Kategóriák
Szavazás
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
4
2
6
1
4
2
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.11.04 09:58

Hideg vagy melegterápia?

Már mindannyian tudunk arról, hogy az ortopédiaisérüléseket hideg- vagy melegterápiával is lehetkezelni. Ebben a cikkben röviden leírjuk, hogy ezek a kezelések miként hatnak a testre, és milyen sérülésekre ajánlottak. Ezen kívül arról is szó lesz, hogy mikor kell orvosi ellátást kérni ortopédiai sérülésekhez.

Hidegterápia (krioterápia

Nem csak azt fontos tudni, hogy mikor szükséges a hidegterápia használata, hanem azt is, hogy miként hat a hideg a testre fiziológiai szempontbólMint ahogy bizonyos tárgyak összezsugorodnak hideg hatására, ugyanúgy reagálnak a testben lévő vérerek és a nyirokerek is a hidegre.

Miért fontos ez?

A test már a sérülés pillanatában megkezdi a gyógyulást. Az erek kitágulnak, így több oxigén és tápanyag jut a sérüléshez, hogy gyorsabban történjen a gyógyulás. Eközben az immunrendszer beindul, fehérvértestet és nyirokfolyadékokat szállít a sebhezamik megtámadják a testbe bekerült kórokozókat. Sajnos azonban a sok felgyülemlett folyadék duzzadást vagy ödémát okozhat, ami viszont fájdalmhoz vezet vagy megnehezíti a mozgást. A fájdalmon kívül a súlyos duzzadás a vér keringését is akadályozhatja, ami az oxigén- és tápanyaghiány következtében szövetroncsolódást is okozhat.

Amikor jéggel kezeljük a sérüléseinket, a hidegösszehúzza a vér- és nyirokereket, így lelassítja és visszahúzza a duzzadást, enyhíti a fájdalmat és visszaállítja mozgásfunkciót.

Mikor használjunk hidegterápiás kezelést a sérülésemre? 

Hideggel csak friss sérüléseket és akut fájdalmat ajánlott kezelni. Ha a terület duzzadt, kipirosodott vagy melegnek érezzük, alkalmazzunk hidegterápiát. Tekerjük körbe törülközővel a jégtömlőt, majd hagyjuk fenn húsz percig. Ismételjük meg ezt óránként. A törülközőbe tekerés fontos, mivel így elkerülhető a fagyás általszövetroncsolódás.

A hidegterápiát sose használjunk túlterhelés által okozott izomfájdalmakra. Az izomfájdalom kezelését a melegterápia fejezetben írjuk majd le.

Ha a hidegterápiás kezelés közben bármilyen bőrsérülést veszünk észre, vagy fájdalmat tapasztalunk, hagyjuk abba a kezelést és forduljunk orvoshoz.

Hőterápia (Termoterápia)

Mialatt a hidegtől a vér- és nyirokerekösszehúzódnak, azalatt a hő hatására kitágulnak.

Miért fontos ez? 

Ha a sérült testrészt melegterápiával kezeljük, az ott lévő izomzat ellazul, az ér- és nyirokerek pedig kitágulnak, így több oxigén és tápanyag tud eljutni a területre, ami fontos a testnek a gyógyuláshoz. Ezzel együtt a felgyorsult keringés még a sérült sejtek eltávolítását is felgyorsítja és segít az izmoknak megszabadulni a felgyülemlett tejsavtól, egy olyan anyagtól, ami a túlterhelés következtében az izmokban felgyülemlik.

Mikor használjunk meleg terápiás kezelést a sérülésünkre? 

Akkor érdemes hővel kezelni az izmokat, amikor a sérülés óta eltelt már pár nap.Még néhány krónikus fájdalom kezelésében is hasznos lehet.

Mint ahogy a kiroterápiánál is vigyázni kell a szövetsérülésre, itt is nagyon oda kell figyelni. Rakjunk egy rongyot a hőforrás és bőr közé és ne hagyjuk fenn a melegzsákot alváskor. Nézzük meg a bőrt minden használat után, hogy nem lett-e hólyagos vagy sérült.

Mikor igényeljünk orvosi ellátást?

• Ha a tüneteink súlyosak és a mozgásfunkció korlátozódik.
• Ha RICE (pihentetés, jegelés, kompresszió, felpolcolás) technikát használunk, de mégsem javultak a tűnetek.
• Ha új, ismeretlen okból származó fájdalmat tapasztalunk.
• Ha nem érezzük magunkat képesnek a tünetek kezelésére, vagy továbbra is fennálnak a tünetek kezelés után.

Ha az orvosod sínt vagy rögzítőt ajánl a gyógyuláshoz vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy megismerd a piacon lefejlettebb ortopédiaisegédeszközöket. A Mueller Sports Medicine-nél 1960 óta ortopédiai rögzítőket és segédeszközöket tervezünk és alkotunk.

Webáruház készítés