Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
0
0
6
2
9
8
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2017.12.28 08:39

Mi okozhatja a térdízületi fájdalmakat sportolóknál?

Akár fokozatosan, akár hirtelen kezdett el fájni a térdízületed, ha erős fájdalmat érzel a térded körül, biztosan el kell gondolkoznod azon, hogy mi lehet a baj, és, hogy mit tehetsz azért, hogy megállítsd. Habár sok oka lehet a térdfájásnak, a sportolóknál a porcleválás és a térdszalag sérülés a leggyakoribb okozója.

Porcleválás

A porcleválás az egyik leggyakoribb sérülés a térdben. Általában a hirtelen rándulás vagy kifordulás okozza, leggyakrabban akkor, amikor a talpunkon állunk és a térd be van hajlítva. Három fokozata van a porcleválásnak:

- Enyhe leválás: Enyhe fájdalom és duzzadás tapasztalható. Általában kettő vagy három héten belül meggyógyul.

- Közepes leválás: A fájdalom a térd közepén vagy oldalán érezhető. Az első napokban a duzzanat növekszik. Habár korlátozottan tudod csak hajlítani a térded ilyenkor, a járás általában nem okoz problémát, azonban a fájdalom felerősödhet, amikor el

fordítod vagy hajlítod a térded. Míg a tűnetek egy vagy két héten belül eltűnhetnek, ha nem kezeljük, a fájdalom visszatérhet, és évekig is eltarthat.

- Súlyos leválás: Egy súlyos leválásnál a térd ropogni kezd vagy beakadhat. Lehet, hogy nem tudod majd kiegyenesíteni rendesen és időnként hirtelen meggyengülhet, mindenféle előjel nélkül. A sérült terület feszül és megduzzad, vagy rögtön a sérülés után, vagy az első néhány napon belül.


Akármilyen fajta porcleválásod van, az egyik legjobb segítség a térded pihentetése és jegelése. Ezen kívül érdemes még felpolcolnod a lábad egy párnára, valamint bekötözni az érintett területet.

Míg egy enyhébb fájdalom pihentetéssel, jegeléssel, kötözéssel és felpolcolással elmúlhat, valószínűleg orvosi segítségre is szükséged lesz ahhoz, hogy a súlyosabb sérüléseket kezeljed. Ha porcleválásra gyanakodsz, érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Ő majd megvizsgálja a sérülést, megnézi, hogy mennyire érzékeny és mennyire tud mozogni a térd. Lehet, hogy röntgenfelvételt is készít majd, hogy jobban meg tudja állapítani a sérülés mértékét. Ha súlyos, akkor kapsz egy beutalót egy ortopéd sebészhez.

Egy súlyosabb porcleválásnál szükséges lehet a fizikoterápia is. Ha a fizikoterápia nem segít, vagy a sérülés súlyosabb, mint gondolták, akkor műtéttel hozzák rendbe a problémás területet. A műtét utáni gyógyulási idő változó. Egy kevésbé komoly műtét után hat héten belül vissza lehet térni a komolyabb fizikai megterhelésekhez. Egy komplikáltabb műtétnél azonban hónapokba telhet a gyógyulás. Fontos odafigyelni az orvos utasításaira.

 

Térdszalag sérülés

Az ACL egy ínszalag a térdben, ami a térdízületek számára biztosít támaszt. Az ACL a hátsó ínszalaggal együtt a térd előre-hátra mozgását biztosítja. Sajnos az ACL szakadás az egyik leggyakoribb sérülés sportolóknál. Olyan sportoknál gyakori az előfordulása, ahol gyors és hirtelen mozdulatokat tesz az ember, mint például a kosárlabda és a foci esetében. Ez a szalag akkor szakadhat el, amikor hirtelen irányt váltunk vagy megállunk, nem jól landolunk ugrás után vagy egy ütközésnél. Nem csak sport közben fordul elő, megtörténhet még például amikor leesel egy létráról vagy megbotlasz. A női sportolók nagyobb eséllyel szenvednek ACL szakadástól mint az ugyanolyan sportban résztvevő férfi sportolók. Ez feltételezhetően a nők és férfiak közti anatómiai különbségek és a különböző edzési módszerek miatt van.

Három fajtája van az ACL szakadásnak, a legkebésbbé súlyos az 1-es fajta, ami csupán azt jelenti, hogy az ínszalag túl van terhelve, de még mindig megfelelően helyén tudja tartani a térdet. A 2. fajta sérülésnél az ínszalag olyannyira meg lett terhelve, hogy meglazult. Ezt gyakran részleges szakadásnak nevezik. A 3. fajta az ínszalag teljes elszakadása. A szalag ekkor kettévált, a térdízület pedig instabil lett. Sajnos a legtöbb esetben a szalag vagy részlegesen vagy teljesen elszakad. Az ínszalag szakadás néhány tünete közé tartozik:

- Pattogó hang a sérülés pillanatában

- Fájdalom a térdben séta közben

- A térd elgyengülése állás közben

- Fájdalom és duzzanat, a duzzanat a sérülés után egy napon belül jelentkezik

- A térd mozgása korlátozódik a fájdalom és duzzadás miatt


Mint minden más súlyos térdsérülésnél, első lépésben hagyjuk abba a mozgást, amit éppen csinálunk. Lehet, hogy a sérülés után tudsz járni, de azért szükséged lehet valaki másra támasznak, hogy kimenj a pályáról. A pihentetés, jegelés, kötözés és megemelés technikát azonnal alkalmazni kell a sérülés után. Ha ACL szakadást vagy bármilyen más súlyos sérülést érzel a térdedben, főleg duzzadást és gyengeséget, azonnal menj el egy orvoshoz. Az orvos megvizsgálja a térded, hogy megállapítsa a sérülés súlyosságát. Gyakran röntgennel vagy MRI-vel nézik meg, mennyire súlyos a sérülés. A sérült térd további használata roszabbá teheti a fennálló problémát.

Míg néhány fajta ínszalagszakadást könnyen lehet kezelni pihentetéssel és rehabilitációval, sajnos a sportolóknak és más, aktív fizikai megterhelést végző embereknek általában műtétre van szükségük ahhoz, hogy meggyógyuljanak. Leggyakrabbak a műtétet nem azonnal végzik, hogy a duzzadásnak legyen ideje elmúlni, ezáltal megnövelve a gyógyulás esélyét. A legtöbb ACL sérülésnél a térd más részei is megsérülnek, beleértve a meniscust, a térdporcot és más, térdhez kapcsolódó ínszalagot beleértve. Emiatt a térd más részeit is megműthetik.

Mialatt a műtétre vársz, az orvosod valószínűleg öszeállít neked egy specifikus edzéstervet, hogy segítsen minél előbb helyreállítani a problémát. Ez a rehabilitáció, beleértbe a gyógytornát, még a műtét után is folytatódni fog. A rehabilitáció időtartama személytől függ és addig folytatódik, amíg a térd stabil és erős lesz újra. A műtét után hónapokba is telhet, mire vissza lehet térni a régi, megszokott mozgáshoz.

Míg ezeknek és más sérüléseknek a megfelelő kezelése fontos, a megelőzés a legjobb megoldás. A helyes bemelegítés, a megfelelő cipő viselete és az edzés abbahagyása, amikor fájdalmat érzünk, segíteni fog a sérülés elkerülésében. Ha túlsúlyos vagy, a súlyvesztés le fogja venni a terhet a térdedről, így csökkentve a sérülés kockázatát.

Azonban mindenképp fontos, hogy hordj megfelelő térdvédőt edzés közben, hiszen az nagy mértékben segíthet a probléma megelőzésében! Ahhoz, hogy a legjobbat választhasd ki magad számára, nézz szét Mueller Sports Medicine termékeink között!

Webáruház készítés