Kategóriák
TOP termékek
Termékajánló
Hírlevél
Látogató számláló
2
2
6
0
7
5
4
Partnereink
Sportgyógyászati eszközök, tanácsok
2019.08.16 14:47

Miért használj hát-és derékmerevítőt?

A hát és deréktámasztók két esetben nagyon hasznosak: ha éppen egy súlyosabb sérülésből épültél fel és plusz segítségre van szükséged a gyógyuláshoz, vagy ha egyszerűen csak elővigyázatos vagy és biztonságban tartanád a hátad, miközben emelsz vagy hajolsz.

Kétféle típusú támasz van: a merev, ami tökéletes abban az esetben, ha éppen egy műtéten estél túl, vagy súlyosabban sérültél. A másik fajta hajlékony, ami lehet, hogy nem tartja meg annyira erősen a hátat, azonban jobb megoldás, ha nem túl komoly a sérülés, vagy ha csak prevenciós eszközként hordanád veszélyesebb sportok, például súlyemelés közben.

A nagyon merev háttámaszok ideiglenesen immobilizálják a hátat, így a mozgás korlátozódik és kisebb eséllyel sérülsz meg. Ezzel szemben a hajlékony fajta nem is merevítőként működik, hanem inkább emlékeztetőül, hogy megfelelő testtartással mozogj és hogy kerülj olyan mozdulatokat, amik ártanak a gerincnek. Azonban, ha túl sokáig viseled a merevítőt, az ágyéki és derékizmok elgyengülhetnek, ami problémákhoz vezethet. Fizikoterapeuták általában azt ajánlják, hogy csak bizonyos tevékenységek közben hordjuk a hát és derékmerevítőket és emellett járjunk gyógytornára, hogy erősödjön a hátizom. A cél az, hogy idővel annyira erősek legyenek a hátizmok, hogy egyáltalán ne kelljen merevítőt viselni mozgás közben.

 

A nehéz súlyok emeléséhez kifejlesztett támasztó általában vállpántos, aminek köszönhetően csak emelésnél tartja mereven a derekat. A csípőcsont felé helyezve rákényszeríti a tested arra, hogy lábizommal emelj, ne pedig hátizommal.

Sokféle hát és deréktámasz kapható az üzletekben, ami megnehezítheti a döntésedet, ezért választáskor figyelembe kell venni a sérülés súlyosságát és a tervezett mozgás intenzitását és fajtáját, hogy a neked legmegfelelőbbet válasszad ki. Ha van rá lehetőség próbáld ki, mielőtt megvennéd. 

 

Ezen kívül még át kell gondolnod azt is, hogy milyen vastagságú merevítőt szeretnél attól függően, hogy ruha alatt, vagy fölött szeretnéd hordani. Az anyag légáteresztése és a könnyű tisztítása is fontos, ha megerőltető mozgás közben szeretnéd viselni. 

Ha súlyos hátfájdalmad vagy gerinc elváltozásod van, kérj tanácsot az orvosodtól, mielőtt megvennél egy merevítőt.

A Mueller hát és deréktámaszai közül biztos megtalálod a neked megfelelőt!