Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
7
3
0
7
2
9
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.01.21 18:43

Hogyan akadályozzuk meg a sport sérüléseket?

A sport az egyetlen biztos módja annak, hogy fittek és egészségesek maradjunk. Semmiféle csoda pirula vagy varázstrükk nem fog segíteni olyannyira, mint egy rád szabott, Neked örömet okozó edzésforma. Azonban, egy dolgot könnyen elfelejtenek az emberek: az edzés egyben bizonyos szinten veszélyt is jelenthet a testi épségedre. A mindennapos jógától kezdve az extrém súlyemelésig, mindenhez szükség van megfelelő előkészületre és annak a megértésére, hogy a testet is fel kell készíteni az adott mozgásra. Most bemutatunk Nektek néhány módszert, amellyel elkerülhető, hogy megsérüljetek edzés közben.

 Ne erőltesd meg magad
A szorgalom nagyon jó, amikor fizikai munkáról van szó. A szemmel látható eredmények arra buzdítanak, hogy még többet dolgozz, és lassan már akkor is, amikor éppen csak felkelt a nap, te meg már az edzőteremben vagy. Egy gyakori hiba, főleg azoknál, akik újak egy sportágban,  ugyanis könnyen annyira lelkesek lesznek, hogy nem tudnak leállni. Az agyadban termelt kémiai anyag írja felül a fájdalmat és teszi élvezetessé a sportot, azonban ez el is vonhatja a figyelmed a tested által küldött azon üzenetekről, hogy le kell állni. Ennek eredményképpen az edzőtermi újoncok napokon át izomfájdalmat érezhetnek azután, hogy túlhajtották magukat a futópadon. Még a relaxációs jóga és más hasonló nyugtató sportfajta is meghúzhatja izmaidat, ha nem nyújtottad és melegítetted be rendesen. Fontos, hogy mindig állj meg, amikor testednek elege lett.

Ne vedd túl könnyen
Mint minden az életben, az edzés sem olyan könnyű, amint ahogy azt mindenki szeretné. Mialatt könnyű túlságosan lelkesnek lenni és állandóan az edzőteremben lenni, ugyanúgy nehéz lehet megtalálni a motivációt, hogy egyáltalán elmenjünk. Ha maximalista személyiség vagy és szükséged van a tervezésre, ne büntesd magad azzal, hogy kihagysz egy nap edzést. Ha nehezedre esik kimászni a kényelmes ágyadból vagy nem tudsz ellenállni a fotel melegségnek, akkor gyakorolj egy kis önkontrollt és tanítsd meg magad, hogy azt tedd, amit kell. Túl könnyű elkerülni az edzést napokig, aztán hetekig, aztán hónapokig. Mielőtt észrevennéd, a tested majdnem mindent elveszít, amiért olyan keményen dolgoztál.

Legyen az edzés szokás, hogy hozzászokjon a tested a mozgáshoz és fejlődéshez. Amikor végre úgy döntesz, hogy lemászol a kanapéról és többhetes szünet után újra elkezdsz sportolni, a tested még hajlamosabb lesz a sérülésre az elszokás miatt. Ezért fontos, hogy állandóan edz, mert így elkerülöd a hirtelen rándulásokat és akár a súlyosabb sérüléseket is.

 

Ismerd meg a sportod

Mi okozhatja a legtöbb veszélyt a választott sportodban? Szükség van nagy súlyemelésre? Lábaid és bokáid huzamosabb használatára? Nagy hajlékonyságra? Tudd meg, hogy mi fog tenni a testeddel, annak érdekében, hogy előkészítsd. Legyen egy elképzelésed arról, hogy melyik testrészeddel mi fog történni, mielőtt belevágnál egy sportba.

Bizonyos ízületek túlhasználása meggyengítheti őket és a nem megfelelően megnyújtott izmok elszakadhatnak. Kezeld a tested úgy, mint egy fontos eszközt. Fejlesztd azokat a testrészeket edzés közben, amiknek a legjobban van rá szükségük, emeld a súlyok mértékét vagy nyújtsd az izmaidat, hogy hajlékonyabb legyél idővel.

 

Ismerd a tested

Tudnod kell a saját fizikai korlátjaidat és képességeidet, hogy legyen megfelelő kiindulási pontod, amikor egy új mozgásformának látsz neki. Habár elszántsággal és több hetes rendszeres edzéssel elérheted a legelképesztőbb dolgokat is, a szorgalmadat fordíthatod akár egy olyan területre is, ahol a tested felépítése eleve illik egy adott sportághoz. Például az erősseb testalkatúakhoz jobban illenek az emelő és harci sportok – rögbi, birkózás, boksz. A vékony testalkatú emberek gyakorlott atléták lehetnek például úszásban, gimnasztikában és mindenféle futásban.

A testalkatod biztosan fog segíteni abba, hogy milyen sportot végezz, de ez nem jelenti azt, hogy le kell mondanod bizonyos sportokról. Ha vékony vagy, de a testépítésben leled az örömödet, végezd nyugodtan a szükséges gyakorlatokat, Rád szabva. Ha erősebb testalkatú vagy, de balettról álmodsz, a plusz szorgalmad és gyakorlásod nem lesz figyelmen kívül hagyva, mivel képességeid javulni fognak idővel. Csak azért, mert több ideig tart valamit elérni, nem jelenti azt, hogy lehetetlen. Viszont mindig emlékezz: ha olyasvalamit választasz, ami nem kifejezetten a testalkatodnak való, akkor egy ésszerű tempót kell tartanod, hogy ne sérülj meg.

A testmozgás lényege az egészség javítása. Ne rakj fölösleges terhet az izmaidra, de ne is hanyagold el magad túl sokáig edzések között. Keresd meg a neked legjobb edzésformát, hogy tudjál a javulásra koncentrálni még akkor is, ha nem illik a testalkatod az adott sporthoz. A sport az egészségről és szórakozásról szól, ne hagyd, hogy egy sérülés megakadályozzon. Védd tested profi védőfelszerelésekkel, és nézz szét Mueller Sports Medicine termékeink között.

 

Webáruház készítés