Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
6
1
3
3
0
2
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2019.07.08 14:11

Hideg és melegterápia: mikor melyik?

Az orvosok már évszázadok óta sikeresen alkalmazzák a hideg- és meleg terápiás kezelést mindenféle izom és ízületi bántalmakra. Mindkettő módszernek megvan a maga előnye, és másképpen segítenek csillapítani a sérüléseknél előforduló fájdalmakat és sajgásokat.

Ha edzés közben túlhajszoltad magad és fájnak a végtagjaid, biztosan felmerül benned a kérdés, hogy most akkor meleg- vagy hideg terápiás kezelést kell alkalmaznod. Habár mindkettőnek hasonló hatása van, mégis helyzetfüggő, hogy éppen melyik a jobb választás. Megmutatunk egy pár tippet, amelyek segítségével könnyen eldöntheted, hogy melyik kezelés lesz a számodra előnyösebb. 

Hidegterápia (Cryoterápia) 

Ha nemrég szöveti sérülést szenvedtél el, a hidegterápia jól kezeli a gyulladást és a vele járó fájdalmat. Amikor elszakad egy érszál, a tested rögtön fájdalommal és duzzadással reagál. Hideg hatására az erek összehúzódnak és csillapodik a gyulladás.

Az alábbi sérülések hatásosan kezelhetők hideg terápiával:

  • Rándulás
  • Ficam
  • Megerőltető edzés hatására kialakult akut fájdalom
  • Ízületi gyulladás 
  • Egyéb duzzadások

A hidegterápiás kezelésnél jégtömlőt és kompressziós kötést ne alkalmazz a gyulladt területen több, mint 20 percig, mert a hidegtől megsérülhet a bőr. Ezen kívül fontos, hogy mindig azonnal a sérülés után kezd el kezelni.

 

Hőterápia (Thermotherapy)

A hőterápia krónikus fájdalmak esetében a leghatásosabb. A hő hatására a test izmai ellazulnak, a vérerek pedig kitágulnak. A görcsölő izmok szinte azonnal megnyugodnak hő hatására. A hőterápiás kezelést el kell kerülni a testnek gyulladásban lévő részein, mivel a hő hatására vérbőség alakul ki, amitől tovább romolhat a gyulladás.

A hőterápiás kezelést ilyenkor a legérdemesebb alkalmazni:

  • Krónikus izomfájdalom
  • Gyulladás nélküli ízületi fájdalom
  • Merev ízületek
  • Prevenció. A hőterápiás kezelés edzés előtt segít az ellazulásban, így nem fognak rándulások vagy görcsök előfordulni mozgás közben. 

Langyos borogatással tekerd be a sérülésedet és azonnali enyhülést fogsz érezni. A forró fürdő vagy tus is effektív és komfortos hőterápiás kezelés krónikus fájdalmakhoz. 

Ha szeretnél még többet megtudni a hideg- vagy meleg terápiáról, vagy szívesen megismernél más kezeléseket is, vedd fel velünk a kapcsolatot! 

Webáruház készítés