Kategóriák
Szavazás
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
4
2
6
1
6
5
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.01.16 16:23

Hogyan kezeld a vízhólyagokat?

A vízhólyag elsősorban a láb és a talp bőrén alakul ki, hosszú túra gyaloglás-, és futás közben. A rosszul megválasztott cipő, zokni és a fokozott terhelés okolhatóak a kialakulásában.

A vízhólyag az adott bőrterület egyidejű nyomása és súrlódása miatt alakul ki akkor, ha ez a súrlódás elválasztja a bőr felső rétegét az alatta fekvőtől. Feltétele, hogy az erőbehatás ne szakítsa le széleinél az érintett bőrréteget, hiszen akkor nem alakulhatna ki hólyag. Az egymástól elvált két réteg közti területet nyirok, azaz szövet közti folyadék tölti ki. Ha a dörzsölődés során véredény is sérül, vérhólyag keletkezik, ami lényegét tekintve ugyanaz a kategória, csak ijesztőbben fest.

Új cipőnél mindenképpen számíthatunk vízhólyagokra, viszont ha sokadik futó edzés után is jelentkezik, akkor alaposan vizsgáljuk meg a cipőnket, hogy hol nyom.

A kezdő futók leggyakrabban a zokni választásnál rontják el. A pamut zokniknak két hátrányos tulajdonságuk van:  nedvszívóak illetve megnyúlnak. A begyűrődő zokni biztos út a vízhólyag kialakulásához, soha ne hordjunk nagyobb mérető zoknit, mint amekkora a lábunk. 
Lehetőleg feszüljön a zokni a lábfejünkön, a futó zoknik kialakításánál arra is figyelnek, hogy a lábfej és a lábboltozat között ráfeszül a lábunkra a zokni. 
Válasszunk tehát varrás nélküli műszálas futó zoknikat! 

Előfordul, hogy a fentiek betartásának ellenére is vízhólyag keletkezik a lábunkon. Az erősen izzadó láb, nedves vizes környezet fokozza a vízhólyagok kialakulását.

Az alacsony elektrolit szint (sóhiány), erőteljes izzadás só mentes frissítéssel párosítva a vér nátriumszintjét lecsökkenti. A szervezet védekezésképpen, a vérplazma nátriumszintjének helyreállítására törekszik, vagyis a vér sűrítése érdekében a véráramból vizet transzportál a szövetekbe, a sejtközi állományba. Ezt abból látjuk, hogy kezünk és lábunk megduzzad, ödémásodik. Az így felpuhult, vízzel telített szövetek rendkívül hajlamosak vízhólyag képződésre.

Vízhólyag kezelése


A megfelelő zokni és cipő választásával megelőzhetőek a vízhólyagok keletkezése. Esős időben legyen nálunk száraz tartalék zokni. Kialakult kezelt vízhólyagokat, érzékeny területet ragasszuk le a védelem miatt.

A saroknál kialakult vízhólyag a túl nagy cipőméret vagy a lazán bekötött cipőfűző okozhatja: 
a cipő sarka az elmozdulás következtében folyamatosan dörzsöli a felső bőrrétegeket. 

Katonaviselt emberek még emlékeznek az új katona bakancs használati útmutatójára: Bekenni cipőkrémmel a bakancsot, hogy puhuljon bőr, jól megtörni a szék lábával, hogy ne legyen merev a bakancs sarka. Meneteléskor jó szorosra kössük meg a cipőfűzőt a sarok mozgásának megakadályozására. Többen a dupla zokni módszert is alkalmazták: alul a vékony és rá a vastag zokni (még az augusztusi katonáknál is!).
Eredmény: büdös zoknik és bakancs alakjához deformálódott sarkak, viszont újabb  vízhólyag nem keletkezett. 

 

Webáruház készítés