Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
7
2
8
0
6
7
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2021.02.08 15:21

Hengerezés - miért érdemes beiktatni az edzésbe?

Az SMR henger egy olyan eszköz, amelynek segítségével fel tudod lazítani az izmaidat és azokat a kötőszöveteket, amelyek az izmokat borítják (Fascia). Nincsen egységesen elfogadott és tudományosan alátámasztott vélemény arra vonatkozóan, hogy mikor, mennyi ideig és milyen rendszerességgel ajánlott hengerezni, de az biztos, hogy jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen, az edzéstervbe meg minimum illik beiktatni.

 

 

Mi az a fascia?

Az emberi test leggyakoribb szövetfélesége a kötőszövet, amelynek egyik fajtája a fascia. Ez egy olyan kemény, nyálkás kötőszövet -nagyjából olyan mint a pókháló- mely körülveszi, és összeköti az izmokat, szerveket, csontokat, inakat, ínszalagokat és a test további más struktúráit és az emberi test számára a feladata nagyon fontos, mivel az izmainkat, csontjainkat, szerveinket a helyén tartja, és ennek köszönhetően vagyunk képesek mozogni, mindent mindennel összekötve biztosítja a helyes mozgásláncok kialakulását és fontos szerepet játszik a tápanyagellátásban is. Mozgás során védi a testet, tartást ad és lehetővé teszi, hogy a belső szervek akadálymentesen elmozdulhassanak. Minthogy egy erős, nyálkás réteg, megvédi az izmokat, hogy nehogy túlnyúljanak, elszakadjanak. Mind ezek által rugalmassá és mozgékonnyá teszi a testet, kutatások szerint pedig ha nem lenne, csontjainkat sem tartaná együtt semmi, mivel a csontjaink ebben a vizes rétegben „úsznak”.

 

Érdekességek:

 • A fascia hatszor annyi receptort tartalmaz, mint az izomorsók, ezért kutatások bizonyítják, hogy a fájdalomérzet jóval inkább a fasciából ered, mint az izomból.
 • A legnagyobb különbség a fascia és az izomszövet között az, hogy az utóbbi sokkal rugalmasabb, ezért összességében a fascia sokkal sérülékenyebb.

 

A fascia főbb funkciói:

 • szövetek, szervek „becsomagolása”, védelme és tápanyagellátása
 • a mozgással járó stresszhatások egyenletes eloszlása a testen belül
 • az izom védelme a túlnyúlástól és szakadástól
 • a dinamikus mozgások kivitelezése
 • a szövetek pozíciójára és helyzetére vonatkozó információk továbbítása az izmok és a központi idegrendszer felé

A fascia sérülésének legfőbb okai:

 • egyoldalú mozgások
 • helytelen testtartás
 • inaktív életmód
 • sérülések okozta letapadások
 • életkor (idősebb korban a szövetek rugalmassága csökken)

 

Ha nem, vagy nagyon ritkán mozgunk, a fascia elveszíti a rugalmasságát, elbúrjánzik és nyomást gyakorolhat az izmokra, folyamatos stressz esetén pedig merevvé válik.
Mozgás során másféle sérülések keletkezhetnek. Ha egy rossz mozgásmintát követünk — mert túl sokat ülünk, vagy valahol van egy sérülés a testünkben — akkor a fascia erre reagál: megsérül, hegek keletkeznek rajta. A jól végzett futás hatása is jelentkezik, hiszen kilométereken, órákon keresztül végzünk egy állandóan ismétlődő mozgást. Ilyenkor a fascia megvastagodik a vádli és a comb területein, növeli a terhelést a kötőszövet körül (ezáltal megvédi) és hatékonyabbá teszi a futást. Ugyanakkor fennáll a veszélye annak is, hogy a fascia a folyamatosan ismétlődő mozgás miatt megsérül (esetlegesen fellépő dehidratáció, túledzettség fokozhatja). Ilyen esetekben a fascia rétegeiben apró összetapadások jönnek létre, ennek következtében ezek a rétegek nem fognak tudni elmozdulni egymáshoz képest. Az alatta futó izmok érzékelni kezdik, hogy valami gátolja őket, ezért elkezdik másképpen terhelni a testünket és ez sajnos további problémákat generálhat.

 

Mi történik amikor hengerezünk?

Gondolj a fasciára úgy, mint egy vízzel teli szivacsra. Hengerezés közben ebből a szivacsból a vizet -mondhatjuk az elhasználódott vizet- kipréseled és ez a szivacs friss vízzel szívja meg magát, ráadásul több vízzel, mint előzőleg, ettől rugalmasabb lesz.

 

Miért fájdalmas a helyes hengerezés?

Kutatások bizonyítják, hogy az esetek többségében nem is az izom, hanem a fascia felelős a fájdalmakért –például derékfájdalmakért - ugyanis ugyan úgy megtalálhatóak az idegvégződések és a fájdalom receptorok. Néha nem is ott keresendő a probléma, ahol a fájdalom fellép, mivel a fascia az egész testet behálózza egy nagy hálózatot alkotva. Ha a szervezet sérülést érzékel, válaszreakcióként megpróbálja megvédeni magát, megpróbálja a sérült vagy sérültnek vélt területet kivonni a terhelés alól, ennek a következménye pedig, hogy más terület nagyobb terhelést kap, azaz a testben fellép egy működési zavar.

A fascia ha ideális környezetet biztosítunk számára, kiválóan tudja regenerálni magát, de ha a fájdalom, a probléma hosszabb időn keresztül fennáll, érdemes megtámogatni a folyamatot. Erre valók az izompólya lazítására alkalmas eszközök, köztük a legelterjedtebb, az SMR henger.  Előfordulhat ugyanis, hogy az izompólyák összetapadhatnak (akár sérülés, betegség, inaktivitás, gyulladás, vagy trauma miatt), az SMR-henger viszont segít abban, hogy elszeparálja az izompólya rostjait és újra megfelelő helyzetbe állítsa a fasciát. Amikor nyomást gyakorolsz a feszes szövetekre, a fájdalomreceptorok is működésbe lépnek. Ennek hatására az idegrendszered azt az üzenetet kapja, hogy vegyen vissza az izmokból érkező fájdalmak jelzéséből.

 

Bemelegítésnek

Csökkenti az izomsűrűséget, ezáltal hatékonyabb lesz a belemelegítés. A megfelelő bemelegítés felkészíti a testet arra, hogy a rá váró terhelést minél jobban viselje, a kezelt izmok révén pedig jobb lesz a mozgásminta, azaz hatékonyabban fogsz futni. A hengerezés pozitív hatásaihoz tartozik az is, hogy csökkenti a szívritmust és edzés előtt mérsékli a fáradtságot. És ne hanyagoljuk el a futás olyan sokszor emlegetett mentális részét! Ha az edzésedet néhány perc hengerezéssel indítod, az agyad, a lelked is meg tud érkezni az edzésre, rá tudsz hangolódni. Az izmaidra figyelsz, máris kevesebbet kattogsz a napi feladatokon, kapsz egy kis plusz időt arra, hogy a fókusz átkerüljön a rád váró feladatra.

Levezetésként

Téli futások esetén inkább a vizes ruha levétele, meleg zuhany után javasolnám. A hengerezés elindítja és felgyorsítja a regenerációs folyamatot. Segít a szövetek megtisztításában, a tejsav kiürítésében. Ilyenkor nem csak egyes izmokra hat, hanem az egész test keringését is serkenti, ezzel elősegíti az úgy nevezett metabolikus hulladékok keringetését, ehhez azonban legalább 10 percre van szükség, ha az egész test tisztítása a cél. Nyújtani mindezek után érdemes.

Pihenőnapokon

Ilyenkor kicsit több időd marad arra, hogy pár percet a hengerezéssel tölts és a fentebb említett áldásos fizikai hatásaiért (szívritmus, fáradtság csökkentése, stb.) szervezeted nagyon hálás lesz. Természetesen nem tud 100%-ban helyettesíteni egy jó manuálterápiát, masszázst, viszont általában erre nincs lehetőségünk minden nap, sokszor heteken keresztül sem. A hengerezés egyik legjobb tulajdonsága, hogy magunknak végezhetjük, nem kell másokhoz alkalmazkodnunk, bárhová vihetjük magunkkal, nem kell érte sorban állni és addig használhatjuk, míg el nem érjük vele a megfelelő hatást.

Mikor nem javasolt?

Hengerezés visszerek esetén nem javasolt, a rendszeres használata viszont segíthet megakadályozni a kialakulásukat. Továbbá nem javasolt még várandósság alatt, csontritkulás, magas vérnyomás, cukorbetegség és extrém magas vérnyomás esetében. Ezekben az esetekben sem tilos, csak konzultációt igényel erre szakosodott szakemberekkel.

 

 

https://www.csapatsport.com/Trendy-Lua-2-az-1-ben-masszazs-henger

Webáruház készítés