Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
2
8
0
8
1
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2017.12.15 15:19

6 dolog, amit ne tegyél, ha fáj a hátad

Amikor enyhe hátfájdalomra keresel megoldást, rengeteg információt találsz a neten arról, hogy miként gyorsítsd fel a gyógyulásod. Azonban ugyanolyan fontos arra is figyelni, hogy mit ne tegyél, amikor gyógyulsz. Ebben a cikkben sorra veszünk hat dolgot, amit el kell kerülni, ha hátfájásból szeretnél felépülni.

Edzés teljes kihagyása: A sérülés súlyosságától és a felépülés folyamatától függően az edzés valószínűleg sokkal jobbat tesz a hátadnak, mint gondolnád. Miután megengedte az orvosod és megbeszéltétek milyen erősségű edzést bírsz el, égess el egy kis kalóriát, formázd és építsd izmaid és erősítsd a hátad legalább háromszor egy héten. Az edzés és mozgás kihagyásával tulajdonképpen megakadályozod a teljes gyógyulást és a lehetőséget, hogy erősebb, egészségesebb hátizmod legyen. Lehet, hogy elsőre pont nem így tűnik, de kutatások bizonyítják, hogy az embereknek jót tesz egy kis edzés, miután megsérültek, és a kritikus időn túlestek. Természetesen ne kezd azonnal súlyemeléssel, amikor visszatérsz az edzőterembe, érdemes először egy könnyű sétával, nyújtással és laza kardióval kezdeni.

Felülés ész nélkül: Ha rákattantál arra, hogy hibátlan kockahasad legyen, nem szükséges a klasszikus felülésekre hagyatkoznod, hogy ez meglegyen. Cseréld fel a hagyományos haserősítő edzést másra, ami kevésbé erőlteti meg a hátat. Míg alapból sem érdemes sok felülést csinálni egyszerre általában, különösen fontos pihentetni a tested akkor, amikor hátsérülésből épülsz fel. Ha sérült háttal végzel felüléseket - még akkor is, ha csak egy nagyon enyhe sérülésről van szó-, nem csupán megállítod a gyógyulást, hanem nagy valószínűséggel még több kárt okozol a hátadnak. Ha sok hasizom gyakorlatot szeretnél végezni, akkor vigyázz, hogy a megfelelő formában végzed és más gyakorlatokkal is erősítsd a hasizmodat, nem csak felülésekkel.

Rossz, kiegyensúlyozatlan diéta: Imádod a sós, zsíros gyors kaját vagy talán hírhedten édesszájú vagy? Míg teljesen jogos néha finomsággal ajándékozni magad, ha kizárólag gyors kaján élsz, az többféle módon is befolyásolja az egészségedet, ebbe beleértve a hátad egészségét is. Fontos az egészséges diéta és életmód, és különösen fontos ez akkor, amikor gyógyulófélben van a hátad.

Tehát hogyan is befolyásolja a hátizmod erősségét és egészségét az egészségtelen étkezés? Ha egészségtelen étrended van, az eltömítheti az artériáidat és kutatások azt mutatják, hogy akiknek el van tömődve az artériájuk, azok nagyobb valószínűséggel fognak derék és gerinc fájdalmat tapasztalni. A jó keringés elengedhetetlen a méreganyagok eltávolításához, és amikor valami miatt ez nincs rendjén, komoly gondokat okozhat. Ezt könnyen el lehet kerülni egy magas protein és rost tartalmú ételeket tartalmazó diétával, kiegészítve zöldségekkel, gyümlcsökkel, húsokkal és tengeri halakkal. Ezen kívül még segít a túl sok koffein és cukor elkerülése is.

A mindennapok háton való viselése: Az egyik legrosszabb dolog, amit az ember tehet a hátával, az a nehéz, vagy csak egyoldalt viselt hátitáskák cipelése. Akik huzamosabb ideig nehéz hátitáskát viselnek, előb-utóbb krónikus hátproblémáktól szendvednek. Ezért érdemes korlátozni a hátításkák viselését, különösen, ha hátsérülésed van. A hátizsák vagy válltáska viselése megborítja az egyensúlyt, hiszen hátad bizonyos részére több súly nehezedik, mint a többire. Ez előbb-utóbb krónikus fájdalmat vagy gyulladást okoz. Általános szabály, hpgy csak annyit cipelj, ami a tested súlyának 10 százaléka.

Rossz matracon alvás: Mikor cserélted ki utoljára a matracod? Ha több, mint 10 éve, akkor ideje újat venni, főleg ha krónikus hátfájdalmad van. A szakértők azt ajánlják, hogy 5-7 évente kell kicserélni a matracunkat, ha jobban szeretnénk aludni és meg akarjuk szüntetni ( vagy épp megelőzni) a hátfájdalmat. Amikor matracot vásárolsz, olyasmit keress, ami nem túl puha vagy kemény. Ha kemény matracon alszol, az több nyomást helyezhet a gerincedre, ami fájdalmat okozhat. És amikor túl puha matracon alszol, akkor a hátad nem kapja meg a megfelelő alátámasztást. Sok javulást érzékelhetsz fájdalom terén, ha találsz egy olyan matracot, ami valahol a kettő között van, és még több fájdalmat enyhíthetsz, ha párnát raksz a térded alá alvás közben.

Magassarkú (vagy bármilyen más kényelmetlen cipő viselete): Lehet, hogy divatosak, de a csúf igazság az, hogy a magassark cipők gyakran ártanak a hátnak. Miért is?

Azért, mert ezek a cipők felborítják az ember testének egyensúlyát, és instabilitást okoznak séta közben. Ugyanez vonatkozik olyan más lábbelikre is, mint a nyáron előszeretettel használt papucsok (ugyanis ezek a cipők sem tartják meg rendesen a lábat).

Amikor rossz cipőt viselsz, az nagyon rossz testtartást eredményez. A magas sarkú cipőkben gyakran akaratlanul is hátra hajlítjuk gerincünket állás vagy séta közben, így túlságosan megerőltetjük a gerinc izmokat. Amikor hátsérülésből gyógyulsz, érdemes otthon hagyni a magassarkúakat, addig, amíg nem kapsz engedélyt az orvosodtól, hogy újra el kezd viselni őket. És még akkor is korlátozottan viseld őket, és ne sétálj bennük sokat.

 

Problémád van és védőfelszerelésre van szükséged a gyorsabb regenerációhoz? Vagy szeretnéd még időben megelőzni a bajt?

Akkor nézz szét Mueller Sports Medicine termékeink között!