Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
1
6
1
3
3
0
2
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2018.05.30 08:37

Hogyan kezeljünk bokasérüléseket?

A testet mozgásra teremtették, és kemény munkával egyre erősebb lesz; azonban néhány testrészünk sajnos alapvetően gyengébb, mint a másik. Dolgozhatsz az egyensúlyon, erőnléten és erősségen keményen, de a boka - ami egy összetett és kulcsfontosságú mozgató ízület - a leggyengébb része marad a lábadnak.

Akár már egy kissé egyenletlen felület vagy egy rossz landolás is kiugraszthatja a bokádat a helyéről és okozhat elhanyagolható, de akár nagyobb sérüléseket is. Ha nem vagy sportoló, akkor is veszélynek teszed ki a bokád. Könnyen megsérülhet olyan mindennapi dolgok közben is, mint például kutyasétáltatás, vagy bevásárlás. Nem kell egy sérült boka miatt szégyenkezni vagy bosszankodni, de nagyon komolyan kell venned a kezelését, mert nehéz megítélni a sérülés súlyosságát addig amíg egy orvos alaposan meg nem vizsgálja.

A SÉRÜLÉS FELISMERÉSE

A boka sokféle ok miatt tud megsérülni, kezdve egy rossz lépéstől egészen a hirtelen jött, erős ütésig. Akár a járdán vagy az edzés alatt fordult ki a bokád, a tényleges kártól függ, hogy hogyan kell kezelni. A bokád szalagokból épül fel, amik olyanok, mint sok nagyon erős elasztikus szalag, amik összetartják a láb és boka csontjait és egyben lehetővé teszik a szabad mozgást és hajlítást. Az ínak pedig összekötik az aktív izmokat, megadva a stabilitást a lábnak mozgás közben.

Bokatörés

Ha az egyik csont a boka körül vagy bokában eltörik, a csontoknak össze kel forrniuk, ezért hosszú gyógyulási folyamatra kell, hogy számítsunk.

Bokaficam

A bokaficam a leggyakoribb bokasérülés, amit a szalagok károsodása okoz. Ez bekövetkezhet a hirtelen vagy hosszú távú, folyamatos túlzott nyújtásnál. Az egyszeri, fájdalmas ficam általában az előbbi esetben fordul elő, eséstől vagy olyan irányú tolástól, ami túlzottan megerőlteti a bokát. Ez szakadást okoz a szalagokban - nagyot vagy kicsit -, így időre lesz szükség a gyógyuláshoz. A hamar gyógyuló ficamokat apró szakadások okozzák, míg s súlyosabbakat egy nagy szakadás okozza.

Bokahúzódás

A húzódás hasonlít a ficamra, de itt az izom is közrejátszik. Ha túlságosan megnyújtjuk a bokánkat miközben az izom túl merev és nem képes megnyúlni, a szalagok és az izom is egyaránt megsérülhet. Itt plusz kezelés és nyújtás szükséges a gyógyuláshoz.

Íngyulladás és ínhüvelygyulladás

Ha begyullad a szalag, akkor íngyulladás történt. Az ínhüvelygyulladásnál azonban tucatnyi mikro szakadás történik az ínban, és ismételt mozgásnál vagy húzódásnál történik abban az esetben, ha nem pihentetjük a bokát elegendő ideig az edzések között. Mindkettő hasonlít a ficamra, azonban lassan alakulnak ki.

BOKASÉRÜLÉSEK KEZELÉSE

Ha megsérül a boka, nem tudjuk azonnal megállapítani a sérülés súlyosságát. A fájdalom erőssége és a terhelhetőség jó kiindulópontok, de csak egy orvos tudja megállapítani az okozott kárt és megmondani, hogy mit kell tenni a felépüléshez. De ezzel együtt van néhány kezelés, amit megtehetsz rögtön a sérülés után, és ami segíteni fog szinte minden körülmény között. Ezek a RICE technika alapjaihoz igazodnak, amit gyakran használnak ficamok, húzódások és apróbb törések esetén.Megvizsgálás

Az első teendőd az legyen, hogy megvizsgáltatod magad egy orvossal. Óvatosan vedd le a cipőt és a zoknit, vigyázz, hogy ne rángasd a bokát. Leülve, anélkül, hogy terhet tennél rá, vizsgáld meg, hogy mennyire tudod mozgatni a bokát. A boka duzzadása látható lesz. Gyengéd nyomogatással nézd meg, hogy kiugrott-e valami a helyéről, élesen fáj-e, vagy csak sajog. Az éles fájdalom törésre utalhat. Valamire támaszkodva próbáld ki, hogy mennyire terhelhető a boka. Ha nem visel el semmilyen terhelést és egyedül vagy, hívd fel az ismerősöd, hogy hazavigyen.


Bekötözés, jegelés és felpolcolás

Mielőtt elmennél egy orvoshoz, a legjobb dolog, amit tenni lehet a bokáddal, az a pihentetés, szoros bekötözés és jegelés, hogy megnyugodjon a duzzadás. Minden elsősegélycsomagban benne kell, hogy legyen legalább egy elasztikus kötszer, amivel szorosan bekötözheted a bokát és a talpat, hogy a területetet kompresszió alatt tartsad. Ne legyen túl szorosan bekötve, különben a vérkeringést akadályozod. Ezután egy törülközőbe csavart jégtömlővel borogasd be a területet, hogy a duzzadás ne okozzon további fájdalmat és kárt. Polcold fel a bokát egy kényelmes pozícióba, hogy megakadályozd a vér felgyülemlését a bokában.Menj el orvoshoz.

Most, hogy a boka biztonságba van helyezve, ideje orvoshoz menni. Az orvos le fogja szedni a kötést és meg fogja mozgatni a bokát, hogy felmérje a sérülés súlyosságát. Valószínűleg fájni fog, mert általában ilyenkor óvatosan megforgatják lábat és megnézik, hol fáj, mennyire van megduzzadva, ezen kívül a törés jeleit keresik. Nagy eséllyel valamilyen bokatámasztóra vagy rögzítőre lesz szükséged a néhány napos vagy hetes felépülés ideje alatt. Az enyhébb esetekben, mint például egy kisebb ficamnál, érdemes néhány hétig bokapántot viselni, hogy segítsd a szalagok gyógyulását és megakadályozd az ismételt sérülést. Egy törés esetén sínbe rakják a bokát és néhány hétig mankóval kell járni.

GYÓGYULÁS ÉS REHABILITÁCIÓ

Kisebb sérüléseknél a RICE (pihentetés, jegelés/melegítés, kompresszió, felpolcolás) technika elegendő, amíg nem lesz jobb a boka állapota és egy orvos vissza nem igazolja, hogy visszatérhetsz a megszokott tevékenységekhez. Ha egy ideig pihentetned kell a bokát egy súlyosabb ficam vagy törés miatt, lehet, hogy fizikoterápiára is szükség lesz, hogy visszakapja a boka a rugalmasságát, erősségét és mozgásképességét. Ha a bokád hajlamos a sérülésre, akkor érdemes átgondolni a technikáidat és gyakrabban viselni bokarögzítőt.

A bokasérülések fájdalmasak, de leggyakrabban a probléma a gyógyulással van. Érthető, hogy az ember fel akar állni és szokás szerint akar mozogni és edzeni, de a boka sokkal könnyebben sérül meg második alkalommal, kivéve, ha megadjuk neki az esélyt a gyógyulásra. A legjobb mód ennek a megelőzésére az a hajlékonyság és erősség fejlesztése a gyógyulás után, valamint a megfelelő bokarögzítő viselése.

Webáruház készítés