon gyakori kezdő futók és olyanok közt, akik hosszú szünet után kezdenek el újra futni, vagy hirtelen nagyobb intenzitással sportolnak. A nem megfelelő cipő viselete is hozzájárul csonthártyagyulladás kialakulásához.

 

Kezelés and Prevenció

Annak érdekében, hogy a lábad teljesen meg tudjon gyógyulni, rögtön abba kell hagyni a futást és pihentetni kell a lábad. Számíts arra, hogy 8-16 hétig egyáltalán nem fogsz tudni futni. Ha túl rövid ideig vagy egyáltalán nem pihensz, még több stressztörés alakulhat ki és a meglévő sem fog egyáltalán meggyógyulni. Miután már eleget pihentél, lassan és óvatosan újra elkezdhetsz futni. Fontos, hogy fokozatosan növeld a futás intenzitását és közben súlyokkal is edz, hogy izmaid erősek maradjanak. És ne felejts el odafigyelni az egészséges, változatos étrendre. Ha a talpboltozatod magas vagy alacsony, vegyél egy neked megfelelő talpbetétet.

A csonthártyagyulladásnak kicsivel több időre van szüksége a gyógyuláshoz. Sok esetben az edzést is lehet folytatni, ha szedsz gyulladáscsökkentőt és kisebb intenzitással folytatod a mozgást. Más esetben viszont több hetes vagy akár hónapos pihenésre is szükség lehet, hogy teljesen elmúljon a fájdalom és gyulladás. Ha fáj a lábad futás közben, ne erőltesd, inkább tarts szünetet és ha később elkezdsz futni, lassan és óvatosan csináld. A legjobb általános szabály az, ha hetente 10 százalékkal növeled a mozgás intenzitását. A csonthártyagyulladás megelőzéséhez fontos még a megfelelő futócipő és a talpbetét is.

Ha futás közben lábszárfájdalmat szoktál tapasztalni, szánj rá időt, hogy megtanuld a különbséget ezek az állapotok közt, hogy a megfelelő kezelést kapd meg. Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy még többet megtudj más sérülésekről is!

Webáruház készítés