Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
0
5
5
9
9
5
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2017.11.27 09:39

Fájdalom csökkentés hideg-meleg terápiával

Ínszalagszakadás, húzódás, rándulás, vagy egyszerű izomláz a végtagokban... Mikor kell alkalmazni az ilyen és hasonló bajokra a hideg gyógymódot, vagy ellenkezőleg, mely esetekben hasznos a meleg? Mindkettő jótékony hatású lehet, de természetesen nem azonos módon, és a sérüléstől, fájdalom jellegétől függően. Íme a specialisták néhány jó tanácsa.

Sportolás közben kificamítottuk a bokánkat, izomzúzódást szenvedtünk, megrándult a vállunk... De a fájdalom gyors enyhítése tekintetében kételyeink vannak: a hideg-terápia különböző eszközeit, vagy inkább a meleg gyógymód-formákat alkalmazzuk? Ha igen, nem árt minél több információval ellátni magunkat e téren. Még ha úgy érezzük is, hogy hatásos a meleg-, vagy a hideg-terápia, indikációjuk változó a sérülés, illetve a fájdalom fajtája függvényében. Nem kérdéses, hogy tévedhetünk az alkalmazást illetően, ezzel inkább növelve a fájdalmat, súlyosbítva a bajt.

 

Íme néhány jó tanács ahhoz, hogyan gyógyítsuk magunkat ilyen esetekben sokkal nagyobb biztonsággal.

 

A meleg-terápia enyhíti az izomösszehúzódást, segít az izomgörcsön

  • Oxigénhez és tápanyaghoz juttatja az izmokat

A meleg-terápia (termoterápia) élénkíti a keringést, mert a véredények fokozatos tágulását eredményezi. Ily módon előmozdítja az izmok jobb oxigén- és vérellátását, továbbá a tápanyagok (glucidok és lipidek) könnyebb eljutását a kívánt helyre, ellazítva az izmokat.

  • segít méregteleníteni

A keringés élénkítése serkenti a tisztító folyamatokat, lehetővé teszi az izomláz, izomgörcs okozta méreganyagok eltávolítását. A melegnek lazító hatása is van: csillapítja az izomösszehúzódást, ami enyhíti a fájdalmat, és így természetesen jobb érzetet kelt a sérült bőrterületen.

 

Mikor hasznos tehát a termoterápia?

Amikor pld. izomlázunk, izomgörcsünk van, vagy nyakferdülést/nyakmerevedést, hátfájást érzünk, illetve derékfájástól (lumbágótól) szenvedünk. Viszont semmiképp se alkalmazzuk, ha vérzés veszélye áll fenn, hogy ne lassítsuk ezzel a véralvadást.

 

Milyen formában alkalmazzuk?

 

  • Melegpárna

Vagy meleg (60 fok fölötti hőmérsékletű) vízbe helyezzük, maximum 5 percig, ill. a csomagoláson lévő utasítás szerint, ezt a (gél) párnát, vagy tegyük mikrohullámú sütőbe, néhány percig, 480 Watt hőfokra állítva. Száraz kötést vegyünk elő, és tekerjük körbe vele a melegpárnát az érintett helyen. A hatás kb. 20 percig tart. Ezt a fajta meleg-terápiát ismételhetjük kétszer-háromszor naponta, a fájdalom mértékétől függően, legalább három napon át. Erre a célra a legjobb választás a Mueller hideg-meleg gyöngyös jégterápia vagy a Mueller Flexibilis hideg-meleg párna lehet. Mint ahogy a nevükben benne is van, ezekkel a termékekkel a hideg kezelés is megoldható, használata rendkívül egyszerű, és a flexibilis változat méretre is vágható, hogy a sérülésre jobban ráhelyezhető lehessen, nem is beszélve hogy újra meg újra felhasználható.

 

 

  • Speciális, géllel töltött önmelegítő párnák

Kb. 40 fokon tartják a bőrt, több órán át. Segítenek a nyakizmok, a hát alsó részének izmai ellazításában. Alkalmazzuk, amíg a fájdalom el nem múlik, de két-három napon túl ne tartson a kezelés. Éjszaka se használjuk, hogy elkerüljük az égési sérülés kockázatát! – figyelmeztetnek a szakemberek.

 

A hideg-terápia javít az ödémán és a vérömlenyen

  • Majdnem azonnali fájdalomcsillapító hatás

Ahhoz, hogy hatékony legyen, a hideggyógymódnak (krioterápiának) gyorsan és jelentősen csökkentenie kell a bőrfelület hőmérsékletét. Kb. negyedórán belül a bőr hőmérsékletének 34 C fokról legalább 15 C fokra kell leesnie. A hideg lassítja az agynak küldött fájdalom-üzenetet, és így azonnal enyhíti a fájdalom-érzetet. Esettől függően, a fájdalomcsillapító hatásnak 30 perctől 3 óráig kell tartania.

  • Erőteljes gyulladáscsökkentő hatás

Izomgyulladás vagy ízületi gyulladás esetén a véredények tágulni kezdenek, ami az érfalat sokkal áteresztőbbé teszi. A folyadék (plazma) beszivárgása a szövetekbe így könnyebben megtörténik, ami ödémát (vizenyőt) okoz. A hideg nemcsak az algogén (fájdalomkeltő és a fájdalmat fenntartó hatású) anyagok termelődését csökkenti, hanem a vérerek átmérőjét is. Egy enyhe kompresszióval és a fájó végtag magasabbra emelésével kombinálva még jobban enyhíthető a puffadás.

Mikor alkalmazzuk a hideg-terápiát?

Izomsérülések (izomszakadás, húzódás, ínszalagszakadás, ficam, rándulás) vagy ízületi problémák, zúzódás (közvetlen ütődés az izmokon), gyulladás (íngyulladás) esetén. A hideg- terápia ajánlott minden sérülésre, amely a vérömleny kockázatával jár. – teszik hozzá az orvosok.

 

Milyen formában alkalmazzuk a hideg-terápiát?

 

Legalább 2 órára tegyük a hűtőszekrénybe a géltasakot. Azután a fájó zónán helyezzük el és tartsuk 20 percen át, miközben tekerjük körbe nedves ruhával, hogy javítsuk a hideg hatását a bőrön. Legyünk elővigyázatosak: sérült bőrre (sebre) soha ne használjuk! Egyébként naponta 3-5 alkalommal alkalmazhatjuk ezt a hideg-terápiát, maximum három napon át. Ezen túl, ha marad a fájdalom, forduljunk orvoshoz.

Webáruház készítés