Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
0
7
6
1
9
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2019.08.25 16:02

Gyakori sportsérülés gyerekeknél

Mostanában egyre több fiatal kezd bele a sportolásba. A mozgásnak sok pozitív hatása van: többek közt növeli az önbizalmat és önfegyelmet, stresszcsökkentő és csökkenti a krónikus betegségek, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Azonban sajnos számítani kell arra is, hogy sportoláskor kisebb-nagyobb sérülések történhetnek.

Statisztikák szerint a gyerekekkel előforduló sportsérülések leggyakoribb oka a nem megfelelő eszközök és felszerelések használata és a rossz testtartás. A túlterhelés által okozott sérülések is egyre gyakrabban fordulnak elő fiatalok a körében. Sok sérülést viszont a nem megfelelő nyújtás vagy bemelegítés okozza, de előfordul, hogy a gyerek testalkata eleve nem felel meg egy adott sportnak.

Ezek a sérülések fordulnak elő leggyakrabban fiatal sportolókkal:

Rándulások

A bokarándulás az egyik leggyakrabban előforduló sérülés. A bokában elhelyezkedő szalagok több csontot is összekötnek és akármilyen erősek is, egy rossz mozdulat következtében könnyen megsérülhetnek. A bokarándulás fő tünete a fájdalom, duzzadás és mozgáskorlátozottság.  

Húzódás

Az izmok és a szalagok sok okból kifolyólag húzódhatnak meg, de általában rossz testtartás, esés, hirtelen kicsavarodás, vagy helytelen technika használata okozza. Ilyenkor rögtön abba kell hagyni a mozgást és minél előbb el kell kezdeni a kezelését a RICE technikával.

Csonttörés

Kétféle típusa van a csonttörésnek. Az egyik a fáradásos törés, ilyenkor az ismétlődő stressz hatására törik el a csont, általában amiatt, ha hirtelen változott az edzés intenzitása, vagy ha például hosszútávon futunk. A másik típusú csonttörés valamilyen ütés hatására következik be. Mindkét esetben feltétlenül szükséges orvoshoz menni, hogy a csontok egészségesen tudjanak meggyógyulni.

Térd sérülések

A térd egy nagyon összetett ízület és élete során nagy terhet kell cipelnie minden nap, ezért bármikor megsérülhet. Mint mindegyik sérülésnél, itt is növeli a térdsérülések kockázatát a nem megfelelő testtartás és a rossz technika, de egy váratlan esés vagy botlás is problémákat okozhat. Érdemes venni egy bokarögzítőt, hogy mozgás közben védve legyen a boka.

Ismétlődő mozgások által okozott sérülés

Ha az izmok, csontok és ízületetek túlságosan is megvannak terhelve és ismételten stressznek vannak kitéve, akár fáradásos törés is kialakulhat. Az ínszalag gyulladás is egy olyan sérülés, ami a szalagok és izmok túlterhelése okoz.

 

 

Hőguta

Gyerekek gyakrabban szenvednek hőgutát, mert nem izzadnak annyit, mint a felnőttek. A testüknek magasabb hőmérsékletet kell elérni, hogy meginduljon az izzadás. Szerencsére azonban a hőguta elkerülhető, ha sok vizet iszunk, kerüljük a hőséget és ha gyakran tartunk szünetet, ha meleg időben sportolunk.

Hogyan kerülhetik el a fiatalok a sportsérüléseket

Minden sportnak megvannak a maga veszélye, de szerencsére sok sérülés elkerülhető, ha betartunk egy pár alapvető szabályt:

  • Biztonság - Minden sport közben be kell tartani a biztonságra vonatkozó szabályokat, különösen kontakt sportok közben.
  • Szünet - Játszma és edzés közben ajánlott a pihenés, hogy elkerüljük a sérülés és hőguta kockázatát.
  • Pihenés - Minden héten legalább egy napot regenerációra kell szánni.
  • Hidratáltság - A testnek folyadékra van szüksége, hogy jól teljesítsen. Fontos játszma előtt, közben és után is inni.
  • Felszerelkezés - Nem csupán a segédeszköz viselete fontos, hanem az is, hogy megfelelően illeszkedjen a testre.
  • Izomerősítés - Az izmok megerősítése segíteni fog megelőzni rándulásokat, ficamokat stb. Ez minden sportnak kulcsfontosságú része.
  • Legyél hajlékony – Fontos, hogy mozgás előtt és után nyújtsunk, így nyúlékonyak és flexibilisek lesznek az izmok.

Nagyszerű dolog egy sportcsapat részének lenni gyerekként és tinédzserként, ezért fontos odafigyelni a veszélyekre, hogy ne rontsa el egy rándulás a szórakozást. Ha gyereked éppen most épül fel egy sérülésből, vagy csupán elővigyázatos szeretnél lenni, vedd fel velünk a kapcsolatot minél hamarabb és szívesen segítünk!