Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
7
3
0
7
2
9
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2019.03.03 09:09

Hátfájdalom kezelése

A hátfájdalom ma már egy nagyon általános betegséggé vált, amit az embereknek majdnem 80 százaléka tapasztal valamilyen formában. Akár krónikus, akár akut, mindenkinél előjön legalább egyszer mindenki élete során.

Ahhoz, hogy teljesen felépülj, vagy a meglévő állapotodon javíts, nagyon fontos az eredendő okot megtalálni és kezelni. Összeállítottunk egy pár általános kérdést, amiknek segítségével megtalálhatod a számodra megfelelő kezelést.

Hátfájdalom és mozgás

Miért fáj a hátam?

Habár a legtöbb fájdalom egyszerűen egy korral járó jelenség, mégis van egy pont, amin túl már elviselhetetlenné válik. Idős korban, miután már sok évet álltál és jártál, egyre gyakrabban tapasztalhatsz olyan hátfájdalmat, ami nem múlik el magától. Ennek alapvető oka az, hogy mivel két lábon járunk, a gerinc tulajdonképpen a gravitációval küzd egész életében, hogy egyenesen tartsa testünket és egy idő után ez megviseli és elgyengíti.

A gerinced feladata azonban nem csak a tested egyenesen tartása, hanem egy csatornát is biztosít az idegeidnek, amin keresztül a test többi része az aggyal kommunikálhat. A tested tulajdonképpen egy nagyon precízen összerakott gép, ennél fogva ha egy terület megsérül, azt egy másik testrészen is megérezzük.

Ennél fogva szinte természetesnek tűnik, hogy ennyi terhelés miatt olyan sokan szenvednek hát- és derékfájdalomtól. De sok más tényező is előidézheti. Például, ha fel kell emelned valamit, vagy lehajolsz és a derekadat használod ahelyett, hogy leguggolnál - ez még jobban megterheli a derekad és akut fájdalom alakulhat ki.

A sportolás és edzés is könnyen deréksérüléssel végződhet. Legyen szó akármilyen sportról, a hát sok terhelésnek lesz kitéve, ami miatt nagyobb eséllyel szenvedsz el valamilyen sérülést.

Azonban mozgás nélkül is sok stressznek van kitéve a gerinc alsó része, ezért idővel leépül és gerinccsatorna szűkület alakul ki. Szinte mindenkinél kialakul idős korban, de egyesek számára ez az állapot olyan rossz lesz, hogy megakadályozza a mindennapi mozgást.

 

Mi a gerinccsatorna szűkület?

A gerinccsatorna szűkületről akkor beszélünk, amikor a csigolya csatorna beszűkül, ami miatt nyomás alá kerülnek a benne lévő idegek. Ahogy szűkül a csatorna, az idegek egyre nagyobb nyomás alá kerülnek, aminek tünete a zsibbadás, bizsergés és fájdalom.

A tünetek hasonlósága miatt gyakran összekeverik az isiász szindrómával, de ez a betegség mégis más. Fontos megjegyezni, hogy a gerinccsatorna szűkület isiász fájdalmat is okozhat, de az isiász szindróma önmagában nem feltétlenül utal gerinccsatorna szűkületre.

Ha porckorong sérv, kitüremkedett porckorong vagy bármi hasonló problémád van, feltétlenül fontos orvosi segítséget kérni, hogy pontosan megállapítsák a fájdalom okát és kezeljék azt.

 

Miért nehezebb a mozgás?

A hát problémák megnehezíthetik a mozgást, főleg akkor, ha a problémát egy sérült ideg okozza.  A nyomás alatti ideg zsibbadt és érzéketlen lesz, ami miatt bizonytalan lesz az állás és sétálás, ezért könnyebben történhetnek meg esések, botlások. Ezen felül pedig előfordulhat, hogy a fájdalom olyan elviselhetetlen, hogy már inkább teljesen elkerüljük a mozgást, hogy ne érezzünk fájdalmat. 

 

Kezelések

Mit tehetek?

Ha hátfájdalomtól vagy isiász szindrómától szenvedsz, mindenféleképpen fontos szakértővel megvizsgálni a problémát, különösen akkor, ha a fájdalom korlátozza a mozgásodat.

Ha azonnali segítségre van szükséged, létezik egy pár megoldás. Természetesen lehet fájdalomcsillapítót szedni, ami blokkolja a fájdalomérzetet, de magát a problémát nem tünteti el. A fájdalomra ez jó rövidtávú megoldás, de hosszútávon nem segít megoldani a problémát.

Egy másik alternatíva még a fizikoterápia, ami nem csak a fájdalmat fogja csillapítani, de a testet is megerősíti úgy, hogy a fájdalom kiváltó oka is elmúlik.

 

Hogyan működik a fizikoterápia?

A fizikoterápia során különböző módszerekkel kezelik fájdalmat: hőterápia, masszázs, nyújtások és különféle gyakorlatok. Eredményképpen a fájdalom enyhül vagy teljesen megszűnik mindenféle gyógyszer vagy műtéti beavatkozás nélkül.

A fizikoterápia során megtanulod, hogyan kell lehajolni és általánosságban úgy mozogni, hogy ne történjen bármilyen sérülés. A kezelés során egy fizikoterapeuta felméri a problémáidat, aztán kidolgozza a neked legmegfelelőbb kezelést. Így biztos lehetsz abban, hogy a hátad jó kezekben van.

A felépüléshez többféle kezeléseket találnak ki, attól függően, hogy melyik a neked legmegfelelőbb. Derékfájásnál például törzsizom erősítéssel lehet a legjobban segíteni. Mivel a test minden része együtt működik, ezért ha az egyiket megerősíted, az hatással lesz egy másik testrészre. A törzsizom és a hasizom erősítése a gerincet támogatja. De lehet, hogy nyújtásokat fognak javasolni, amik enyhíthetnek a csigolyákban lévő idegekre helyezett nyomáson.

 

Mit tehetek a terápia után?

A fizikoterápiával nagyszerűen kontroll alatt lehet tartani a hátfájást és akár teljesen meg is szüntethető. De ha már egyszer megsérült a hátad, fontos ismerni, mit lehet tenni annak érdekében, hogy a jövőben ne forduljon elő többet ilyesmi váratlanul.

Az egyik legjobb eszköz a hát védelmére a hátmerevítő vagy deréköv, főleg abban az esetben, ha munka közben sérült meg a hátad és sokat kell hajolgatnod. A merevítő plusz stabilitást nyújt a gerincnek, így kisebb eséllyel történhetnek sérülések. Ha esetleg valamilyen okból kifolyólag nem tudsz hátmerevítőt viselni, egy kompressziós póló is opció ilyenkor. Vagy ami még ennél is jobb, az a kineziológiai tapasz viselete, ami könnyen felhelyezhető és hatékonyan segíti a gerincfájdalmak kezelését.

Egy sérülés nem csak fájdalmas, hanem ijesztő is lehet, ha nem tudod, mit lehet tenni a gyógyulás érdekében. Akár munka közben, otthon, vagy esetleg sport közben sérült meg a hátunk mindenki számára csak egy fontos: hogy jobban érezze magát.

A megfelelő diagnózis, valamint a megfelelő kezelés és prevenciós technikák segíteni fognak redukálni a sérülés okozta fájdalmakat, nem csak rövidtávon, de a jövőben is.

Webáruház készítés