Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
3
0
0
0
3
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2017.09.28 12:50

Mi a teendő bokasérülés esetén? Mit tegyünk a gyógyulás érdekében?

Mivel a bokasérülés megannyi variációjával és módjával találkozunk nap mint nap, ezért nem meglepő, hogy sokakban felmerül a kérdés, hogy mit és hogyan kéne csinálni, hogy a baleset megelőzhető legyen, vagy ha már megtörtént a baleset, hogyan segítsük elő a sérült boka regenerálódását, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő. Miközben egy egyszerű rándulástól, egy töréstől vagy egy még komolyabb sérüléstől szenvedsz, nem szabad elfeledkezned arról, hogy sok olyan gyakorlat van, amit nem csak meg tudsz tenni az egészséged érdekében, hanem meg is kell tenned. Ebben a bejegyzésben arról lesz szó, hogy mi a teendő a mielőbbi gyógyulás érdekében.

1, Diagnózis: Mielőtt bármiféle kezelésbe belevágnál, szükség van a pontos diagnózisra, hogy kiderüljön, hogy egyáltalán milyen sérülés érte a bokádat, ugyanis megfelelő diagnózis nélkül egy-egy kezelés többet árthat, mint használ. Ha csupán kificamodott a bokád, és nem lesz sebészeti beavatkozásra szükséged, éppen elég, ha jegeled és pihenteted egy ideig.  Viszont ha törésed van, az első utad a sebészetre vezessen, ahol megfelelően rögzítik a sérült végtagot. Ha úgy érzed, hogy a sérülésed több, mint egy kisebb ficam, akkor haladéktalanul fordulj orvoshoz, aki megállapítja, hogy mennyire komoly a sérülés és előírja a megfelelő kezelést, a mielőbbi gyógyulásod érdekében.

 

 

2, Ne terheld a lábadat: Ez teljesen logikus, akár ficamról, akár törésről is van szó, a sérült végtagot nem szabad terhelni, tehát ne helyezz rá súlyt. A sérülésed súlyosságától függően előfordulhat, hogy mankóval vagy rögzítővel kell közlekedned egy ideig, ami szintén a gyógyulásodat igyekszik segíteni. Rögzítő vagy merevítő viselése esetén is légy tekintettel a lábad tehermentesítésére, kivéve akkor, ha az orvos direkt azt kéri tőled, hogy kezd el fokozatosan terhelni.

 

3, Figyelj a duzzanatra és indokolt esetben jegeld: A boka duzzanata nagyon gyakori, pláne ha friss sérülésről beszélünk. Ha kisebb sérülésed van és a duzzanat a pihentetés és a jegelés ellenére sem megy le 48 órán belül, akkor érdemes orvoshoz fordulni vele.

 

4, Vegyél be fájdalomcsillapítót: Egy másik módja annak, hogy csökkentsd a duzzanatot. A legtöbb esetben, kisebb sérülés esetén elég lesz egy vény nélkül kapható fájdalomcsillapító is. Komolyabb sérülés esetén az orvos erősebb gyógyszert is felírhat, amihez recept kiváltásával juthatsz hozzá. Olyan gyógyszerre van szükség, ami nemcsak megszünteti a fájdalmat, de a duzzanatot is hatékonyan csökkenti.

 

5, Polcold fel a lábadat: Amilyen gyakran csak teheted, tedd fel a lábadat. Miközben alszol, tegyél alá párnákat és polcold fel, hogy pihenhessen. Ha lehetséges, a munkahelyeden vagy az iskolában is tedd fel a lábadat egy székre, illetve amikor pihensz, próbáld meg a lábadat magasabban tartani, mint a szíved. Nagyon fontos, hogy rögtön a sérülés után polcold fel, mert ez segít megakadályozni a vér áramlását és ezzel a duzzanat kialakulását. Ugyanis ha csökken a vér áramlása a bokádba, akkor kevésbé dagad fel, ezáltal pedig kisebb az esélye a gyulladásnak (ezt fogják tanácsolni akkor is, ha műtéti beavatkozás válik szükségessé).

 

6, Pihenj: A legtöbb információforrás felhívja a figyelmet a pihenés fontosságára. A legfontosabb a bokád pihentetése, de a pihenés jót tesz az egész testednek és az elmédnek is. Egy sérülés több testi és mentális nehézséghez is vezethet, ezt azonban könnyen meg lehet előzni. Ha fáradt vagy, pihenj! Tudnod kell, hogy a fáradtság mindig megnöveli egy sérülés kockázatát. A testednek szüksége van regenerálódásra, éppen ezért tölts több időt pihenéssel, mint ahogy eddig tetted. Ne lepődj meg, ha napközben elszundítasz  vagy ha éjszaka több alvásra van szükséged, mint általában, ez gyakori jelenség a komolyabb sérüléseknél.

 

7, Kontroll: Bár nem minden eset ugyanolyan, de jó ötlet lehet, ha több orvos szakvéleményét is kikéred a sérülésed kapcsán. Nagyon fontos, hogy egy kontrollt se hagyj ki amiatt, mert jobban érzed magad! Meg kell győződnöd arról, hogy jó úton haladsz a teljes gyógyulás érdekében. Például egy olyan komoly sérülés, mint a bokatörés, többféle odafigyelést igényel: folyamatos ellenőrzések és röntgen-felvételek, mentális terápia, valamint rögzítő használata. Ha ezeket a szabályokat nem tartod be, könnyen lehet, hogy a bokád nem megfelelően gyógyul meg és életed végéig problémát fog okozni. De ne aggódj, ez könnyen elkerülhető, ha az orvosoddal folyamatosan konzultálsz és végig az ő tanácsai szerint cselekszel!

 

8, Légy türelmes magadhoz: Nem ritka, hogy valaki egy komolyabb sérülés után elkényelmesedik vagy depressziós lesz. Amikor korlátozott leszel a mozgásban, hajlamos vagy úgy érezni, hogy a függetlenségedtől fosztottak meg, ez pedig frusztráltsághoz, csalódottsághoz, szomorúsághoz vezethet. Dobd el ezeket az érzéseket és gondolatokat magadtól, tudatosítsd, hogy idővel jobban leszel és meggyógyulsz. Ne érezd magad bűnösnek amiatt, mert jelenleg nem vagy képes dolgokat megcsinálni vagy mert könnyebben elfáradsz a nap folyamán. Helyette tanuld meg elfogadni azoknak a kedvességét és törődését, akik körülvesznek és élvezd a kényeztetést. Egyszerűen csak engedd, hogy jól érezd magad. Tartsd észben, hogy a sérülés csak átmeneti, hamarosan újra 100%-os leszel!

 

9, Ne siesd el: A mondat, amit a legkevésbé akarsz hallani mondjuk 6 hét gipsz után, hogy ne siesd el, holott ez az egyik alappillére annak, hogy elkerüld a későbbi újbóli sérülést. Nem kell siettetni, hiszen amint letelik a gyógyulási időszak, kezdődhet az erősítés. Ha egy ideje már nem volt terhelés a bokádon, az izmaid sorvadásnak indulnak, amit újra kell építeni. Gyakran előfordul, hogy egy specialista azt tanácsolja, hogy az edzések megkezdése után is rendszeresen látogasd a gyógytornászod óráit. Kisebb sérülések esetén elég, ha néhány gyakorlatot rendszeresen elvégzel otthon. Igazából mindegy, hogy milyen sérülésed van, a lényeg, hogy ne siesd el és ne vidd túlzásba, ugyanis az könnyen az újra sérüléshez vezethet!

 

Több információért és tanácsért nyugodtan fordulj hozzánk, hiszen célunk, hogy megtaláljuk a számodra tökéletes bokavédőt/rögzítőt, illetve olyan más felszereléseket, amik a tested védelmét szolgálják.