Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
0
7
5
9
1
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.04.10 11:23

Gyakori röplabdás sérülések

Minden sportolóra igaz, így a röplabdázókra is, hogy helyes bemelegítés-, edzésprogram-, valamint kellő pihenés nélkül, komoly fájdalmakat tapasztalhatnak.

Lendítés és dobás 

 


Gyakori probléma a befagyott váll szindróma, amikor a vállízületek minden külső behatás nélkül válnak mozgásképtelenné. Orvosi ellátást igényel a vállízületi porcok kopása, a vállízület ütközéses szindrómája (impingment szindróma), illetve a rotátorköpeny gyulladása is.  

 

A játék jellegéből fakadóan a gyakori lendítés és dobás nem csak a vállnak jelent állandó megterhelést, hanem a könyöknek és a csuklónak is. A röplabdázók körében tipikus káros elváltozás a könyök nyálkatömlő gyulladása, illetve a teniszkönyök, valamint a csuklóban található inak, szalagok és az ínhüvely gyulladása. A röplabdázók akut sérülései közé tartoznak, amikor az ujjak megrepednek, vagy a vállízület kificamodik. A játék megszakításához vezet a csukló rándulása és a rotátorköpeny szakadása is.

 

Hirtelen irányváltás

 


A röplabdázók is gyakran szembesülnek izomlázzal vagy vízhólyagokkal a tenyér és a talp területén. A talpi ín gyulladása szintén jellemző minden olyan sportágra, ahol a sok futást hirtelen irányváltások szakítják meg. Ennek a következménye a térdek gyakori sérülése is. Elsősorban a szalagok gyulladása és szakadása, illetve a porcsérülések igényelnek komolyabb orvosi ellátást. A sérülések megelőzésének egyik lehetséges módja az izomcsoportok megterhelésének és pihentetésének egyensúlya.
Profi sportolóknál gyakran tipikus hiba a szervezet túlerőltetése, amely hosszú távon súlyos veszteségeket eredményez az adott sportágnak.

 

 

 


Reméljük segített ez a cikkünk is abban, hogy minél hatékonyabban megelőzhesd az esetleges röplabdás sérüléseidet. Amennyiben megfelelő védőfelszerelésre van szükséged, nézz szét Mueller Sports Medicine termékeink között.