Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
4
6
2
3
1
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.02.09 14:52

Hogyan épüljünk fel egy bokasérülésből?

Bármilyen testrészünk is sérül meg, az nagy kihívás, mivel jelentősen korlátozhatja a szabadságodat. Nem csak a fájdalommal kell foglalkoznod, hanem a mozgásod is korlátozva lesz. Az aktív éltemódot élő embereknél gyakrabban fordulhatnak elő sérülések, és súlyosabban befolyásolhatják az életüket, mivel ideiglenesen szünetre kényszerülhetnek.

Rándulások, ficamok és törött csontok gyakran előfordulhatnak azoknál, akik sportolnak vagy aktívan élnek. A bokasérülés az egyike az olyan sérüléseknek, amit a leggyakrabban tapasztalnak a sportolók és a sokat mozgók.

Amikor a boka megsérül, frusztráló lehet megvárni, hogy meggyógyuljon, és viszatérhessünk ahhoz a mozgásformához, amit a legjobban szeretünk. Azonban létezik néhány technika, ami segít a gyógyulási folyamatban és a boka erősítésében, hogy minél hamarabb felépülj. Először tekintsük meg közelebből, mi is az a bokaficam.

 

Tulajdonképpen mi is a boka ficam?

 

Biztos vagyok benne, hogy élete során mindenki bokája kificamodott már vagy kiugrott futás közben. Néha a kificamodás vagy kiugrás elég ahhoz, hogy a földre kerüljünk. Néha a boka kicsit megcsuklik, aztán visszaáll anélkül, hogy elesnénk. Mindkét esetben van fájdalom, de egy igazi ficamnál a fájdalom jelentős lesz.

Több órán keresztül fog fájni a boka és felduzzad. Ez azt jelenti, hogy kificamodott. Mi történik belsőleg egy bokaficamnál? Akár kifelé, akár befelé ugrik ki a boka, a szalagok megsérülnek egy ficam során. Ha befelé ugrik, akkor a belső részen lesz ficam, ha kifelé ugrik ki, akkor pedig kint lesz a ficam.

 

Többféle ficam van?

 

A szalag sérülésének súlyossága határozza meg, hogy milyen súlyos a ficam. Három fajta ficam létezik, és három fokozata van a sérülésnek. Tekintsük meg ezeket:

 

Inverziós ficam

Ez a ficam a laterális vagy belső részén van a lábnak, amikor túlságosan befelé csuklik az. Ez a leggyakoribb bokasérülés.

 

Kiforduló ficam

Ez a fajta ficam akkor történik, amikor a láb belső fele túlságosan meghúzódik amiatt, hogy a láb kifelé csuklik.

 

Magas bokaficam

Ez a fajta ficam a boka feletti szalagokat érinti, és általában olyan sport közben történik, mint például a foci, kosárlabda, tenisz, stb.

 

Nem csak különböző módon lehet kificamítani a bokát, hanem a súlyosság foka is különbözhet. Három foka van ennek:

 

1-es fokú ficam

Ennél a ficamnál a boka majdnem teljesen ki van ficamodva, de nem történt semmi szakadás. A sérült ugyanúgy fájdalmat és duzzadást tapasztal, de nem olyan súlyosat, mint a többinél.

 

2-es fokú ficam

A ficamnak ez a foka azt jelenti, hogy a szalagok egy kicsit megszakadtak, de nem teljesen. Ez már egy komolyabb probléma, nagyobb fokú duzzadással, erősebb fájdalommal, horzsolással és nehezen lehet mozgatni a bokát

 

3-as fokú ficam

Ez a ficam a legrosszabb, mert itt a szalagok teljesen elszakadtak. Valószínüleg nem lehet ráállni a lábra és nagyon erős fájdalomat és duzzadást érezhetünk.

 

Hogyan enyhítsünk a fájdalmon?

 

Habár nem könnyű elveszteni a mozgékonyságot, a kificamított bokának mégis kell valamennyi pihenés. Még az első fokú ficamnál is pihentetni kell a bokát. Az orvosok a kificamodott bokára a RICE (pihenés, jegelés, kompresszió, polcolás) technikát ajánlják. A legtöbb ember ismeri ezt a technikát, de nézzük át a lépéseket:

 

Pihentetés: Pihentessük a sérült bokát. Mivel valószínűleg nem fogsz tudni több napig feküdni, szükséged lesz egy pár mankóra a járáshoz. Öt nap vagy akár hat hét is lehet az az idő, ami alatt nem álhatsz a bokádra.

 

Jegelés: Jegeljük a sérült bokát az első három nap során

 

Kompresszió: A kompresszióval (azaz nyomással) visszahúzódik a duzzadás

 

Polcolás: Polcoljuk fel a bokát a szív szintje fölé néhány óráig mindennap. Ez csökkenti a duzzadást és a horzsolást.

 

Miután befejezted a procedúrát és a negyedik napon vagy, sokat segít egy bokavédő viselése, főleg, ha terhet fogsz tenni a lábadra.

 

Milyen edzéseket lehet elvégezni egy kificamodott bokával?

 

Egy bokasérülés után időre van szükség ahhoz, hogy edzeni tudjuk lábunkat és megerősítsük azt. Persze először a gyógyulásra kell fordítani az időt, de amikor már összefortak a szalagok, megkezdhetjük a boka izmainak rehabilitását. Ha túl sokáig pátyolgatod a lábad, merevvé válhatnak az izmok. A gyengébb edzések segíteni fognak a gyógyulásban. Íme, néhány módszer, amivel erősítheted a bokádat egy sérülés után.

 

Nyújtó gyakorlatok: Ezek a gyakorlatok úgy lettek kitalálva, hogy az Achilles-ínad ne váljon merevvé, mialatt pihenteted gyógyulás közben. Ülés közben nyújtsuk ki magunk elé a lábainkat és feszítsük a lábfejünket előre és hátra, amíg nem érzük egy kis húzódást a lábszárunkban. Aztán fordítsuk befelé a lábat és tartsuk így néhány másodpercig, aztán fordítsuk el magunktól a lábunkat néhány másodpercig tartva. Ez hajlékonyan tartja lábat.

 

Mozgástér gyakorlatok: Ez segíteni fog abban, hogy minden irányban könnyen tudjad mozgatni a lábad továbbra is. Amikor már nem érzünk fájdalmat, elkezdhetjük ezeket a gyakorlatokat, amibe beletartozik a boka minden irányba való mozgatása.

 

Egyensúly és koordinációs gyakorlatok: Hogy segíts az egyensúly helyrehozásában, állj egy párnára. Lassan emeld meg az egészséges lábadat, és hajlítsd magad mögé, tartsd meg magad a sérült lábon. Ismételd ezt meg 10-szer

 

Visszaszerezni az erőt egy bokasérülés után időbe telik. A megfelelő gyógyulás fontos, hogy vissza tudj térni a kedvenc sportodba. Pihentesd a bokád, hogy gyorsabban érd el a rehabilitációs stádiumot. A megfelelő gyakorlatokkal hamar talpon leszel!

Legyen a bokád bokavédővel védve a felépülési idő alatt, hogy meglegyen a megfelelő alátámasztás és, hogy nehogy visszaess. A megfelelő kiválasztásáért nézz szét Mueller Sports Medicine védőfelszereléseink között.