Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
4
4
5
6
2
Kompressziós ruházat
2017.10.05 16:57

Hogyan dolgozik a kompressziós sportruházat?

Elgondolkoztál-e valaha azon, hogy miért viselnek a sportolók szoros, kompressziós ruhákat? Amikor elkezdtek divatba jönni, sokan meg voltak győződve arról, hogy a kompressziós ruha csupán az „elit” atléták, focisták és edzőterem mániákusok egyik újabb hóbortja. Ám mégis, ha szétnézünk, azt látjuk, hogy egyre többen használják őket – és nem csak profi, hanem hobbi sportolók is.

A kérdés, amelyik ilyenkor felmerül jogos : mégis miért visel bárki is szoros öltözéket edzéskor? Szóval mik is ezek a ruházati termékek tulajdonképpen?

A kompressziós ruha eredetileg egy női fitnesz divatág testhez álló, szorító felületekkel rendelkező edzőruhái közül került ki. Ezek azt a célt szolgálták, hogy javítsák a vérkeringést edzés alatt. Egyszerűen mondva, ez egy nagyon szoros sportruházat, amely segíti a teljesítményedet és a minél gyorsabb felépülésedet.

Kétféle kompressziót használnak ruháknál. Az első neve 'fokozatos kompresszió', ami a végtagoknál szorosabb, hogy segítse a vér visszafolyását a felső testrészbe edzés közben. A másik fajta a 'részleges kompresszió', ami bizonyos, meghatározott helyeken szorosabb – nem feltétlenül a végtagoknál - és ez bizonyos sportoknál általában jobb.

 

 

Az általános elmélet a kompressziós ruhák mögött egyszerű: bizonyos testrészek enyhe nyomásával nagyobb erőt fejtesz ki, hogy segítsd a vér visszafolyását a szívedbe, így megnövelve a vér keringését anélkül, hogy több energiát kéne felhasználnod. De ami még ennél is jobb, az ennek az ötletnek rengeteg előnye a viselő számára.

Gyorsítsd fel az oxigén áramlást

Edzés alatt a szíved oxigéndús vért pumpál minden használatban lévő izmod felé. Mikor eléri a vér az izmot és átadja nekik az oxigént, a vérnek nehézkes gyorsan visszajutni a szívbe. Itt jön be a képbe a kompresszió.

A ruhák meggyorsítják a vérkeringést az izomban és megakadályozzák a tejsav felgyülemlését, ami azt jelenti, hogy keményebben és tovább tudsz edzeni.

A vér szívbe való visszajutásának felgyorsításával a keményen dolgozó izmok felé áramló oxigéndús vér áramlását is felgyorsítod.

Az erőnlét fenntartásában fontos szerepet játszik az, hogy minél több oxigén jusson el az izmokig, mivel annál több energiát tudnak kifejteni és annál jobban tudnak működni. A vér ezen kívül tápanyagokat is szállít, ezért azáltal, hogy több vért juttatsz az izmaidba, technikailag gyorsabban 'eteted' őket.

Sérülés megelőzés

Amikor mozogsz, az izmaid is mozognak és sajnos amikor mozognak az izmaid, apró szakadások jelenhetnek meg az izomszövetben. Gondolj rá úgy, mint egy zselére, ami még sokáig remeg, miután megráztad a tányért. Ugyanez jellemző izmainkra is.

Azáltal, hogy leszorítjuk őket és extra támaszt nyújtunk nekik, az izmok biztonságosabban mozognak. Ez a „leszorított mozgás” csökkenti azoknak a mikro sérüléseknek a számát, amelyek mozgás közben alakulnak ki a rázkódás hatására, emellett enyhíti az izomfájdalmat mozgás közben és után is.

Az ízületek stabilizálásával a ruha segíthet megelőzni vagy enyhíteni a hirtelen, kontrolláltalan mozdulatok által okozott sérüléseket, amik sokfajta edzésnek az alapjai.

Gyorsabb felépülés

Bárki, aki komolyan sportol, utálja a 'tejsav' szót. Mindannyian tudjuk, hogy a tejsav nem a „barátunk”, ugyanis az általa okozott fájdalom napokig megnehezíti a mozgást. De mi van, ha van egy varásztrükk, ami segít ezt redukálni?

A kompressziós ruh,a habár nem teljes megoldás, de segíthet redukálni a felgyülemlő tejsav mennyiségét. A kompresszió segít a kiürítésében, így akadályozva meg a túlzott felgyülemlést és a fájdalom kikerülését.

Győzd le a hőt

A kompressziós ruhák nejlon és szpandex keverékéből készülnek: ezeket egy lélegző, könnyen száradó szövetté fonják össze, ami gyorsan felszívja az izzadtságot és a nedvességet a testről. A népszerű pamut alapú sport viseletek azonban magukba szívják a nedvességet és nehézzé, kényelmetlenné válhatnak az edzés során.

A kompressziós öltözékben lévő szálak azonban azt is lehetővé teszik, hogy a tested a magas hőmérsékleteket jobban viselje - a nedvesség felszívó technológia egyben  meg is akadályozza a test túlzott felhevülését.

Ennyi előnyöt olvasva nem kell csodálkozni azon, hogy miért kerül a kompressziós öltözék egyre több sportoló edzőtáskájába. És ezek miatt az előnyök miatt hoztuk el mi is Neked.

Szívesen kipróbálnád őket? Akkor nézz szét ZeroPoint kompressziós sportruházati termékeink között.